Gündem

Dolandırıcıların yeni yöntemi: Sahte ev ilanlarıyla kapora topluyorlar

“Evi tutmak istiyorsanız, kaparo göndermelisiniz” diyerek kiracıları dolandırdı

23 Nisan 2024 13:30

Dolandırıcılar, "sahte ev ilanı ve kapora talebi" yöntemiyle kiracıları hedef alıyor. Emlakçı aracılığıyla gerçekleşen bu dolandırıcılıkta, kiracılara evi kiralayabilmek için kapora göndermeleri gerektiği söyleniyor. Kiracılar, parayı gönderdikten sonra dolandırıldıklarını anlıyor ve mağdur duruma düşüyorlar. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, gelen çok sayıda şikayet üzerine soruşturma başlattı.

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin aktardığına göre, soruşturma dosyasında, kendisini Rıza Kaya olarak tanıtan şahıs emlakçı Adem Ç. ile iletişime geçerek Ankara, Çankaya, Güzeltepe Mahallesi'ndeki 3 evini kiraya vermek istediğini söyledi. Emlakçı Adem Ç. daireleri ilana koymadan önce nasıl görebileceğini anahtarın nerede olduğunu sordu. Kaya ise daireler konusunda kardeşinin yardımcı olacağını söyledi. Tekrar görüştüklerinde Gebze'de başka evlerinin bulunduğunu belirten Kaya, ilana koyduğu evlerin fotoğrafını emlakçıyan gönderdi. İstenen ilanları oluşturan emlakçı, ilanın açıklamasına "Mal sahibi Rıza Kaya detaylı bilgiyi aktaracaktır" ibaresini ekleyerek yayınladı. İlan aracılığı ile iletişime geçen kişileri direkt olarak Kaya'ya yönlendirdi.

"Kapora ödemeniz gerekiyor" diyerek kandırıyorlar

İddiaya göre kendisi ile iletişime geçen kiracılara Kaya, "Evi tutmak istiyorsanız 7 bin 500 TL kapora ödemeniz gerekiyor" diyerek başkasına ait olan bir IBAN adresi iletti. Verilen adrese kapora bedelini gönderen kiracılar bir süre sonra dolandırıldıklarını anladı ve emlakçı Adem Ç. ile iletişime geçti.Gelen şikayetlerin ardından ilanları siteden kaldıran emlakçı kendisine ulaşan kiracıları arayarak şahısların dolandırıcı oldukları konusunda uyarıda bulundu.

Emlakçı savcılığa başvurdu

Savcılığa giderek şikayette bulunan emlakçı Adem Ç., insanları dolandırma amacıyla kendisine ilan açtırdığı ve emlak ofisinin itibarını zedelediği için şikayetçi olduğunu belirtti. Şikayetin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda IBAN adresinin sahibinin Emre İ. olduğu ve geçmişte farklı dolandırıcılık faaliyetini şüphelisi olduğu ortaya çıktı. 

Konu ile alakalı soruşturma ve şüphelilerin yakalanmasına dair çalışmalar sürüyor.