Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Hükümet sizden gerçeği sakladığında neyin üstünü örtüyor?"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

21 Ekim 2019 10:38

T24 Dış haberler

Avustralya’da gazeteler hükümetin ‘ulusal güvenliği’ gerekçe göstererek basın özgürlüğü konusunda kısıtlamalara gitmesini ilk sayfalarını 'sansürleyerek' protesto etti. ABD'nin gündeminde bir kez daha Suriye'nin kuzeyindeki gelişmeler var. Washington Post, SDG'nin Resulayn'dan çekilmesini açıklamasını manşetine taşıdı. Rusya'da çöken bir baraj yakınlardaki kabinlerde yaşayan birçok altın madencisinin ölümüne sebep oldu. Britanya basınında muhalefetteki İşçi Partisi'nin ittifak arayışı var.  Fransız gazetesi Le Monde, Ceyazir'deki siyasi krizi manşetine taşıdı.

21 Ekim 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | İşçi Partisi, Johnson’ın Brexit anlaşmasını bitirmek için ittifak arayışında

İşçi Partisi, Muhafazakâr Parti’deki muhalifler ve  Kuzey İrlanda'nın birinci partisi Demokratik Birlik Partisi ile birlik olma hazırlığı yapıyor. Boris Johnson’ın Brexit anlaşmasına karşı fikirbirliğinde olan ekip Johnson’ı referandum ya da daha ‘yumuşak’ bir Brexit konusunda arada bırakacak.


The Independent | İşçi Partisi ‘Son Söz’ oylamasını desteklemeye hazırlanıyor

Britanya’da İşçi Partisi milletvekilleri Brexit için ikinci bir referandumu desteklemeye hazırlanıyor. Muhalefet, Boris Johnson’ın anlaşmasını ikinci bir referandum kararı alınması durumunda parlamentoda görüşeceklerini açıkladı. The Independent hafta sonu referandum isteyenlerin toplandığı ‘Son Söz’ yürüyüşü düzenlemiş, 230 binden fazla imza toplanmıştı.

New York Times | Eski ABD müttefiki Suriye'de Kürtlere tehdit olduğu uyarısında bulundu

New York Times'a konuşan SDG Komutanı Mazlum Kobani, "Suriye'de öldürülecek Kürtlerden ABD'nin sorumlu olacağını" iddia etti ve "Washington'ın IŞİD'e karşı müttefikiyle tekrar güven inşa etmesi gerektiğini söyledi.


The Washington Post | Kürt güçleri Suriye'deki önemli kenti terk etti

The Washington Post, SDG güçlerinin ABD ile yapılan ateşkes anlaşması kapsamında Resulayn'dan çekilmesini manşetine taşıdı. ABD Savunma Bakanı Mark Esper dün yaptığı açıklamada, "Ateşkes genel olarak işliyor gibi duruyor" dedi ancak bazı yerlerde "aralıklı olarak silah sesleri duyulduğunu" da aktardı. 


Moscow Times | Baraj çökmesi sonucunda Sibirya'da en az 15 altın madencisi hayatını kaybetti

Sibirya'da sağanak yağmurlar sebebiyle bir baraj çöktü ve su yakınlarda bulunan madenci kabinlerini yuttu. Kabinlerde yaşayan en az 15 altın madencisinin hayatını kaybettiği saptandı. Kabinlerde 74 kişinin yaşadığı ve 13 kişinin hâlâ kayıp olduğu tespit edildi.


Le Monde | Cezayir’de ordu gücü ele almaya çalışıyor

Cezayir’de 12 Aralık’ta gerçekleşecek başkanlık oylaması öncesi politik kriz sürüyor. Şu anda ordu yönetiminde olan ülkede muhalefetin çoğu henüz ağır koşullarda girilecek bir seçimle gelecek bir hükümete şans vermiyor. Hafta boyunca binlerce insan hidrokarbon kullanımına ilişkin yasayı protesto ederken ordu eylemcilerden pek çok kişiyi gözaltına aldı. Eski bakan Abdelaziz Rahabi protestoları “Tarihi bir şans olarak niteledi”


The Australian | Hükümet sizden gerçeği sakladığında neyin üstünü örtüyor?

Avustralya’a hükümetin ‘ulusal güvenliği’ gerekçe göstererek basın özgürlüğü konusunda kısıtlamalara gitmesi, ülkenin en büyük rakip gazetelerini birleştirdi. Ortak bir karar alan Avustralya basını bugün ilk sayfalarını ‘sansürleyerek’ hükümeti protesto etti. Eyleme, çok sayıda televizyon kanalı, radyo istasyonu ve internet siteleri de destek verdi.

 


Al Arabiya | Protestoların 5. Gününde Lübnan’da genel grev kararı

Lübnan’da kötüye giden ekonomiyi protesto için başlayan eylemlerde genel grev kararı alındı. Hükümetin istifasının istendiği 5. Günde bankalar kapandı, üniversite ve okullarda da eğitime ara verildi. Lübnan Başbakanı Saat Hariri ise krizi önlemek için reform planları alınması için hükümete 72 saatlik bir süre vermişti.