Ekonomi

Dünya yazarı Aktaş:  Ekonomi yönetimi ve ekonomi politikası değiştiği an Türkiye'ye portföy yatırımı hücumu başlayabilir

01 Ağustos 2022 10:00

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, "Ekonomi yönetimi ve ekonomi politikası değiştiği an Türkiye'ye portföy yatırımı hücumu başlayabilir." görüşünü savundu.

Aktaş yazısında, "Çünkü bugünkü kur ve faiz yabancı için çok cezbedici düzeyde. Bir kez daha vurgulayacağım; Merkez Bankası faizinin düşük tutulması, Hazine borçlanma faizini aşağı çekmek şöyle dursun, daha da artırdı. Merkez Bankası faizinde yapılacak bir artış, daha doğrusu Merkez’in kendi haline bırakılması Hazine faizini aşağı çekecektir. Bu fırsatı kaçırmak istemeyecek yabancılar da Türkiye’ye muhtemelen akın edecektir. Bu durum zincirleme bir etki doğuracak; döviz girişi hızlandıkça kur düşecek, talep arttıkça da Hazine daha düşük faizle borçlanabilir hale gelecektir." değerlendirmesini yaptı. 

Aktaş şu ifadeleri kullandı: 

"Düşünebiliyor musunuz birkaç hafta içinde 15-20 milyar dolarlık bir giriş olduğunu... Şimdi bazı ülkelerden çeşitli yollarla döviz geleceğinin söylentisi bile piyasalarda heyecan yaratıyor, o duruma gelmişiz. Bir de bunun söylenti ötesinde gerçekleştiğini varsayın..."