Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | AP seçimlerine kısa süre kala Avrupa gündeminde "aşırı sağ" var

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

21 Mayıs 2019 09:40

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

Avrupa Parlamentosu seçimlerine kısa bir süre kala Avrupa gündeminde "aşırı sağcı" siyasetçiler var. Britanya'da aşırı sağcı siyasetçiler "milkshake" ile protesto ediliyor. Son olarak dün, bir protestocu Brexit Partisi lideri Nigel Farage'a milkshake fırlattı. The Guardian, Britanya'da ırkçılığın arttığını gösteren araştırmaları inceledi. New York Times, ABD Çevre Koruma Ajansı'nın kurallardan kaçmak için yöntemlerini değiştireceğini yazdı. Washington Post ise bir hakimin Trump aleyhine karar vermesini ilk sayfasına taşıdı. Kommersant gazetesindeki toplu istifalar Rus basınında geniş yer buldu. Formula 1 tarihine adını altın harflerle yazdıran Niki Lauda hayatını kaybetti. Die Welt, F1 pilotu hakkında bir yazıyı ön plana çıkarttı.

21 Mayıs 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...


The Guardian | Araştırma: Brexit oylaması sonrası ırkçılık arttı

Araştırmalara göre, İngiltere’de azınlıklar Brexit kararı sonrası gittikçe artan ırkçı davranışlara maruz kalıyor. The Guardian'ın aktardığına göre araştırmalarda ırkçı davranışların artışında, Avrupa Parlamentosu seçimleri kampanyasında kullanılan ‘bölücü dil’in de payı olduğu belirtiliyor.


The Independent | ‘Sarsıldı’: Farage’ın Brexit Partisi’ne ‘yabancı bağışlar’ sebebiyle inceleme

Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi kurulan Brexit Partisi lideri Nigel Farage’ın ‘el altından’ yabancı bağışlar aldığı eleştirileri sonrası inceleme başlatıldı. Seçim Komisyonu yetkilileri parti binasındaki belgeleri inceleme altına alacak. Parti lideri Nigel Farage’a, dün Newcastle kentine yaptığı kampanya gezisi sırasında bir protestocu tarafından ‘milkshake’ fırlatıldı.


New York Times | ABD Çevre Koruma Ajansı'nın tahmini: Hava kirliliğine pembe gözlüklerle bakış

New York Times'ın çeşitli kaynaklardan aktardığına göre ABD Çevre Koruma Ajansı iklim değişikliği ile ilgili bazı kurallara uymamak için hava kirliliğini yeni bir yöntemle hesaplamaya başlayacak. Bu yöntem sayesinde hava kirliliği konusunda bir değişiklik olmasa da hesaplamalarda tahmini ölü sayısı daha az gözükecek. 


Washington Post | Hakim, mahkeme çağrısı konusunda Trump'ın aleyhine karar verdi 

Washington Post, "ABD Başkanı Donald Trump'ın Kongre'deki Demokratlar ile girdiği mahkeme kavgasının ilk rauntunu kaybettiğini" yazdı. Hakimin kararına göre Trump'ın muhasebe firmasını, finansal belgelerini incelenmek üzere Kongre'ye teslim edecek. Trump, kararın "yanlış" olduğunu söyledi ve hakimi eski ABD Başkanı Barack Obama'nın "görevlendirdiğini" iddia etti. Trump ayrıca "delice" olarak nitelendirdiği karara itiraz edeceğini ifade etti. Başkanın avukatları Demokratların Trump'a yakın isimlere yaptığı "Kongre'ye ifade verme" çağrılarıyla mücadele etmeye çalışıyor.


Moscow Times | Kommersant'taki sensör skandalından sonra Rus gazeteciler topluca istifa etti

Rusya'nın önde gelen gazetelerinden Kommersant'ın bütün siyaset servisi çalışanları pazartesi günü istifa etti. Gazeteciler, bu kararı zorla istifa ettirilen iki tecrübeli meslektaşları için aldıklarını belirtti. Federasyon Konseyi lideri Valentina Matviyenko'nun görevden alınacağını Kremlin'in açıklamasından önce ortaya çıkaran 5 muhabirden ikisi olan Ivan Safronov ve Maxim Ivanov, gazetede geçirdikleri 10 yılın ardından Kommersant yönetimi tarafından istifaya zorlandı.Safranov ve İvanov, sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımda Kommersant'ın Kremlin'e yakın sahibi milyarder Alisher Usmanov'un kendilerini bu haber yüzünden görevden aldığını açıkladı.


Die Welt | Niki, kendine iyi bak

Formula 1 tarihinin en başarılı pilotlarından Niki Lauda hayatını kaybetti. Gazeteci Burkhard Nuppeney, Lauda hakkında Die Welt için kaleme aldığı yazıda ünlü F1 pilotunun zorlu ama bir o kadar da başarılı kariyerini anlattı. Nuppeney, yazısını "Şimdi Lauda'nın önünde son yolculuğu var. Gerçek bir arkadaş ve büyük şampiyonun kaybına yas tutuyorum. Niki, kendine iyi bak" sözleriyle bitirdi.


Le Monde | Avrupa: Kampanyanın merkezinde ‘aşırı sağ’ var

Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi milliyetçi partiler ve ‘zenofoblar’ kampanya tartışmalarının merkezinde yer alıyor. Milano’da ülkenin aşırı sağcı politikacıları seçim öncesi bir araya geldi.


Al Arabiya | Christchurch saldırganı ‘terörden' yargılanıyor

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde bir camide 51 kişiyi öldüren saldırgan resmi olarak terörle yargılanmaya başladı. Yeni Zelanda polisi tarafından yapılan açıklamada, “Brenton Tarrant hakkında, Terör Kanunu kapsamında yargılama başladı” denildi. Tarrant, terör yargılamasının yanı sıra 51 kişinin ölümünden ve 40 kişiyi öldürmeye teşebbüsten yargılanacak.