Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Gerçekle savaş hâlinde"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

10 Aralık 2019 09:46

T24 Dış haberler

Britanya gazetelerinin ilk sayfalarında hastanede bir yatak için 57 saat yerde yatmak zorunda kalan çocuğun fotoğrafları yer aldı. Washington Post, üç yıl süren hukuk mücadelesinden sonra Sigar'ın Afganistan mülakatlarını yayımladı. Dosyalarda ABD'nin "savaşı kazanıyormuş gibi göstermek için verileri manipüle ettiği" belirtiliyor. ABD'de Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratların azil maddelerini bugün açıklaması bekleniyor. Fransa'da tarafların anlaşamamasının ardından genel grev bugün devam edecek.

10 Aralık 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Hastanede yerde yatan çocuğun fotoğrafının yayılmasının ardından Muhafazakâr Parti’ye tepki

Britanya’da sağlık sisteminin krizini gözler önüne seren hasta bir çocuğun yerde yatarak yatak beklediği fotoğrafın sosyal medyada yayılması üzerine İşçi Partisi tepki gösterdi. İşçi Partisi, Britanya Başbakanı Boris Johnson’ı çocuğun fotoğrafından dikkatleri dağıtmak için yalan söylemekle suçladı. Çocuğun yerde yattığı fotoğrafın ardından Muhafazakâr Parti, hastanenin kapısında bir partilinin ‘solcu bir aktivist’ tarafından yumruklandığını iddia etti. İddiaların yanlış çıkması üzerine İşçi Partisi sözcüsü “Toryler o kadar çaresiz durumdaki küçük bir çocuğun yerde yattığı görüntülerden dikkatleri dağıtmak istiyorlar” dedi.


The Independent | Britanya’nın sağlık sistemi krizi sürüyor: Hasta çocuk acilde tedavi görmek için 57 saat bekledi

Britanya’da Ulusal Sağlık Sistemi’ne (NHS) yönelik kriz sürüyor. NHS’nin mailleri sızdı ve 12 yaşında bir çocuğun acil serviste yatak için 57 saat bekletildiği ortaya çıktı. Çocuğun hastanede yerde yatarak beklediği fotoğraf kısa sürede ülke gündemine oturdu. Bir muhabir, Britanya Başbakanı Boris Johnson’a olayı sordu ve fotoğrafı göstermek istediğinde Johnson fotoğrafa bakmayı reddetti.


New York Times | Demokratlar azil maddelerini salı açıklamayı planladıklarının sinyalini verdi

ABD'de Demokrat Temsilciler Meclisi üyeleri bugün azil soruşturmasıyla ilgili bir basın açıklamasında bulunacak. Kongre üyelerinin bu açıklamada Trump'a iki suçlama yönlendirmesi bekleniyor: Gücü kötüye kullanma ve Kongre'ye engel olma. Yetkililerin bu kararın henüz kesin olmadığını ifade etti. Demokratların kararı, ABD Başkanı Trump'ın "açık ve mevcut" bir tehdit olarak nitelendirildiği duruşmadan sonra verildi.


The Washington Post | Gerçekle savaş hâlinde

ABD'nin 18 yıldır Afganistan'da dahil olduğu savaş hakkında yetkililerin verdiği mülakatlar ABD halkına "kazanılamaz" savaş hakkında birçok 'gerçeği yansıtmayan' ve yanıltıcı bilgi verildiğini ortaya çıkardı. Sigar'ın (Afganistan'ın Yeniden İnşa Edilmesi İçin Özel Genel İncelemeci'nin Ofisi) Lessons Learned projesi kapsamında toplanan ve 3 yıllık bir hukuki sürecin ardından Washington Post tarafından yayımlanan mülakat deşifreleri, savaş sırasında görev yapan ABD yönetimlerinin Afganistan konusunda doğruları aktarmadığını gösteriyor.

Belgelerde yer alan iki ayrı kişinin iddiasına göre ABD'li yetkililer halka savaş kazanılıyormuş gibi göstermek için istatistikleri manipüle etti. Aynı yetkililer farklı ABD hükümetlerinin Washington'un para yardımlarını çalan yozlaşmış Afgan yetkilileri görmezden geldiğini belirtti.

Belgelerde ABD Başkanları George W. Bush, Barack Obama ve Donald Trump'ın birçok kez savaş hakkındaki durumu "abartarak" halka aktardığı belirtiliyor. Belgelerde birçok yetkilinin bu durum hakkında çelişkili görüler sunduğu bildirildi.

2016'daki mülakatta bir üst düzey ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Yetkilisi, "Doğru ölçüler yaratmak mümkün değildi. Eğitilen asker, şiddet düzeyi, kontrol edilen bölgeler gibi ölçüler denedik ama hiç biri durumun gerçekliğini göstermiyordu. Ölçüler savaş boyuncu hep manipüle edildi" diye konuştu.

Afganistan'da karşı istihbarat görevi yapan bir asker olan Bob Crowley, "Alınan her veri en iyi resmi göstermek için değiştiriliyordu" ifadelerini


Moscow Times | İlk görüşmede Putin ve Zelenskiy suçlu takası yapmayı kabul etti

Dün yapılan Normandiya Dörtlüsü'nün ilk buluşmasında Rusya ve Ukrayna doğu Ukrayna'daki çatışmalar sebebiyle tutuklananların tamamını takas etmeyi kabul etti. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron eşliğinde yapılan toplantı Putin ile Ukrayna lideri Volodomir Zelenskiy'nin ilk yüz yüze görüşmesi oldu.


Le Monde | Emeklilik reformu grevi: Hükümetin seçim yapma zamanı

Fransa’da hükümetin emeklilik reformuna tepki olarak başlayan grev sürerken Cumhurbaşkanlığı ile görüşmeler yapan Başbakan Eduard Phillipe’in yarına kadar reform hakkında bütünlüklü bir sonuç ortaya koyması gerekiyor. Ülke çapında grev sürerken hükümet en azından birkaç sendikayla anlaşabilme umudunu taşıyor.


Al Arabiya | Fransa, Lübnan’la ilgili uluslararası konferansa ev sahipliği yapacak

Lübnan’da ekonomik ve siyasi kriz sürerken Fransa Dışişleri Bakanlığı, 11 Aralık’ta krizin görüşülmesi ve hızlıca bir hükümet kurulması için uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapacaklarını duyurdu. Fransa’dan yapılan açıklamada “Bu toplantı uluslararası topluluğa Lübnan halkının taleplerini karşılayacak verimli ve güvenilir bir hükümet kurulması için destek çağrısı olacak” dendi.