Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | İran, 3 yıl sonra Süleymani için tekrar "intikam" yemini etti

Farklı ülkelerin gazeteleri, bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

04 Ocak 2023 09:43

T24 Dış Haberler

ABD’nin üç yıl önce 3 Ocak’ta İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürmesinin ardından İranlı üst düzey yetkililer ve komutanlar, intikamın alınacağı yönündeki sözlerini tekrarladı. ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin aşırı sağ kanadının açıkça parti yönetimine karşı ayaklanmasının ardından Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçiler, başkan seçemedi. Futbol tarihinin efsanelerinden biri olan Pele’nin cenazesine binlerce insan katıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hükümetine şubat ayı itibariyle sinema salonlarında Ukrayna savaşı ve "neo-nazi ideoloji" ile ilgili belgeseller yayımlanmasını emretti.

4 Ocak 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Doktorlar, sağlık sisteminde krizi reddeden Başbakan’a tepki gösterdi

Britanya’da Ulusal Sağlık Sistemi’nde (NHS) kriz sürerken Başbakan Rishi Sunak, sistemin kriz içinde olduğunu reddetti ve kış hastalıkları dönemiyle mücadele için yeterli finansmanın bulunduğunu iddia etti. NHS’deki personel ve finansman eksikliğinin ölümlere neden olduğu konuşulduğu dönem Sunak’ın krizi reddetmesi doktorlar ve muhalefet partilerinin tepkisini çekti. Doktorlar, acil servislerdeki yetersizlikler nedeniyle bir haftada 500 kişinin hayatını kaybediyor olabileceğini söyledi.


The Independent | Binlerce insan Pele’ye veda etti

Futbol tarihinin efsanelerinden biri olan Pele’nin cenazesine binlerce insan katıldı. Vila Belmiro’da 24 saat süren törenin ardından Santos sokaklarında Pele’nin naaşı yürütüldü.  Evlerin camlarından ve bahçelerinden de insanlar Pele’yi alkışlarla uğurladı. Brezilya basınının haberine göre gece saat 03.00’da stat dışında tam 5 kilometreyi bulan bir kuyruk vardı. İnsanlar Pele’ye son kez veda edebilmek için sabaha kadar kuyrukta bekledi.


New York Times | Aşırı sağ, McCarthy'nin Temsilciler Meclisi başkanlığına giden yolunu engelledi

Wall Street Journal | McCarthy, üç oylamada başkan olmayı başaramadı

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin aşırı sağ kanadının açıkça parti yönetimine karşı ayaklanmasının ardından Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçiler, başkan seçemedi. Temsilciler Meclisi'nde 1923'ten bu yana ilk denemede başkan seçilememesinin bugüne kadar hiç yaşanmadığı belirtildi. 

Aşırı muhafazakârların oyunu alamamasıyla birlikte Cumhuriyetçilerin adayı Kevin McCarthy, yapılan üç oylamayı da kaybetti ve Temsilciler Meclisi Başkanı olacak çoğunluğa ulaşamadı.

New York Times, durumu McCarthy için, "utanç verici bir yenilgi" olarak nitelendirirken, "Meclis içinde de tarihi bir mücadelenin başladığını" ifade etti.

Cumhuriyetçi Parti'nin aşırı sağ kanadı, McCarthy'ye oy vermeyeceklerini daha önce de duyurmuştu. Verilen sözün tutulması ve partinin adayına karşı isyan edilmesiyle Temsilciler Meclisi, yeni dönemin açılış gününde felç oldu. Cumhuriyetçi çoğunluğun yönetimindeki ilk günde başkan seçilemeyince ve oylamalar tekrarlanınca yüzlerce üyenin yemini gecikti, yasama çalışmaları ertelendi.

Salı yapılan üç sonuçsuz oylamadan sonra Temsilciler Meclisi oturumu bitirildi ve çarşamba, sürecin tekrar başlatılmasına karar verildi. 


Moscow Times | Putin, Ukrayna saldırısı belgesellerinin gösterilmesini istedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hükümetine şubat ayı itibariyle sinema salonlarında Ukrayna savaşı ve "neo-nazi ideoloji" ile ilgili belgeseller yayımlanmasını emretti.

Kremlin, Kültür Bakanlığı'nın emri uygulamak için 1 Şubat'a kadar vakti olduğunu belirtti.

Putin, belgeselleri yapan Rus filmcilere Rusya Savunma Bakanlığı'nın yardım etmesini de istedi. Savunma Bakanı Sergey Şoygu'dan da 1 Mart'a kadar bu konuyla ilgili olarak Putin'i bilgilendirmesi istendi.

Putin, 24 Şubat'ta Ukrayna'nın "askerden ve Nazilerden arındırılması gerektiğini" söyleyerek komşusunu işgal etmeye başlamıştı. O tarihten bu yana Rus devlet televizyonlarında sıklıkla Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasını haklı göstermeye çalışan propaganda filmleri yayınlanıyor.

Rusya'da birçok bağımsız haber organı kapatılırken birçok gazeteci de ülkeden ayrıldı.


Le Monde | “2023’te iklim krizi kaçınılmaz”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2022’de yaşanan iklim krizi etkilerinin “öngörülemez” olduğuna ilişkin açıklaması bilim insanlarının tepkisini çekti. Muhalefet partileri Macron’un sözlerini eleştirerek Cumhurbaşkanı’nı ekoloji ve ikili gündeminden “kopmakla” suçladı. Fransa’da iklim krizi tartışmaları 2022’nin kayda geçen en sıcak yıllardan biri olması ve ülke genelinde anormal sıcaklıkların yaşanmasıyla şiddetlendi.


Al Jazeera | İran, üç yıl önce Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin intikamının alınacağını yineledi

ABD’nin üç yıl önce 3 Ocak’ta İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürmesinin ardından İranlı üst düzey yetkililer ve komutanlar, intikamın alınacağı yönündeki sözlerini tekrarladı. Süleymani için düzenlenen anma etkinlikleri sırasında İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi “Unutmadık ve unutmayacağız. Amerikalılar şehit Süleymani’nin kanı için intikamın kesin olduğunu bilmeli. Katiller ve yol açanlar kolay uyumamalı” dedi.