Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Saldırıların ardından ABD Dışişleri Bakanı Pompeo Orta Doğu'ya gidiyor

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

18 Eylül 2019 09:52

T24 Dış haberler

İsrail'de yapılan erken genel seçimler dünya basınında geniş yer buldu. Çıkış anketlerine göre Binyamin Netanyahu'nun liderliğini yaptığı Likud ile Benny Gantz'ın liderliğini yaptığı Mavi ve Beyaz Parti çok yakın sonuçlar aldı. Ülkenin başına kimin geçeceğini kurulacak koalisyonlar belirleyecek. Washington Post, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Suudi Arabistan'a gerçekleştirilen saldırılardan sonra Orta Doğu'ya müzakereler için gideceğini belirtti. Britanya'da ana muhalefet konumunda olan İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, ikinci bir referandum yapılması durumunda AB'de kalmak için kendisinin kampanya yapmayacağını, ama partisinin yapacağını ifade etti. Britanya’da Yüksek Mahkeme’de konuşan avukatlar Boris Johnson’ın parlamentoyu askıya alma kararını ’50 yılın en büyük görevi kötüye kullanma adımı’ olarak değerlendirdi.

18 Eylül 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Corbyn: Brexit konusunda tarafsız kalıp kararı halka bırakacağım

Britanya İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, başbakan olsaydı Avrupa Birliği’nden ayrılık anlaşması için ikinci bir referandum yapacağını ve kararı halka bırakacağını söyledi. İşçi Partisi gelecek hafta partinin pozisyonunu ‘AB’de kalma’ kampanyası yapmaya çevirirken parti lideri Corbyn ‘nötr’ olacağını söyledi. Corbyn’in bir taraf seçmeme kararı 2016 referandumunda David Cameron’un ‘kaybeden tarafta’ olmakla sonuçlanan kampanyasının tam tersi olarak yorumlandı.


The Independent | “Johnson, 50 yıllık en büyük yozlaşmayı yaşattı”

Britanya’da Yüksek Mahkeme’de konuşan avukatlar Boris Johnson’ın parlamentoyu askıya alma kararını ’50 yılın en büyük görevi kötüye kullanma adımı’ olarak değerlendirdi. Avukatlar, başbakanın siyasi amaçlarını gerçekleştirmek için parlamentoyu susturmaya çalıştığını ifade etti.

New York Times | Yakın geçen seçim İsrail liderinin geleceğini tehlikeye attı

NYT, gazetenin baskıya gittiği sırada İsrail'de yapılan erken seçimin sonuçlarının kesin bir şey söylemek için çok yakın olduğunu belirtti. Binyamin Netanyahu'nun liderlik ettiği Likud ile Benny Gantz'in Beyaz ve Mavi Partisi birinci parti olmak için yarışını sürdürse de iki partinin de tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşması mümkün durmuyor. NYT, belirsiz sonuçların Netanyahu'ya "utanç verici bir darbe" olduğunu ifade etti. Çıkış anketlerinin ardından konuşan Netanyahu, "güçlü bir siyonist hükümet kuracaklarını" söylerken, Gantz, Netanyahu'nun görevini tamamlayamadığını söyledi. 


The Washington Post | Pompeo müzakereler için Orta Doğu'ya uçuyor

ABD'de hükümet, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Suudi Arabistan'a ait Aramco tesislerine yapılan saldırıya nasıl bir cevap verileceğini müzakere etmek için Orta Doğu'ya gideceğini açıkladı. Pompeo'nun bölgede Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret edeceği açıklandı. İran'ın dini lideri Ali Hamaney dün yaptığı açıklamalarda ABD ile hiçbir seviyede temas kurulmayacağını ifade etmişti.


Moscow Times | Rusya 80'den fazla Kuzey Koreli denizciyi gözaltına aldı

Rusya sahil güvenliği, Kuzey Kore bandıralı iki tekneyi kara sularını ihlal ettiği gerekçesiyle alıkoydu. Teknelerden birinin Rusya devriye gemisine ateş açtığı belirtildi. TASS'ın aktardığına göre Rusya Federal Güvenlik Servisi,"Kuzey Kore'ye ait geminin 45 kişiden fazla olan mürettebatı sınır devriyesi gemisinin inceleme ekibine silahlı saldırıda bulundu. Üç ordu mensubu yaralandı" açıklamasında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı, olayla ilgili olarak Kuzey Kore'nin ülkedeki en yetkili diplomatının görüşmeye çağrılıcağını bildirdi.


Le Figaro | Macron, göç sorununu ‘inkârı’ bitirmek istiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, göç konusunda daha sert adımlar atılması gerektiğini söyledi. Macron, hükümetin göç konusundaki ‘inkâr’ politikalarının halkı aşırı sağa yönelttiğini iddia etti. Yönetiminin ikinci dönem programını hazırlayan Macron, partisi LREM’in ‘burjuva partisi’ gibi görünme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. “Burjuvaların göçle ilgili bir derdi yok, bununla yaşamak zorunda kalan işçi sınıfı” diyen Macron, hükümetin ikinci döneminde göçle ilgili daha çok adım atması gerektiğini vurguladı.


Al Arabiya | Ruhani: Yemenlilerin Suudi petrol tesislerine saldırısı bir uyarı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suudi Arabistan'da bulunan Aramco tesislerine Yemen tarafından düzenlenen saldırının "bir uyarı" olduğunu ifade etti. ABD saldırılardan İran'ı sorumlu tutuyordu. Ruhani, hükümetinin destek verdiği Husilerin Yemen'deki savaştan Arab Koalisyonu'nu sorumlu tuttuğunu, bu yüzden de bu "uyarı"yı yaptığını belirtti.