Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Trump artan öfkeyle karşı karşıya"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

07 Ağustos 2019 08:55

T24 Dış haberler

Farklı ülkelerin önde gelen birçok gazetesi ilk sayfasına dün hayatını kaybeden Nobel ve Pulitzer ödüllü yazar Toni Morrison'u taşıdı. The Times, Britanya'da İskoç Ulusal Partisi ve  İşçi Partisi'nin Muhafazakar Parti'yi devirmek için bir pakt kurmayı planladığını aktardı. ABD'nin gündeminde hafta sonu meydana gelen silahlı saldırıların yankıları var. Trump bugün 29 kişinin hayatını kaybettiği saldırıların meydana geldiği El Paso ve Dayton kentlerini ziyaret edecek. Bu kentlerde Trump'a karşı protestolar planlandı. Ayrıca Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin silah kontrolü yasalarına destek vermeye başladığı belirtildi. 

7 Ağustos 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Toni Morrison 1931-2019

The Guardian bugünkü nüshasının ön sayfasında dün 88 yaşında hayatını kaybeden Toni Morrison'un dev bir resmine yer verdi. Nijeryalı yazar Chigozie Obloma, gazete için kaleme aldığı makalede Morrison için "O yaşayan en iyi Amerikalı yazardı" ifadelerini kullandı. Daha önce Nobel ve Pulitzer ödüllerine layık görülen yazar Sevilen ve En Mavi Göz gibi kitapların yazarıydı. 


The Times | İşçi Partisi ve İskoç Ulusal Partisi Johnson'ı yerinden etmek için bir pakt kurulabileceğinin sinyalini verdi

İskoç Ulusal Partisi lideri Nicola Sturgeon bir sonraki genel seçimlerde beraber parlamento çoğunluğu sağlayacak kadar sandalye kazanırlarsa İşçi Partisi ile bir "ilerici ittifak" kurabileceklerinin söyledi. The Times bunu iki partinin Muhafazakar Parti'yi iktidardan etmek için kuracağı pakt olarak nitelendirdi.


New York Times | Cumhuriyetçi Parti Kongre'de silahlara el koyma yasa tasarılarına destek vermeye başladı 

NYT'nin aktardığına göre hafta sonu meydana gelen silahlı saldırılara karşılık vermeleri için büyük baskı altında olan Cumhuriyetçi Kongre üyeleri "tehlikeli olma ihtimalleri olan" insanların silahlarının alınmasına dair yasaya destek vermeye başladı.Kongre üyelerinin çoğunun yasaya destek vermesine rağmen Senato çoğunluk lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell tasarıyı engellemeye çalışıyor. Tasarı yasalaşırsa ABD'de 20 yıldır yapılmış en büyük silah kontrol hamlesi olacak.


The Washington Post | Trump silahlı saldırılar konusunda artan öfkeyle karşı karşıya

Trump bugün geçen hafta sonu toplam 29 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırıların meydana geldiği El Paso ve Dayton kentlerini ziyaret edecek. Kentlerin önde gelen siyasetçileri Trump'ın sadece "baş sağlığı" dilemesinin yeterli olmayacağını söyledi. İki şehirde de Trump'a karşı protestolar planlandı. 


Moscow Times | Moskovalıların çoğu protestolara karşı çıkmaktansa destek vermeye yakın

Bağımsız Levada Anket Merkezi'ne göre Moskova'da yaşayanların çoğunluğu şehirde haftalardır meydana gelen protestolara destek veriyor. Gözaltılara rağmen Rusya'da binlerce kişi bağımsız muhalif adayların oy pusulasına dahil edilmemesini protesto etmek için sokaklara çıkmaya devam ediyor. Ankete göre Moskova'da yaşayanların yüzde 37'si protestolara destek verirken yüzde 27'si de protestolara karşı negatif bir bakış açısına sahip.


Al Arabiya | Büyük patlama Kabil'i salladı, en az 34 kişi yaralandı

Afganistan'ın başkenti Kabil'de sabah saatlerinde büyük bir patlama meydana geldi. Görgü tanıklarının aktardığına göre patlama uzaktaki binaların bile camının kırılmasına sebep oldu. Taliban saldırıların sorumluluğunu üstlendi. Saldırılarda en az 34 kişi yaralandı.