Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Ukrayna, işgal altındaki toprağını vurdu; Moskova, 63 Rus askerinin öldüğünü açıkladı

Farklı ülkelerin gazeteleri, bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

03 Ocak 2023 09:38

T24 Dış Haberler

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun füze saldırıları sonucunda işgal ettikleri Makeyevka'da 63 Rus askerinin, hayatını kaybettiğini duyurdu. New York Times, ABD askerlerinin Romanya'da; Rusya'nın cephanelerini depoladığı Kırım'a 7 dakikada roket atabilecek mesafede yemek yediğini, uyuduğunu ve çalışmalarını yaptığına dikkat çekti. Tarihin en iyi tenisçilerinden biri olarak bilinen Martina Navratilova dün gırtlak ve meme kanserine yakalandığını açıkladı. 

3 Ocak 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | “Dayanılmaz” sağlık sistemi krizinin Paskalya’ya kadar sürmesi bekleniyor

Britanya’da milyonlarca insanın ihtiyacı olan sağlık hizmetine erişimini engelleyen krizin Paskalya’ya kadar sürmesi bekleniyor. Kıdemli doktorlar, hükümetine eylemsizliğini eleştirerek insanların ölmesine yol açmakla suçladı. Covid-19 vakalarının üzerine gelen grip salgını, yetersiz personel ve çalışma koşullarına sahip hastanelerde yoğunluğu artırırken Acil Servisler Birliği, acil servislerde bir haftada 500 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) liderleri söz konusu krizin nisan ayına kadar devam edebileceğini söyledi.


The Independent | Navratilova iki tür kansere yakalandığını açıkladı

Tarihin en iyi tenisçilerinden biri olarak bilinen Martina Navratilova dün gırtlak ve meme kanserine yakalandığını açıkladı. 66 yaşındaki Navratilova, birbirinden bağımsız bir şekilde gelişen iki tür kansere yakalandığını açıklarken “Elindeki her şeyle mücadele edeceğini” de ekledi. Navratilova, yorumcu olmak üzere gideceği Avustralya Açık seyahatini iptal etti.


New York Times | Romanya'da ABD askerleri, Moskova'ya mesaj vermek için Rusya'nın savaşının yakınlarında talim yapıyor

New York Times, ABD askerlerinin Romanya'da; Rusya'nın cephanelerini depoladığı Kırım'a 7 dakikada roket atabilecek mesafede yemek yediğini, uyuduğunu ve çalışmalarını yaptığını ifade etti.

Gazete, ABD'nin "yakın zamanda direkt savaşlardan geri adım atmasıyla" Karadeniz'deki NATO ülkesine asker yerleştirerek Rusya'ya yönelik caydırıcılık uygulamaya çalıştığını yazdı.


Financial Times | Ukrayna'nın kışlaya yaptığı saldırı en az 63 Rus askerini öldürdü

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun füze saldırıları sonucunda işgal ettikleri Makeyevka'da 63 Rus askerinin, hayatını kaybettiğini duyurdu. Füzelerin, askerlerin kışla olarak kullanılmış eski bir okulu vurduğu; binanın yakınlarında cephanelik bulunduğu belirtildi. Rus askeri bloggerlar, ölü sayısının açıklanandan çok daha fazla olduğunu savundu. Ukrayna, saldırıda Batı'nın sağladığı silahları kullandı.


Moscow Times | Rusya savunma yöneticisi, askeri fabrikaların 'aralıksız' çalıştığını söyledi

Moscow Times da manşetine 63 Rus askerinin öldürüldüğünün açıklandığı Ukrayna füze saldırısını taşırken, ikinci haber olarak Rus fabrikalarının faaliyetlerinin artmasını öne çıkardı

Rusya Devlet Şirketi Rostec'in Genel Direktörü Sergey Çemezov, ülkede askeri ekipman üreten tüm fabrikaların, "aralıksız" çalıştığını ve işçilerin yılbaşı izninin kaldırıldığını ifade etti.

Rus devlet haber ajansı TASS'a konuşan Çemezov, "Devlet kontratlarını yerine getirmekle yükümlü Rostec fabrikaları neredeyse 24 saat çalışıyor. Fabrikaların çalışanları artan iş yükü için fedakarlık yapıyor ve anlayış gösteriyor" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Çemezov, "7 gün 24 saat" çalışan fabrikalar arasında uçak ve tank yapanların da olduğunu belirtti.

Moscow Times, "Ukrayna'daki savaş yakın zamanda biteceğine dair bir işaret yokken, Kremlin Rusya ekonomisini savaş moduna sokmaya çalışıyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Rus ordusu, Ukrayna'yı işgali sırasında çok sayıda ekipman ve cephane kaybetti. Putin, savunma sektörünün üretimi artırmasını istemişti. 


Le Monde | “Eğitimci sıkıntısına” direnen öğretmenler

Fransa’da eğitim fakültelerine başvuru oranları her yıl giderek düşerken öğretmen maaşlarının yetersizliği, eğitim sisteminde yerine getirilmeyen reformlar gibi sebeplerin öğretmenlerin durumunu zorlaştırdığı belirtiliyor. Öte yandan çok sayıda öğretmen de meslekte geçirdikleri onca yıldan sonra özverilerinin bir göstergesi olarak mesleklerinde kalmayı seçiyorlar. Le Monde’a göre bu öğretmenler misyonlarına olan inançlarını, gençliğe olan bağlılıklarını gösteriyorlar.


Al Jazeera | Al Nassr’la anlaşan Ronaldo, Suudi Arabistan’a ulaştı

Portekizli futbolcu Cristiano Ronaldo, yarın Mrsool Park stadyumunda düzenlenecek imza törenine katılmak üzere başkent Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad'a ulaştı. Suudi Arabistan Birinci Futbol Ligi takımlarından Al Nassr, 2,5 sezon için Portekizli yıldız futbolcu Cristiano Ronaldo'yu kadrosuna kattı. Suudi Arabistan basınında, sözleşmenin 2025 yılına kadar süreceği ve Ronaldo'nun yıllık maaşının 75 milyon Euro olacağı iddia edildi. Ronaldo’nun yıllık gelirinin ticari anlaşmalarla birlikte 200 milyon Euro’yu bulması bekleniyor.