Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Britanya Başbakanlığı'nda bir gün: 'İçmek, kavga etmek, kusmak'

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

26 Mayıs 2022 09:04

T24 Dış Haberler

Britanya'da Başbakan Boris Johnson, Başbakanlık Ofisi'nde partiler düzenlendiği, çalışanların kavgalara karıştığı, fazla içtikleri için kustukları olaylarla ilgili özür dileyerek tüm sorumluluğu üstlendi.

ABD'nin Texas eyaletinde bir ilkokulda 19 öğrenci ve iki öğretmeni öldüren 18 yaşındaki Salvador Ramos'un kampüse girmeden önce kapıdaki güvenlik görevlisiyle tartışma yaşadığı; sosyal medyadan da cinayet işleyeceğiyle ilgili mesajlar gönderdiği belirtildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın doğu ve güneyinde işgal ettiği bölgelerde yaşayan Ukraynalılara Rus vatandaşlığı almayı kolaylaştıran kararnameyi imzaladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 yıl sonra ilk kez dışişleri bakanları düzeyinde bir ziyaretle İsrail'e gitti

26 Mayıs 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Başbakan, "İçmek, kavga etmek, kusmak bir çalışma gününün parçası" diyor

The Daily Telegraph | Johnson, eşinin Downing Sokağı'ndaki ABBA partisinin 'üzerini örttüğünü' reddetti

Britanya Başbakanı Boris Johnson, kıdemli müsteşar Sue Gray'in, Covid-19 nedeniyle ilan edilen karantina sırasında Başbakanlıkta düzenlenen partilerle ilgili detaylı raporunu yayımlamasının ardından Avam Kamarasında yapılan haftalık Başbakana Sorular Oturumunda rapora ilişkin açıklamalarda bulundu. Johnson, Başbakanlık Ofisi'nde partiler düzenlendiği, çalışanların kavgalara karıştığı, fazla içtikleri için kustukları olaylarla ilgili özür dileyerek tüm sorumluluğu üstlendi. Öte yandan Johnson, etkinliklerin düzenlenmesinin yanlış olmadığını tekrarladığı konuşmasında, 10 Numara personelinin çok uzun saatler yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi.


New York Times | Bir kasabanın yaşadığı büyük kaybın yüzleri

New York Times, ABD'nin Texas eyaletinde bir ilkokula yapılan silahlı saldırıda hayatını kaybeden 19'u çocuk 21 kişiden kimlikleri tespit edilenlerin fotoğraflarını manşetine taşıdı. Şu ana kadar katliamda öldürülenlerden 17'sinin ismi paylaşıldı.


Wall Street Journal | Texas saldırganı planlarından söz etmiş, güvenlik görevlisinden kaçmış

Texas'ta bir ilkokulda 19 öğrenci ve iki öğretmeni öldüren 18 yaşındaki Salvador Ramos'un kampüse girmeden önce kapıdaki güvenlik görevlisiyle tartışma yaşadığı; sosyal medyadan da cinayet işleyeceğiyle ilgili mesajlar gönderdiği belirtildi. Texas Valisi Greg Abbott'un aktardığına göre Ramos, salı sabahı yurtdışında yaşayan bir kıza Facebook'un üzerinden büyükannesini öldüreceğini, daha sonra da bunu yaptığını söylediğini aktardı. 


Moscow Times | Rusya, ele geçirilen bölgelerdeki Ukraynalılar için vatandaşlık almayı basitleştirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın doğu ve güneyinde işgal ettiği bölgelerde yaşayan Ukraynalılara Rus vatandaşlığı almayı kolaylaştıran kararnameyi imzaladı. 

Rusya, basitleştirilmiş pasaport sürecini ilk olarak Donbas'taki ayrılıkçı bölgelerde yaşayanlar için 2019'da yürülüğe sokmuştu. 200 binden fazla insanın o dönem çıkarılan karardan faydalandığı düşünülüyor.

Putin'in imzasıyla birlikte vatandaşlık almayı kolaylaştıran süreç; Zaporijya ve Herson'da da yürürlüğe girecek. Rus kontrolünde yaşayan tüm Ukraynalıların vatandaşlık için başvuruda bulunma hakkı olacak. 

Ukrayna, Rusya'nın 'pasaport dağıtma' kararının uluslararası hukuka aykırı olduğunu savundu.

Herson'un tamamı, Zaporijya'nın ise bir bölümü Rusya kontrolünde bulunuyor.

Kremlin, işgal altındaki bölgelerinde ilhak edileceğini açıkça söylemese de, "Halkın taleplerini dinleyeceklerini" belirtmişti.

Rus kuvvetleri işgal ettikleri Herson'da Moskova yanlısı bir "askeri-sivil" yönetim kurdu. Herson'da artık Ukrayna para birimi yerine Rus rublesi, Rus medyası ve Rus internet servisleri kullanılıyor.


Le Monde | ABD'de saldırı: Ateşli silahlar karşısında güçsüzlük

ABD'nin Texas eyaletinde, 18 yaşındaki bir saldırgan bir ilkokula silahlı saldırı düzenledi.

Salvador Ramos, Uvalde kentindeki Robb İlkokulu'na bir tabanca ve bir AR-15 tüfekle saldırdı, okulda öğrenim gören 7-10 yaşları arasındaki 19 çocuğu öldürdü. 21 kişinin hayatını kaybettiği olay, ABD tarihinin en kanlı silahlı saldırılarından biri. ABD'de ilkokula yapılan saldırı, silah kontrol konusundaki yasaların yetersizliğine ilişkin tartışmayı yeniden gündeme getirdi.


Al Jazeera | İsrail Dışişleri: Türkiye'yle ilişkilerde yeni sayfa açıldı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 yıl sonra ilk kez dışışleri bakanları düzeyinde bir ziyaretle İsrail'e gitti. Çavuşoğlu ve İsrailli mevkidaşı Yair Lapid, bir araya geldi. İki ülke arasında ekonomik ve sivil iş birliğini artırmayı amaçladıklarını söyleyen Lapid, Türkiye ve İsrail ilişkilerinde "yeni bir sayfanın" başladığını söyledi.