Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Boris Johnson "ortadan kayboldu", Trump İran konusunda vites düşürdü

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

17 Eylül 2019 09:18

T24 Dış haberler

Dünya basınının gündeminde hafta sonu Suudi Arabistan'daki Aramco petrol tesislerine yapılan saldırılardan sonra yaşanan gelişmeler var. ABD saldırının ardından İran ile ilgili sert açıklamalarda bulunsa da Donald Trump, "ateş açmaya hazırız" söyleminden geri adım atarak bir çatışma istemediklerini belirtti. Almanya'da iktidar partisi CDU'nun saldırıdan sonra Suudi Arabistan'a daha çok silah satma girişimi tepki gördü. Britanya gazetelerinin ön sayfalarında Başbakan Boris Johnson'ın Lüksemburg'da gördüğü tepkinin ardından kürsüye çıkmayı reddetmesi var. Independent haberine "Kayıp aranıyor" başlığını atarken The Guardian Johnson'ın küçük düştüğünü yazdı.

17 Eylül 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Johnson kaosla bitenen Brexit ziyaretinde küçük düştü

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Lüksemburg’a gerçekleştirdiği Brexit ziyaretinde yuhalandı. Johnson, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile yaptığı görüşmenin ardından Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel ile yapması beklenen ortak basın toplantısına katılmadı. Basın toplantısının yapılacağı yerde toplanan kalabalık Johnson’ı yuhaladı. Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada da Juncker’ın Johnson’a Brexit anlaşması hakkında yasal çözüm planlarıyla gelmenin kendisinin sorumluluğu olduğu vurgusu yaptığı belirtildi.


The Independent | Kayıp aranıyor

Boris Johnson dün Lüksemburg’da katılması gereken basın toplantısına katılmadı. Brexit karşıtı protestocuların yuhlama sesleri duyulurken Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel ortak basın toplantısının yapılacağı kürsüye tek başına çıkıp Johnson’ın yokluğunu vurguladı


New York Times | Vites değiştiren Trump, İran ile savaş olasılığından uzak açıklamalarda bulundu

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamalarda, "Suudi Arabistan'daki saldırılardan İran sorumlu gibi duruyor" dedi. Saldırı günü, "Ateş açmaya hazırız, bilgilerin doğrulanmasını bekliyoruz" diyen Trump, tonunu değiştirerek İran ile bir çatışmadan kaçınmak istediklerini ifade etti. Trump ayrıca konuşmasında, "Onların bir anlaşma yapmak istediğini biliyorum" dedi.


The Washington Post | Trump direkt olarak İran'ı suçlama konusunda tereddüt etti

The Washington Post, Trump'ın Suudi Arabistan'daki saldırılar konusunda "direkt olarak İran'ı sorumlu tutmaktan kaçındığı" değerlendirmesinde bulundu. WP'nin haberine göre Washington ve Riyad'daki uzmanlar dün saldırı anının uydu görüntülerini izledi. Uzmanlar saldırıda İran'a ait silahların kullanıldığını tespit etse de saldırıların arkasında Tahran'ın olduğunu kanıtlayacak yeni bir bilgi bulamadı.


Moscow Times | Kremlin, Suudi Arabistan'daki saldırılar konusunda "aceleci sonuçlara" varmama uyarısında bulundu

Rusya, Orta Doğu'daki ve bölge dışındaki ülkelere Suudi Arabistan'daki petrol tesislerine kimin saldırı düzenlediği konusunda "aceleci kararlar vermeme" çağrısında bulundu. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Orta Doğu'da tırmanan gerilimden "memnun olmadıklarını" belirtti ve bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracak adımlardan kaçınılması çağrısında bulundu.


Frankfurter Allgemeine | CDU'nun Suudi Arabistan'a daha çok silah yollama girişimine tepki

Almanya'da SPD ve Yeşiller iktidar partisi CDU'nun petrol tesislerine yapılan saldırılardan sonra Suudi Arabistan'a daha fazla silah gönderme girişiminde bulunmasına tepki gösterdi.


Le Liberation | İran ve ABD barut fıçısı üzerinde

ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü Oval Ofis’te gazetecilere açıklamalarda bulundu. Trump, Suudi Arabistan’a düzenlenen drone saldırılarıyla ilgili, “Bu işin arkasında İran var gibi gözüküyor. Masada birçok seçenek var ancak şu an seçeneklere odaklanmak istemiyoruz. Kimseyle savaş istemiyorum” diye konuştu. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da konu hakkında, “Ortaya çıkan bilgiler, sorumluluğun İran’a ait olduğunu gösteriyor” demişti.


Al Arabiya | Erdoğan Suudi Arabistan’a düzenlenen saldırılarla ilgili konuştu: Yemen’de çatışmanın nasıl başladığına bakmalıyız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan’da petrol rafinerisine düzenlenen drone saldırısını Yemen’deki savaşla ilişkilendirdi. Erdoğan, “Yemen’de çatışmaların nasıl başladığına bakmalıyız. Bu ülke tamamiyle yok edildi. Kim buna sebep oldu?” dedi. Yemen’de savaş 2014 yılında İran destekli Husi milisleri Yemen’deki hükümeti devirdiğinde başlamıştı.. Arap Koalisyonu Husilerle savaşmak için iş birliği yapmıştı. Erdoğan da Arap Koalisyonu’na destek olmuştu.