Dünya

Dünya basınında bugün | Lagarde Avrupa Merkez Bankası başkanlığına aday, kilit rollerde anlaşma sağlandı

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

03 Temmuz 2019 10:35

T24 Dış haberler

Türkiye saatlerine göre salı akşamı dünya; ABD, Rusya, AB'de yaşanan hareketliliği konuştu. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in dün seyahat programını değiştirip Washington'a dönme nedeni henüz bilinmezken ABD gazeteleri dün Avrupa Birliği(AB)'nin kilit pozisyonlarına gösterilen adayları ve Meksika sınırında yer alan gözaltı merkezlerindeki 'sefalet' koşullarına yer verdi. İngiliz gazete The Times, dün yaşanan gelişmelerden biri olan Rusya Devlet Başkanı Putin'in programlarını iptal edip Savunma Bakanı ile görüşmesine neden olan 13 denizcinin öldüğü denizaltı yangınına yer verdi. 

TIKLAYIN: ABD, Rusya ve AB'de 'acil durum' hareketliliği

3 Temmuz 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..

The New York Times | Gözaltı merkezlerinde yayılan sefalet

Ulusal Güvenlik Departmanı’nın gözlemcisi ABD’nin güney sınırında yer alan göçmenlerin tutulduğu gözaltı merkezlerini denetledi. ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez’in de ziyaret ettiği ve şartların çok kötü olduğunu söylediği merkezlerle ilgili gözlemci de bir rapor hazırladı. Gözlemcinin raporu da, sıcak su ve yemeğe ulaşamayan çocukları, tek kişilik hücreleri ortaya koydu.

Financial Times | Lagarde Avrupa Merkez Bankası başkanlığına aday, kilit rollerde anlaşma sağlandı

Avrupalı Birliği'nin (AB) önde gelen siyasetçileri, üç gün süren müzakereler sonucunda birliğin en önemli pozisyonlarına hangi isimlerin aday gösterilmesi gerektiği konusunda anlaştı. Buna göre, Avrupa Merkez Bankası başkanlığına IMF (Uluslararası Para Fonu) Başkanı olan Fransız Christine Lagarde, Avrupa Konseyi başkanlığına Belçika'nın başbakanı olan Charles Michel, Avrupa Komisyonu başkanlığına Almanya'nın savunma bakanı olan Ursula von der Leyen, AB Dış İlişkiler Şefliği'ne İspanyol siyasetçi Josep Borrell aday gösterildi.

The Times ­| ‘Ajan denizaltında’ yangın yüksek rütbeli Rus denizcilerini öldürdü

Rusya Savunma Bakanlığı, donanmaya bağlı bir su altı aracında çıkan yangında 14 mürettebatın öldüğünü açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Putin gün içerisindeki bütün programlarını iptal ederek Rusya Savunma Bakanı Şoygu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası Putin'in Şoygu'ya Rus Deniz Kuvvetleri'ne ait denizaltı aracında çıkan yangının nedenlerini ortaya çıkarmak üzere aracın çekildiği yangının yaşandığı Severomorsk'a gitme talimatı verdiği açıklandı.

The Washington Post | Ulusal Parklar Servisi 4 Temmuz kutlaması için 2.5 milyon dolar ödeyecek

Ulusal Parklar Servisi, ABD Başkanı Donald Trump’ın düzenlediği 4 Temmuz kutlamaları için 2.5 milyon dolar ödeyecek. Servisin ülke çapındaki parkların iyileştirilmesi için ayırdığı bütçenin Washington’da National Mall parkında yapılacak 4 Temmuz kutlamaları için kullanılması tepkilere yol açtı. Dün, Washington sokaklarından parka götürülen tanklar vatandaşların dikkatini çekti. 

Le Monde | Hong Kong’da gençler meclis binasını istila etti

Hong Kong’da protestolar devam ediyor. Suçluların Çin yönetimine iadesinin görüşülmesiyle başlayan protestolarda bu hafta meclis binasına yürüyen eylemciler, binanın camını kırdı. Hong Kong Özerk Yönetimi Başkanı Carrie Lam, protestocuların eylemini sert sözlerle eleştirdi. Lam, göstericilerin "Aşırı güç kullandıklarını" belirterek, eylemlerini kınadı.

Al Arabiya | Fransa, İran’ı zenginleştirilmiş uranyum stok aşımına karşı uyardı

İran’ın 2015’te yapılan nükleer anlaşmaya göre belirlenen zenginleştirilmiş uranyum stoğunu aşmasına Fransa’dan uyarı geldi. ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen yıl ayrıldığı anlaşmanın taraflarından Fransa, Britanya ve Almanya bulunuyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran’a anlaşmaya dönme çağrısı yaptı.