Dünya

Dünya yörüngesindeki iki uzay aracı birbirini teğet geçti

Dünya yörüngesinde "felaketin" eşiğinden dönüldü.

02 Şubat 2023 23:16

Uydu izleme ve çarpışma tespit firması LeoLabs, iki uzay aracının birbirini teğet geçtiğini duyurdu.

Independent Türkçe'nin haberine göre, alçak Dünya yörüngesinde, Sovyetler Birliği'nden kalma bir roket gövdesi ve casus uydu arasında meydana gelecek çarpışmanın eşiğinden dönüldü. LeoLabs yetkilileri, 27 Ocak'ta iki nesne arasındaki mesafe sadece metrelerle ölçülür hale geldiğini ve iki nesnenin birbirini sadece altı metreyle ıskaladığını kaydetti.

Alçak Dünya yörüngesindeki uzay aracı parçalarının sayısı giderek artıyor. Bunlar, birbiriyle çarpıştıkça daha ufak ve tehlikeli parçalar oluşturuyor. Bilim insanlarının "uzay çöpü" veya "uzay enkazı" adını verdiği bu parçalar, yörüngedeki işleyen uydulara ve astronotlara ev sahipliği yapan Uluslararası Uzay İstasyonu'na çarpabilir. Bu da hem uzay araçlarının hem de astronotların zarar görmesiyle sonuçlanabilir.

NASA: Tespit edilemeyecek kadar küçük çok sayıda uzay çöpü var

Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) yetkililer, yörüngede 30 bine yakın uzay çöpünü takip ettiklerini ifade ediyor. Ancak NASA'ya göre, Dünya yüzeyinden tespit edilemeyecek kadar küçük olan çok sayıda uzay çöpü de var.

LeoLabs'in aktardığına göre, birbirini kıl payı ıskalayan iki nesneden biri SL-8 roketiydi. Bu roket sınıfı 1964 ve 2009 arasında uzay araçlarını fırlatmak için kullanılmıştı. İkinci parça ise radyo iletişimi ve radar iletimleri givi elektronik sinyalleri engellemek için tasarlanmış Rus casus uydusu Cosmos 2361'di. Bu uzay aracı da 1998'de fırlatılmıştı.