Dünya

DSÖ'nün, Ebola salgını sırasında Kongo'da kendi personelinin cinsel istismarına uğrayan kadınlara 250 dolar ödediği ortaya çıktı

Bu miktar, DSÖ belgelerine göre vatandaşların günde 2 dolar civarında bir parayla hayatta kalmaya çalıştığı ülkede dört aydan az bir zaman için yaşam masraflarını ancak karşılıyor

14 Kasım 2023 12:27

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo'da kendi personeli tarafından gerçekleştirilen cinsel istismar mağduru kadınlara 250'şer dolar ödediği ortaya çıktı. 

Dünya Sağlık Örgütü Cinsel Sömürü ve İstismarın Önlenmesi ve Müdahale Direktörü Dr. Gaya Gamhewage, kurum tarihinin en büyük cinsel istismar skandallarından birini ele almak üzere Kongo'ya gitti. Ölümcül Ebola salgını sırasında 100'den fazla Kongolu kadının, bölgede bulunan DSÖ personeli tarafından istismar edildiği ortaya çıkmıştı.

Cinsel istismara uğrayan kadınlara 250'şer dolar

Euronews'in aktardığına göre; Dünya Sağlık Örgütü'nün gizli iç yazışmalarına göre, Kongo'da görevli DSÖ personeli tarafından 104 kadına cinsel istismarda bulunulduğu ve BM sağlık ajansının bu kadınlara sadece 250 dolar para ödediği ortaya çıktı. 

AP tarafından elde edilen iç yazışma belgelerine göre, mağdur başına ödenen miktar, Kongo'nun başkentinde çalışan bazı BM görevlilerinin bir günlük masrafından bile daha az.

Bu miktar, DSÖ belgelerine göre vatandaşların günde 2 dolar civarında bir parayla hayatta kalmaya çalıştığı ülkede dört aydan az bir zaman için yaşam masraflarını ancak karşılıyor.

Ödemeler karşılıksız değil, kaç kadının mağdur olduğu tam olarak bilinmiyor

Ayrıca mağdur kadınlara ödemeler karşılıksız yapılmadığı da öğrenildi. İç yazışmalar, cinsel taciz mağduru kadınların bu parayı alabilmeleri adına "gelir getirici faaliyeti" için 'eğitim kurslarını' tamamlamaları gerektirdiğini ortaya koyuyor.

Öte yandan belgelerde, BM'nin tazminat ödememe politikası nedeniyle mağdur kadınlara ödenen para, "destek paketi" adı altında sağlandığı yazıldı. 

DSÖ geçen ay gizli bir iç yazışma belgesinde, bilinen mağdurların yaklaşık üçte birinin "yerinin tespit edilmesinin imkansız" olduğunu belirtti. 

Aynı DSÖ yazışmasına göre, 10'dan fazla kadının da 'yardım' teklifini reddettiği yer alıyor.

Mağdurlara sağlanan toplam 26 bin dolar, DSÖ'nün başta Kongo olmak üzere cinsel istismar ve suistimal mağdurları için oluşturduğu 2 milyon dolarlık "hayatta kalanlara yardım fonu"nun yaklaşık yüzde 1'ine denk geliyor.

Medyaya konuşan mağdurlar, aldıkları paradan ziyade adalet istediklerini dile getiriyor.

DSÖ iç yazışmalarına göre, Gamhewage ile görüşen iki kadın ona en çok istedikleri şeyin "başka kimseye zarar vermemeleri için cinsel taciz faillerinin hesap vermesi" olduğunu söylüyor.

Çalışabilmesi karşılığında seks baskısı

Gamhewage de verdiği bir röportajda "(Cinsel istismar ve sömürüyü) telafi etmek için yapabileceğimiz hiçbir şey yok" ifadesini kullandı.

Röportajlarda, DSÖ personeli tarafından cinsel istismara uğradıklarını söyleyen diğer kadınlar, BM sağlık ajansının yeterince adım atmadığını dile getiriyor.

Adını "Alphonsine" diye belirten 34 yaşındaki kadın, 2018-2020 yılları arasında salgınının merkezi olan Kongo'nun doğusundaki Beni kentinde Ebola müdahale ekibinde enfeksiyon kontrol görevlisi olarak çalışması karşılığında bir DSÖ yetkilisiyle seks yapması için kendisine baskı yapıldığını anlattı. Diğer kadınlar gibi o da korktuğu gerekçesiyle gerçek adını paylaşmadı.