Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | ABD’nin bombardımanın ardından Irak’ta öfke

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

31 Aralık 2019 11:37

T24 Dış haberler

ABD basınının gündeminde hafta sonu New York kentinde Hanuka Bayramı için toplanan Yahudilere düzenlenen bıçaklı saldırı ve ABD'nin dün Irak ve Suriye'ye İran destekli gruplara karşı düzenlediği hava saldırısı yer aldı. Britanya basınından The Guardian ise aylardır süren Ulusal Sağlık Sistemi krizini manşete taşıdı. Fransa'da Le Monde gazetesi, ülkede 2019 yılı içinde 148 kadının öldürüldüğünü vurguladı. 

31 Aralık 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle: 

The Guardian | Dış İşleri, Kıbrıs’ta tecavüz davası sonrası alarma geçti

19 yaşındaki İngiliz vatandaşı kadın, Kıbrıs'ın güneyindeki Aya Napa kasabasında 12 İsraillinin tecavüzüne uğradığını söylemiş ancak sonra şikayetini geri çekmişti. Genç kadın şikayetini baskı altında geri çektiğini ve avukatına erişim sağlanmadığını söyledi ancak Kıbrıs'taki mahkeme kadını "toplumu yanıltmaktan" suçlu buldu. Britanya Dış İşleri Bakanlığı, mahkemenin kadını ‘toplumu yanıltmaktan’ suçlu bulmasının adil yargılama olup olmadığı konusunda alarma geçti.


The Independent | Kanser hastaları ‘son noktaya kadar’ itiliyor

Britanya’da Ulusal Sağlık Sistemi’ndeki krizin yankıları sürüyor. Sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan uyarıya göre ülkedeki kanser hastaları sağlık hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle hastalığın son raddesine kadar yeterli tedavi göremiyor. Kanser tedavi merkezlerinde çalışan görevlilerin fazla çalışma saatleri nedeniyle hastalarla birebir ilgilenemediği belirtildi.


The New York Times | Haham’ın evinde 5 kişiyi bıçaklayan şüphelinin günlüğünden Hitler ve Nazi övgüleri çıktı

ABD’de Yahudilerin Hanuka Bayramı sırasında New York’un bir bölgesinde bir sinagogun yanındaki Haham’ın evine bıçaklı saldırı düzenleyen kişi yargılanıyor. Savcı, 5 kişiyi yaralamakla suçlanan şüphelinin günlüklerinin incelendiğini ve içinde Adolf Hitler ve Nazi’lere yönelik övgü dolu ifadelerin yer aldığını belirtti. ABD’de Hanuka Bayramı boyunca hepsi yaralama olmasa da Yahudi karşıtı pek çok vaka gerçekleşti. Yetkililer aşırı Ortodoksların yaşadığı mahallelerde güvenlik önlemlerini arttırma kararı aldı.


The Washington Post | ABD’nin bombardımanın ardından Irak’ta öfke

ABD’nin Irak ve Suriye’de İran destekli gruplara hava bombardımanı düzenlemesinin ardından Washington ve Bağdat arasında gerilim tırmandı. Irak hükümeti ABD’nin hava bombardımanını kınarken bunun ülkenin egemenliğinin ihlâli olduğunu vurguladı. ABD yetkilileri ise hava bombardımanının nedenini Irak hükümetinin ülkedeki Amerikan birliklerini korumakta yetersiz kalması olduğunu söyledi.


 

Le Monde | Fransa’da 2019’da 148 kadın cinayeti

Fransa’da yalnızca 2019 yılı içinde 148 kadın öldürüldü. Kadınların tehlike içinde oldukları durumlarda ulaşmaları için yapılan acil arama hattının yeterli olmadığı durumlar gündeme getirildi. Acil arama hattı, kadınların tehlikede hissettikleri anlarda bir butona basarak 24 saat boyunca destek alabilmelerini amaçlıyor. Sistem 10 yıldır varolsa da 2018’de aktif olarak çalışmaya başladı.


Financial Times | ABD’nin piyasada engelleme çabalarına rağmen Huawei’nin geliri yüzde 18 arttı

Çinli teknoloji devi Huawei, yıl sonu gelirlerini açıkladı. Trump yönetiminin batı piyasalarında yerini engellemeye çalıştığı Huawei engellere rağmen yüzde 18’lik bir gelir artışı elde ettiğini duyurdu. ABD, Mayıs ayında Huawei telefonların ithal edilmesini yasaklamıştı. ABD kendi müttefiği ülkeleri de aynı engelleri koymaya teşvik ederken dün Huawei dünyanın en büyük telekom piyasası olan Hindistan’da büyük başarı elde etti.