Dünya

Dünya basını, Türkiye'nin İsrail'e ihracat kısıtlaması kararını nasıl gördü?

Türkiye'nin 54 ürün grubunda İsrail'e ihracat kısıtlaması getirme kararı dünyanın da gündemine girdi; gazeteler kararı değerlendirirken sık sık AKP'nin yerel seçimde aldığı sonuçlara vurgu yaptı

09 Nisan 2024 13:06

T24 Dış Haberler

Türkiye, 54 ürün grubunda İsrail'e ihracat kısıtlaması getirdi. Karar, dünya basınının gündemine de girdi. Reuters, Bloomberg, Al Jazeera, Times of Israel ve The Financial Times'da, AKP'nin yerel seçimdeki kan kaybı vurgusu öne çıktı. The Financial Times, "Ankara, Gazze'de altı aydır devam eden savaşa karşı olduğunu göstermek için artan bir iç baskı altında olduğundan, Türkiye İsrail'e bazı sanayi malları ve emtia ihracatını kısıtlamak için harekete geçti" ifadelerini kullanırken İsrail'in önde gelen gazetelerinden Times of Israel, daha geniş kısıtlamaların gelebileceğinden duyulan endişeye işaret etti. 

Reuters: Erdoğan, İsrail ile ticari bağları nedeniyle eleştirilerle karşı karşıya kaldı

Reuters haber ajansı, "Türkiye, Gazze'de ateşkes sağlanana kadar İsrail'e ihracat kısıtlamaları getiriyor" başlıklı haberinde "Son haftalarda Erdoğan, hükümetinin İsrail ile devam eden ticari bağları nedeniyle artan eleştirilerle karşı karşıya kaldı ve bu durum bazı hükümet karşıtı protestolara yol açarak halk desteğini azalttı" ifadelerine yer verdi. 

Reuters: Türkiye, Gazze'de ateşkes sağlanana kadar İsrail'e ihracat kısıtlamaları getiriyor

Bloomberg'de yerel seçim vurgusu

Bloomberg, "Türkiye, Gazze'ye hava indirme yasağı nedeniyle İsrail'e ihracatı kısıtlıyor" başlıklı haberinde kısıtlama kararını AKP'ye yönelik tepkiler üzerinden gördü. Bloomberg haberinde, 31 Mart yerel seçimleri vurgusu da yer aldı. Haberde şu ifadeler kullanıldı: 

"Bu hamle, binlerce İslamcı protestocunun hafta sonu Erdoğan'ı, İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı devam eden savaşına rağmen Yahudi devletiyle ticareti sürdürdüğü için kınamasının ardından geldi. Protestolar, Erdoğan'ın 31 Mart yerel seçimlerinde kısmen rakip bir İslamcı partiyi destekleyen tabandaki muhafazakâr seçmenden gelen benzer eleştiriler nedeniyle yenilgiye uğramasından bir haftadan kısa bir süre sonra gerçekleşti"

Bloomberg'de  yerel seçim vurgusu yer aldı

Al Jazeera, "Yerel seçimde yenilgi faktörüydü" dedi; Erdoğan'ın sözlerini hatırlattı

Ankara'nın bugüne kadar İsrail'e karşı herhangi bir tedbir uygulamadığını yazan Al Jazeera, "Türk hükümeti savaş sırasında İsrail'le olan ticari bağları nedeniyle ülke içinde eleştirilere maruz kaldı ve bu durum pek çok kişi tarafından Mart sonunda yapılan yerel seçimlerde büyük bir yenilgiye yol açan bir faktör olarak görüldü" ifadelerini kullandı. 

Haberde ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ne yazık ki Gazze krizi gibi uğruna her şeyi yaptığımız ve bedel ödediğimiz bir konuda bile siyasi saldırıları savuşturmayı ve bazı insanları ikna etmeyi başaramadık" ifadeleri hatırlatıldı. 

Al Jazeera, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim sonrası konuşmasındaki
Gazze ifadelerini hatırlattı

Times of Israel: Ticaret savaşını başlatan Türkiye, Gazze'de ateşkes sağlanana kadar İsrail'e kısıtlamalar getiriyor

İsrail'in önde gelen yayın organlarından Times of Israel, Türkiye'nin kısıtlama kararını "ticaret savaşları" olarak nitelendirdi. 

Times of Israel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İsrail'i en sert eleştirenlerden biri olduğunu" ve İsrail'i "terörist devlet" olarak damgaladığını yazdı. 

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın "paralel tedbirler" açıklamasının hatırlatıldığı haberde, "İsrailli yetkililer, açıklanan kısıtlamaların Türk hava sahası üzerindeki uçuşların ya da bölgesel petrol faaliyetlerinin durdurulmasını da kapsayacak şekilde genişletilebileceğinden endişe ediyor" denildi. 

Times of Israel haberinde de yerel seçim vurgusu yer aldı. Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim döneminde sık sık İsrail'i hedef aldığı belirtilirken "Buna rağmen partisi önemli bir yenilgiye uğradı ve özellikle İslami temelli Yeniden Refah Partisi'ne karşı birçok şehrin kontrolünü kaybetti. Geçen yıl Erdoğan'ın AKP'si ile ittifak yaparak Türk parlamentosunda sandalye kazanan parti, Mart seçimlerinde kendi adaylarını çıkardı ve lideri Fatih Erbakan, Gazze'deki savaşa rağmen Türkiye'nin İsrail ile ticaretini sürdürdüğü için Erdoğan'a saldırdı" ifadeleri yer aldı. 

Times of Israel: Daha geniş kısıtlamalardan korkuluyor

The Financial Times: Ankara baskı altındaydı

Britanya'nın önde gelen gazetelerinden The Financial Times, kısıtlama kararını bildirdiği haberinde "Ankara, Gazze'de altı aydır devam eden savaşa karşı olduğunu göstermek için artan bir iç baskı altında olduğundan, Türkiye İsrail'e bazı sanayi malları ve emtia ihracatını kısıtlamak için harekete geçti" ifadelerini kullandı.