Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Biden mercek, Beyaz Saray baskı altında

Farklı ülkelerin gazeteleri, bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

13 Ocak 2023 09:51

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden'ın, 2009-2017 arasında başkan yardımcılığı yaptığı dönemden kalma gizli belgeler ortaya çıkmaya devam ediyor. ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, ABD Başkanı Joe Biden'ın evi ve ofisinde neden özel belgeler bulunduğunu incelemesi için Trump yönetiminde görev yapan Robert Hur'u özel danışman olarak atadı. Rusya'da mahkeme, 24 yaşındaki profesyonel bir askeri, Ukrayna'da savaşmayı reddettiği için 5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

13 Ocak 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Biden incelemesi: Özel belgelere ilişkin soruşturma başlatıldı

ABD Başkanı Joe Biden'ın, 2009-2017 arasında başkan yardımcılığı yaptığı dönemden kalma gizli belgeler, ortaya çıkmaya devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden'ın iddialarını doğrulayarak, belgelerin kilitli bir garajda bulunduğunu belirtmesinin ardından yeni bir gelişme yaşandı. ABD Adalet Bakanı Merrick Garlan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Biden’ın ofisinde ve konutunda bulunan gizli belgeler ile ilgili soruşturmayı yürütmesi için özel savcı Robert Hur'ün atandığını duyurdu. Yönetmeliğe göre, olağanüstü bir durumla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Garland, "Bakanlığın, normal tüm soruşturma süreçlerini halledebileceğine inanıyorum. Fakat, yönetmeliklere göre buradaki olağanüstü şartlar, bu konu için özel bir savcının atanması gerektiğini gözler önüne seriyor. Bu atama, bakanlığın böylesi hassas konularda bağımsızlığa, hesap verilebilirliğe ve tartışılmasız şekilde gerçeklere ve yasalara göre karar vermeye olan bağlılığını gösteriyor" dedi.


The Times | Galler Prensi William ve Prenses Kate, Harry’nin kitabına ilişkin soruları yanıtsız bıraktı

Britanya’da kraliyet ailesindeki görevlerini bırakarak eşi Meghan Markle ile ABD’ye yerleşen Prens Harry’nin otobiyografi kitabı Spare, ses getirmeye devam ediyor. Spare’de, kraliyet ailesindeki yaşamına ilişkin özel detaylara, abisi Prens William’dan gördüğü fiziksel şiddete dair yaşadıklarını anlatan Prens Harry’nin kitabı karşısında kraliyet ailesi sessizliğini sürdürüyor. Prens William ve Prenses Kate, katıldıkları etkinlikte, kendilerine Prens Harry hakkında sorulan soruları yanıtsız bıraktı.


New York Times | Riskler bir kenara, Batı Kiev'i tanklarla donatmak için yarışıyor

New York Times'ın aktardığına göre, batı başkentleri, Ukrayna'nın Rusya'nın bahar zamanında yapacağı bir saldırıyı püskürtmeye hazırlanmak için kısıtlı bir zamanı olduğuna inanıyor, bu sebeple de Kiev'e daha önce vermekten kaçındığı silahları şimdi veriyor. Aralık'ta ABD, Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi gönderirken, Almanya da geçen hafta, Patriot bataryası göndereceğini taahhüt etti. Fransa, Almanya ve ABD, ilk kez zırhlı savaş aracı gönderme sözü verdi. 


Wall Street Journal | Biden'ı belgeler nedeniyle özel danışman soruşturacak

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, ABD Başkanı Joe Biden'ın evi ve ofisinde neden özel belgeler bulunduğunu incelemesi için Trump yönetiminde görev yapan Robert Hur'u özel danışman olarak atadı. Wall Street Journal, bu durumun Beyaz Saray üzerindeki baskıyı artıracağını ifade etti.


Moscow Times | Rus asker, Ukrayna'da savaşmayı reddettiği için 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Rusya'da mahkeme, 24 yaşındaki profesyonel bir askeri, Ukrayna'da savaşmayı reddettiği için 5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Rusya'nın Başkurdistan Cumhuriyeti'ndeki mahkemenin basın servisinden yapılan açıklamada askerin "Özel operasyonda görev almak istemediği gerekçesiyle" Mayıs 2022'de göreve teslim olmak için bildirimde bulunmadığını ifade etti.

Kolluk kuvvetlerinin Marsel Kandarov isimli adamın nerede olduğunu Eylül ayında tespit ettiği belirtildi. 

Askeri mahkeme de Kandarov'a "askeri görevden kaçtığı" gerekçesiyle 5 yıl hapis cezası verildiğini bildirdi.


Le Monde | Yeni bir Rus seferberliği korkusu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya karşı başlatılan savaşta 2022’nin Eylül ayında duyurduğu, 300 bin erkeğin askere alındığı seferberliğin ardından Estonya askeri istihbaratı, 500 bin ek askerin seferberliğe dahil edilmesinin planlandığını aktardı. Rusya’nın ek seferberlik ile saldırılarını yoğunlaştırmayı planladığı tahmin ediliyor. Rusya’ya karşı mücadelede Ukrayna’ya destek olan ülkeler 20 Ocak’ta Almanya’da bir araya gelecek. Görüşmede Ukrayna’ya silah teslimatına ilişkin konular gündeme gelecek.


Al Jazeera | Macron, sömürgeci geçmiş için Cezayir’in affını beklemeyecek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Cezayir'deki sömürge tarihi için af dilemesinin bir şeyi düzeltmeyeceğini belirterek, "Af dilemek zorunda değilim." dedi. Macron, "Af dileriz ve herkes kendi yoluna gider." şeklinde bir sonuca varmanın yapılacak en kötü şey olduğunu savundu.
Tarih ve bellek çalışmalarının bir hesap bilançosu çıkarmak gibi olmadığını dile getiren Macron, aksine bu çalışmaların "yanlış anlaşılabilen ve üzerinde karar verilemeyen" konular olduğunu söyledi. Macron, Fransa'nın Cezayir'deki sömürge tarihi için af dilemenin bir şeyi düzeltmeyeceğini, tamir edemeyeceğini savundu. "Bizi ayıran geçmiş aynı zamanda birbirine bağlar." diyen Macron, Cezayir ve Fransa'nın birbirlerini görmezden gelerek yollarına devam edemeyeceği değerlendirmesini yaptı.