Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Bakan Jo Johnson ailesiyle daha az zaman geçirmek için istifa etti"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

06 Eylül 2019 09:11

T24 Dış haberler

BBC'nin günün basın özetlerini sunduğu BBC Papers servisi bugün, "Bakan Jo Johnson ailesiyle daha az zaman geçirmek için istifa etti" başlığıyla yayımlandı. Britanya'nın gündeminde Başbakan Boris Johnson'ın kardeşi Jo Johnson'ın "Son haftalarda aileme sadakatim ve ülkemin çıkarları konusunda bölündüm" diyerek Devlet Bakanlığı ve Muhafazakar Parti milletvekilliği görevinden istifa etmesi var. ABD gazetelerinin ilk sayfaların yine Dorian Kasırgası var. Kasırga ABD'nin Kuzey ve Güney Karolina eyaletlerinde maddi hasara sebep oldu. Fransız gazetesi Libération manşetine uygurları taşıdı.

6 Eylül 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | İstifa ediyorum. Jo Johnson ülkesini ailesinin önüne koydu

Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın kardeşi Jo Johnson, Devlet Bakanlığı ve Muhafazakar Parti milletvekilliği görevinden istifa etti. Johnson Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, " Orpington'ı 9 yıl boyunca temsil etmek ve üç ayrı başbakanın altında görev yapmak büyük bir onurdu. Son haftalarda aileme sadakatim ve ülkemin çıkarları konusunda bölündüm. Bu çözülemez bir gerginlik ve artık benim bakanlık ile milletvekilliği görevimi bir başkası devralmalı" yazdı. The Guardian, kardeşinin istifasının başbakana "çok büyük bir darbe" olduğu değerlendirmesinde bulundu. Gazeteye göre Boris Johnson Brexit'i ertelemeyi reddetse de "giderek sürecin kontrolünü kaybediyor".


The Times | Brexit geciktirilene kadar seçim yok

The Times'ın aktardığına göre Britanya'da muhalefet partileri İşçi Partisi ve İskoç Ulusal Partisi, Başbakan Johnson Brexit tarihini erteleyene kadar erken seçim için yapılacak bütün oylamaları engelleme kararı aldı. Johnson dün yaptığı açıklamalarda, "Brexit'i ertelemektense bir çukurda ölü olmayı tercih ederim" demişti.

TIKLAYIN-Brexit’le geçen üç yılın ardından Britanya başa mı dönüyor?


New York Times | Kuzeyi karıştıran kasırga yorgun Carolina'ları hırpaladı

Dorian Kasırgası Bahamalar'dan sonra ABD'de Kuzey ve Güney Carolina yaletlerini vurdu. Bölgedeki büyük şehirlerden Charleston birçok kişi alarm erildiğinde terk etse de, şehirde kalanlar dev bir fırtına, elektrik kesintileri, sel ve çok güçlü rüzgarlarla karşı karşıya kaldı. Su basan bazı bölgelerde suyun insanların dizlerine ulaştığı bildirildi.


The Washington Post | Dorian kuzeyi öğüttü, öfkesi harcanmadı

WP de manşetine Dorian Kasırgası'nın Kuzey ve Güney Carolina eyaletlerinde sel ile fırtınalara sebep olmasını taşıdı. Bahamlar'ı ilk vurduğunda 5. kategori bir kasırga olan Dorian'ın 2. seviyeye zayıfladığı belirtildi. Kasırga kuzeye doğru ilerlemeye devam ediyor.


Moscow Times | Ordu kaynağı: Suriye'de 3 Rus askeri öldürüldü

Rus gazetesi Vedomosti'nin ulaştığı kaynaklara göre Suriye'de bulunan 'gerilimi azaltma bölgesi'ndeki bir patlamada Rus askerleri hayatını kaybetti. Vedomosti'nin ismini paylaşmadığı bir ordu kaynağına dayandırdığı haberinde bölgede bulunan bir gözlem noktası yakınlarında mayın patlaması sonucu 3 asker öldü ve 2 asker de yaralandı. Patlamanın çarşamba akşamı meydana geldiği iddia edildi. Rusya devlet ajansı RIA Novosti'nin aktardığına göre Savunma Bakanlığı bu iddiaları yalanladı ve bölgede Rusya'ya ait bir gözlem noktası bulunmadığı belirtildi.

 


Libération | Uygurlar: Çin’in işkence ettiği çocuklar

Fransız Libération gazetesi, manşetinde Çin’in Sincan Uygur bölgesinde uyguladığı telkin politikalarına yer vermiş. Manşette, Sincan’da ailelerinden ayrı tutulan çocuklara, kendi kültürlerinden ve dillerinden uzaklaştırılarak Çin kültürünün empoze edildiği yazıyor.


Al Arabiya | Sudan, Nisan'da Omar El Beşir'in devrilmesinden bu yana ilk kabinesini açıkladı

Sudan başbakanı dün Ömer El Beşir'e yapılan darbeden sonra ilk hükümetin kurulduğunu açıkladı. Geçen ay imzalanan "güç paylaşımı" anlaşması sonucunda kurulan kabinede şu anda 4'ü kadın 18 kişi yer alıyor. Al Arabiya bu gelişmeyi hükümetin kadınların askeri yönetime karşı yapılan eylemlerde oynadığı önemli rolü tanıması olarak değerlendirdi.