Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Trump ile yolu ayrılan üçüncü ulusal güvenlik danışmanı

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

11 Eylül 2019 10:09

T24 Dış haberler

ABD ve dünya basınının gündeminde ABD Başkanı Donald Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı John Bolton'u görevden alması var. Britanya'da ana muhalefetteki İşçi Partisi, “Brexit oturmadan seçim yok” söylemini yineledi. The Times'ın ilk sayfasında ise İran'da alıkonulan Britanya vatandaşları var. Al Arabiya'nın aktardığına göre Trump, Ruhani ile ön koşulsuz görüşebilir.

11 Eylül 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Independent | “Brexit oturmadan seçim yok”

İşçi Partisi Başkan Yardımcısı Tom Watson, Britanya’da bir genel seçimden önce Avrupa Birliği’nden ayrılmak için ikinci bir referandum yapılması gerektiğini söyledi. Öte yandan İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn, bir süredir sonbaharda bir erken genel seçime gidilmesi konusunda çağrı yapıyordu. İşçi Partisi olası bir referandum da AB’de kalmak veya çıkmak seçeneklerinden herhangi birini öne çıkarmadan kampanya yapmayı planlarken Watson partinin kesinlikle ‘kalmak’ seçeceği için savaşması gerektiğini söyledi.


The Times | Britanya vatandaşları İran’da alıkonuldu

Londra ve Tahran arasında gerilim sürerken iki Britanya-Avustralya çifte vatandaşı kadının İran’da gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanlardan birinin gezgin bir blogger diğerinin ise Cambridge Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olduğu öğrenildi. İran’da uzun yıllardır ilk kez İran vatandaşlığı olmayan bir Britanya vatandaşı gözaltına alındı.


New York Times | Başkan dış politikadaki anlaşmazlıkların ardından Bolton'u görevden aldı

ABD Başkanı Donald Trump, ulusal güvenlik danışmanı John Bolton'u İran, Kuzey Kore ve Afganistan konusundaki politikalarında yaşadıkları anlaşmazlıklar sonrası görevden aldı. New York Times, 17 aydır beraber çalışan ikilinin "görevden ayrılma" konusunda yaptıkları paylaşımlardaki çelişkiye dikkati çekti. Bolton, istifa etmeyi kendisinin seçtiğini belirtirken Trump danışmanını kovduğunu ifade etti. Bolton, Trump'ın başkanlığı sırasında çalıştığı üçüncü ulusal güvenlik danışmanıydı.

Ayrıca NYT'nin bugünkü nüshasının ön sayfasında Türkiye'deki bir sığınmacı kampının fotoğrafı bulunuyor.  


The Washington Post | Bolton başkanla üst üste karşı karşıya geldikten sonra kovuldu

WP de ön sayfasına Bolton'un görevden alınmasını taşıdı.  WP'nin haberinde, "Alışılmışın dışında bir başkan ve onun politikaları hakkında şüpheci olan bir dış politika kartalı arasındaki ilişki sona erdi" ifadeleri yer aldı. 


Moscow Times | Rusya, Trump'ın danışmanı Bolton'un ayrılmasının ilişkileri iyileştireceğini düşünmüyor

Rusya'nın Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergei Ryablov, Bolton'un görevden alınmasıyla birlikte Washington ile Moskova arasındaki ilişkilerin aniden düzelmesini beklemediğini söyledi.


Le Figaro | Trump neden Taliban’la anlaşma konusunda aniden fikir değiştirdi?

ABD Başkanı Donald Trump, Cumartesi gecesi paylaştığı Twitter mesajları ile Taliban ile barış görüşmelerinin durdurulduğunu söyledi.Trump geçen hafta Afganistan'ın başkenti Kabil'de düzenlenen ve bir ABD askerinin öldüğü saldırıyı Taliban'ın üstlenmesini, anlaşmayı bitirme gerekçesi olarak öne sürdü ve pazartesi günü Beyaz Saray'da gazetecilerin sorularını yanıtlarken, görüşme süreci için "benim için öldü" ifadesini kullandı.


Al Arabiya | Trump, Ruhani ile ön koşulsuz görüşebilir

Trump ile Ruhani'nin New York'ta düzenlenecek BM Genel Kurulu toplantıları esnasında görüşüp görüşmeyeceklerine ilişkin bir soruyu ABD Dışişleri Bakanı Pompeo "Başkan Trump, Ruhani ile hiçbir ön şart olmadan görüşmeye hazır olduğunu net bir şekilde söyledi" diye cevapladı. Trump geçen hafta yaptığı açıklamada, BM Genel Kurulu görüşmelerinde İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüşmeye açık olduğunu söylemişti. Trump, Ruhani ile muhtemel görüşmesine ilişkin, "Bilmiyorum. Her şey mümkün. Kendi sorunlarını çözmek istiyorlar. Finansal olarak kötüye gidiyorlar. Biz bu sorunları 24 saatte çözebiliriz." değerlendirmesini yapmıştı.