Kültür-Sanat

Dünyaca ünlü müzisyen ve bestekâr Aram Haçaturyan, 120. yaşında İstanbul'da anılacak

Aram Haçaturyan

16 Eylül 2023 17:55

Dünyaca ünlü müzisyen ve bestekâr Aram Haçaturyan’ın 120. yaşı, İstanbul’da iki günlük özel bir etkinlikle kutlanacak.

Karadeniz Ekomomik İşbirliği Örgütü ve Ermenistan Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği organizasyonun da yapılan "Aram Haçaturyan 120" etkinliği, 20-21 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek.

20 Eylül günü yapılacak panele, New York’tan özel olarak davet edilen ünlü piyanist Şahan Arzruni de konuşmacı olarak katılacak. Sanatçı, Aram Haçaturyan üzerine hem yorumcu hem de araştırmacı olarak yaptığı çalışmaları panelde sunacak.

Etkinlikte, Aram Haçaturyan’la tanışıklığı olan müzisyen Yüksel Koptagel, müzik yazarı Evin İlyasoğlu ve Erivan’dan Aram Haçaturyan Müzesi Müdürü Armine Grigoryan da panelistler arasında olacak. Panelin moderatörlüğünü, İstanbul’da Ermenice yayımlanan Jamanak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ara Koçunyan yapacak.

Panele, sınırlı sayıda kişi özel davetiye ile katılacak.

Cemal Reşit Rey'de büyük konser

Panel sonrasında Şahan Arzruni, Cemal Reşit Rey’in tarihi Steinway piyanosuyla Aram Haçaturyan’ın eserlerini çalacak. Ardından Pera Müzesi’nde resepsiyon düzenlenecek.

21 Eylül Perşembe günü saat 19.30’da ise Harbiye Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda herkesin davetli olacağı bir konser düzenlenecek. 

Konserden önce Erivan’dan davet edilen Haçaturyan Üçlüsü, ardından da şef Oleksandr Samoylenko yönetiminde İstanbul Filarmoni Derneği Oda Orkestrası sahne alacak. Finalde ise iki ekip, birlikte Haçaduryan’ın ünlü "Kılıçların Dansı" eserini çalacak.

Ayrıca, yapımı Erivan’daki Aram Haçaturyan Müzesi tarafından ait olan, sanatçının turneleri hakkında hazırlanmış animasyon filmin de gösterimi yapılacak.

UNESCO’nun da takviminde yer alan jübile için; Pera Müzesi, İstanbul Filarmoni Derneği ve Erivan’dan Aram Haçaturyan Müzesi katkı sunarken, etkinlik salonu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından tahsis edildi.