Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Rusya'da "ejderha, sıkılmış çenesini açtı"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

30 Eylül 2019 09:29

T24 Dış haberler

Britanya'da Başbakan Boris Johnson geçmişte bir kadın gazeteciye tacizde bulunmakla suçlanıyor. ABD'nin gündeminde bir kez daha "Ukrayna telefon krizi" var. Washington Post'un aktardığına göre soruşturma kapsamında ABD Başkanı Donald Trump'ı şikayet eden CIA çalışanı da ifade verecek. Rusya'da 25 bin kişi tutuklu protestocuların serbest bırakılması için sokağa çıktı.

30 Eylül 2019  tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Başbakan taciz suçlamasıyla karşı karşıya

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Muhafazakâr Parti Konferansı’nın ilk gününde taciz suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı. Johnson’ın Spectator dergisi editörlüğü yıllarında iki kadın gazeteciyi taciz ettiği söylendi. Sunday Times gazetesinden Charlotte Edwardes, 1999 yılında Johnson’ın bir yemekte kendisini taciz ettiğini anlattı. Sağlık Bakanı Matt Hancock olayla ilgili ‘özel bir mesele’ dedi ve bu yorumu tepki çekti. Öteyandan Hancock daha sonra Edwardes hakkında “Onu tanıyorum ve güvenilir biri olduğunu biliyorum” dedi.


The Independent | Johnson taciz suçlamasını reddetmek zorunda kaldı

Başbakan Boris Johnson’ın geçmişte bir kadın gazeteciyi taciz ettiği gündeme gelince Başbakanlık’tan yalanlama geldi.

New York Times | Eski danışman: Trump sahte komplo teorisini kabullendi

ABD Başkanı Donald Trump'ın eski milli güvenlik danışmanı Thomas Bossert, başkan ve avukatlarının son günlerde ortaya çıkan telefon skandalından önce Ukrayna ile ilgili bir "komplo teorisi" üzerinde çalıştığını bildirdi. Bahsi geçen teoride 2016 seçimlerine Trump'ın kazanması için Rusya'nın değil, Demokratların kazanması için Ukrayna'nın müdahale ettiği iddia ediliyordu. Bossert, başkanı bu iddia hakkında birçok kez uyardığını ifade etti. Bossert, Trump'ın Ukranya lideri Zelenskiy ile yaptığı konuşmada gücünü kötüye kullandığını söyledi.


The Washington Post | Soruşturma çok önemli bir ismin güvencesini aldı

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff, Trump'ın Ukrayna lideri Zelenskiy ile yaptığı konuşmanın detaylarını sızdıran CIA çalışanının başkana açılan soruşturmada ifade vereceğini bildirdi. Demokratlar, bahsi geçen telefon konuşmasında Trump'ın Zelenskiy'den rakibi Biden'ın oğluna soruşturma açmasını istediğinin ortaya çıkmasının ardından başkanın azledilmesiyle sonuçlanabilecek bir soruşturma başlatmıştı.


Moscow Times | "Ejderha sıkılmış çenesini açtı": Tutuklanmış protestocuların serbest bırakılması talebiyle 25 bin kişi Moskova'da miting düzenledi

Moskova'da yaklaşık 25 bin kişi, yaz aylarında yerel seçime muhalif adayların katılmasının engellenmesinin ardından başlayan protestolarda tutuklananların serbest bırakılması için bir miting düzenledi. 14 kişi 8 yıl hapis cezası ile yargılanırken, geçen haftalarda gelen tepkilerin ardından altı protestocu serbest bırakılmıştı. Düzenlenen mitingde konuşan muhalif lider Aleksey Navalniy, "Serbest bıraktıklarını neden serbest bıraktılar? Çünkü oylarının düşmesinden korkuyorlar. Çünkü insanların bu yaptıklarını desteklemeyeceklerini görüyorlar" ifadelerini kullandı.


Le Figaro | Fransızlar Jacques Chirac’ın etrafında bir araya geldi

Fransızlar 86 yaşında hayatını kaybeden eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın anma törenleri için toplandı. Chirac’ın anma töreni Paris’te Saint-Louis des Invades kilisesinde gerçekleşti.


Al Arabiya |  Suudi Veliaht Prens Selman, İran gerilimine karşı uyardı: Siyasi çözümü tercih ederim

CBS’te 60 Minutes programına katılan Suudi Velihat Prens Muhammed Bin Selman, İran’da gerilimle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Askeridense siyasi çözümü tercih ettiğini söyleyen Selman, “Bütün ülkeler İran konusunda ortak adım atmazsa petrol fiyatları inanılmaz rakamlara yükselebilir” dedi. Suudi Arabistan’ın Aramco petrol tesislerine yapılan saldırıda İran’ın savaş adımı attığı konusunda ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya katıldığını söyleyen Selman, İran ve Suudi Arabistan arasında barışçıl bir çözüm olmazsa küresel ekonominin zarar göreceğini ekledi.