Dünya Basınında Bugün

Dünya Basınında Bugün | Dünya, Orta Doğu'ya endişeyle bakıyor

17 Nisan 2024 09:53

T24 Dış Haberler

İsrail liderleri çarşamba günü üçüncü kez İran'ın saldırısına verilecek karşılığı görüşmek için bir araya geldi. Dünyadan İran ve İsrail'e itidal çağrıları yağarken, başkentlerde Orta Doğu'daki gerilimin tırmanabileceği endişesi hakim.

17 Nisan 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Sunak'ın sigara yasağı bir adım daha yaklaşırken Muhafazakar Parti çatlakları su yüzüne çıktı

Britanya'da hükümet, gelecek jenerasyonlar için sigara satışını yasaklamaya bir adım daha yaklaştı; ancak Muhafazakar Parti'deki karşıt oylar Başbakan Rishi Sunak'ın partisindeki otoritesine darbe vurdu. 

Britanya Parlamentosu'nun alt meclisi olan Avam Kamarası, Başbakan'ın 2009'dan sonra doğanların Birleşik Krallık genelinde sigara satın almasını yasaklayacak planı 383'e karşı 67 oy ile kabul etti.

Yasa tasarısı, efektif olarak sigara satın alma yaşını her sene yükselterek gelecek jenerasyonların sigara içmemesini sağlamayı hedefliyor. Planın yasalaşması durumunda yasağın, Sunak'ın siyasi mirasının en büyük parçalarından biri olduğu düşünülüyor. 

Ancak Sunak'ın planı, kendi partisinde çatlağa sebep oldu. 57 Muhafazakar Partili milletvekili, plana karşı oy kullandı. 

Sigara yasağına karşı oy kullananlar arasında Muhafazakar Parti'nin gelecekteki genel başkan adayları arasında görülen Ticaret Bakanı Kemi Badenoch da yer aldı. 

Badenoch tasarının kendisini rahatsız ettiğini, çünkü doğum tarihi arasında bir gün olan insanların bile "kalıcı olarak farklı hakları olacağı" anlamına geldiğini belirtti. 

Ana muhalefetteki İşçi Partisi ise plana destek veriyor.

Tasarı yasalaşırsa, bugün 15 yaşında olan Britanyalılar, reşit olduklarında da sigara satın alamayacak. 


New York Times | Karışık hedefler İsrail'in vereceği karşılığı karmaşıklaştırıyor

İsrail liderleri çarşamba günü üçüncü kez İran'ın saldırısına verilecek karşılığı görüşmek için bir araya geldi. New York Times'a konuşan yetkililere göre İsrail aynı zamanda hem gelecekte yapılacak bir saldırı için caydırıcılık etkisi yaratmak, hem karşı saldırıya karşı ABD'li müttefiklerini kırmamak, hem de topyekun savaş çıkarmamak istiyor. Bu üç hedefi aynı anda tutturmanın zor olması, nasıl bir karşılık verileceği konusunda tartışmaları karmaşıklaştırıyor. 


New York Post | Hamas yanlısı gerizekalı

ABD'nin çok okunan muhafazakar yayınlarından New York Post, İsrail'in Gazze saldırılarına tepki gösteren protestoculara karşı kamuoyu tepkisi oluşturmaya çalışmaya devam ediyor. Arapça bir grafiti yaptığı için gözaltına alınan bir yazarı hedef gösteren gazete, İsrail'e karşı yürüyenleri "bayrak yakıcılar ve terör seviciler" olarak niteledi. ABD'de muhafazakar basının büyük bölümü, tüm Filistin yanlısı eylemcileri "Hamas destekçisi" olarak göstermeye yönelik haberler yapıyor. 


eKathimerini 

Yunanistan gazetesi eKathimerini'nin çizeri Ilias Makris, Orta Doğu'daki tehlikeli tırmanmayı konu alan bir karikatür kaleme aldı. Karikatürde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in ellerinde roketatarlarla düello yaptığı görülüyor. Aralarında ise endişeli bir dünya var...


Moscow Times | Putin, İran lideri Reisi ile yaptığı telefon görüşmesinde itidal çağrısında bulundu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile yaptığı görüşmede Orta Doğu'da gerilimin daha da yükselmesinin "felaket sonuçları olabileceğini" ifade etti. 

Kremlin'den salı günkü görüşmeyle ilgili yapılan açıklamada, "Putin, tüm tarafların itidalli olacağı ve tüm bölge için felaket sonuçlara gebe olabilecek bir yeni yüzleşmeyi önleyecekleri konusunda umutlu olduğunu dile getirdi" denildi. 

Kremlin, görüşmede "İran'ın İsrail'in konsolosluk saldırısına yaptığı misillemeden sonra Orta Doğu'da süren tırmanmanın ele alındığını" belirtti. 


Al Arabiya | Suudi Veliaht Prensi ve BAE Devlet Başkanı, Orta Doğu çatışmasında "maksimum itidal" çağrısı yaptı

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid en-Nehyan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Orta Doğu'daki tırmanmayı görüştükleri bir telefon görüşmesi yaptı. Orta Doğu'nun iki etkili ülkesinin lideri, tüm taraflara "maksimum itidal" çağrısında bulundu ve aksi taktirde daha kapsamlı bir çatışma yaşanabileceğine işaret etti.