Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Britanya'da sağlık grevi nedeniyle, "hastanelik olabileceğiniz aktivitelerden kaçının" çağrısı

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

21 Aralık 2022 09:39

T24 Dış Haberler

Britanya’da Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) yöneticileri sağlık çalışanlarının grevi sebebiyle halka hastaneye başvurmalarına sebep olacak riskli aktivitelerden kaçınmaları çağrısında bulundu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, salı günü Bahmut'a sürpriz bir ziyaret yaparak cephedeki askerlerle buluştu; bugün de ABD'nin başkenti Washington'a giderek işgalin başlamasından bu yana ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştirecek. Katar'da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası'nda yarı finalde elenen, ancak büyük bir başarıya imza atan Fas Milli Takımı, Faslılar tarafından coşkuyla karşılandı. 

21 Aralık 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | NHS yöneticilerinden Başbakan’a grevlere karşı müdahale çağrısı

Britanya’da Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) yöneticileri sağlık çalışanlarının grevi sebebiyle halka hastaneye başvurmalarına sebep olacak riskli aktivitelerden kaçınmaları çağrısında bulundu. Britanya’da ambulans çalışanları, üç gün sürecek bir greve girerken hemşireler de geçen haftadan sonra ikinci kez greve çıkıyor. Hükümet ve sağlık çalışanları arasında maaş konusunda anlaşmazlık sürerken NHS yöneticileri sağlık krizinin derinleşmemesi için Başbakan Rishi Sunak’a müdahale etmesi çağrısında bulundu.


The Independent | Ambulans grevi sürerken halka “Riskli aktivitelerden kaçının” çağrısı

Britanya’da ambulans çalışanlarının üç gün süren grevi sebebiyle halktan bu süre boyunca rahatsızlık, kaza riski yaratabilecek aktivitelerden kaçınmaları tavsiyesinde bulunuldu. Yöneticiler, grev sürerken hastalara hizmet için “garanti sağlayamayacaklarını” belirtti. Britanya Sağlık Bakanı Will Quince, zorunlu olmayan araba yolculukları, temaslı sporlar ve diğer riskli aktivitelerden kaçınılması gerektiğini söyledi.


New York Times | Temsilciler Meclisi komitesi: IRS, Trump'ı görevdeki iki senesinde denetlemedi

ABD'de Temsilciler Meclisi’nin vergi hazırlamadan sorumlu Gelirleri Artırma (Ways and Means) Komitesi, eski başkan Donald Trump'ın son 6 yıllık vergi iadelerinin yayımlanması yönünde oy kullandı. Komite, ayrıca ABD Vergi İdaresi'nin kendi politikalarını ihlal ederek başkanlık yaptığı ilk iki senede denetlemediğini ifade etti.


Wall Street Journal | Zelenski, Washington'a seyahat hazırken cepheyi ziyaret etti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, salı günü Bahmut'a sürpriz bir ziyaret yaparak cephedeki askerlerle buluştu.

Öte yandan Zelenski'nin Rusya'nın işgali başlattığı 24 Şubat'tan bu yana ilk yurt dışı ziyaretini ülkenin savaştaki en yakın müttefiklerinden ABD'nin başkenti Washington'a çarşamba günü gerçekleştireceği belirtildi. WSJ, Zelenski'nin ABD Başkanı Biden'la görüşmesinin planlandığı 


Moscow Times | Üst düzey ABD yetkilisi: Rusya'da Ukrayna'ya kış saldırısı konusunda fikir ayrılığı var

Üst düzey bir ABD yetkilisi, Rusya ordu liderleri arasında Ukrayna'ya yönelik bir kış saldırısı başlatma konusunda, "fikir ayrılığı bulunduğunu" ifade etti.

"Bence çelişkili şeyler görüyoruz" diyen ABD'li yetkili, "Sanırım Ukrayna'da saldırılar yapılmasını isteyenler var. Öbürleri ise, Rusya'nın bunun yapacak kapasitesi olup olmadığını sorguluyor" diye konuştu.


Le Monde | Trump: Adli kovuşturmaya bir adım daha yakın

ABD'de 6 Ocak 2021'deki Kongre baskınını soruşturan Temsilciler Meclisi Özel Komitesi, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, "kalkışmaya teşvik etme" ve "ABD'nin düzenini bozmak için komplo" ile suçlanması gerektiği yönündeki tavsiyesini Adalet Bakanlığı'na iletti.  İlk kez Kongre, bir başkanın suçlanması için öneride bulunmuş oldu. Komite açıklamasında Trump'ın aralarında "isyana teşvik", "Kongre'nin işlemesini önleme", "yönetime karşı komplo" ve "ABD'nin düzenini bozmak için komplo" gibi suçları da içeren dört federal kanunu bozduğuna inandıkları ifade edildi.


Al Jazeera | Fas Milli Takımı’na evlerinde, “kahraman karşılaması”

Katar'da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası'nda yarı finalde elenen, ancak büyük bir başarıya imza atan Fas Milli Takımı, Faslılar tarafından coşkuyla karşılandı. Dünya Kupası tarihinde ilk kez yarı finale yükselen Afrika takımı olan Fas, yarı finalde Fransa'ya 2-0 yenilerek Dünya Kupası'na veda etmişti. Milli takımı karşılamak için başkent Rabat'ta cadde ve sokakları dolduran Faslılar, meşaleler yakarak, ellerinde Fas bayrakları salladı. Fas Milli Takımı oyuncuları ise, üstü açık otobüs ile halkı selamlayarak polis eskortu eşliğinde Kraliyet Sarayı'na doğru ilerledi.