Gündem

Diyarbakır Lice'de dün başlayan yangına yetersiz müdahale: Yangın hala devam ediyor

13 Ağustos 2023 18:13

Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Kutlu ve Kabakaya köylerinde dün başlayan yangın devam ediyor.

Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Kutlu ve Kabakaya köylerinde dün sabah saatlerinde başlayan yangına yapılan yetersiz müdahale nedeniyle tepelerdeki alevler varlığını sürdürüyor.

Duvar'dan Evrim Deniz'in haberine göre köy halkının müdahale etmeye çalıştığı yangın yerleşim yerlerine yaklaştı. Yangına yeterli müdahale edilmemesine tepki gösteren Mezopotamya Ekoloji Hareketi üyeleri, Yeşil Sol Parti milletvekilleri ile Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin oluşturduğu heyetle yangının devam ettiği bölgeye gitti. Kutlu köyüne giden heyet, köylülerle bir araya gelerek yangınla daha etkin mücadele etmenin imkanları üzerine konuştu.

Yangın devam ediyor

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Cupolo Akça, artan küresel ısınma nedeniyle dünyanın her yerinde artan yangınlar gördüklerini söyledi.

Bölgede meydana gelen yangınları değerlendiren Akça, "Yangınlar ya hava saldırıları ya da bombardıman sırasında çıkartılıyor. Doğal olarak çıkan yangınlara ya müdahale edilmiyor ya da müdahale geç yapılıyor. Bütün bu yangınları birlikte ele aldığımızda devletlerin küresel ısınmaya ve iklim krizine karşı bir önlem alamadığı ortada. Şu an Lice'nin Bamitnî (Kutlu) köyündeyiz. Yangın yer yer söndürülmüş ama tepelerde yangın devam ediyor. Ve bu yangın kendi haline bırakılmış görünüyor. Diyarbakır'dan Lice'ye gelene kadar yol boyunca ne müdahale ekibi gördük ne itfaiye. Buralarda yaşayan insanlar var, evler var ama herhangi bir önlem alınmamış. Devlet burada köylülerin durumunu Allah'a bırakmış görünüyor. Bizler Yeşil Sol Parti milletvekilleri olarak durumu takip edeceğiz" diye konuştu.

'Can güvenliğimiz yok'

Köyde yaşayan ve yangına müdahale etmeye çalışan Naif Yaylık, yangını dün fark ettiklerini belirterek, "Arabalara bindik müdahale etmek için fakat biz varana kadar yangın rüzgarın da etkisiyle epey yayılmıştı. Biz kendi çabamızla söndürmeye çalışsak da gücümüz yetmedi. İki evde dahil epey bir alan yandı. Yangın şu an tepelerde yer yer devam ediyor. İtfaiye dün geç gelip bir iki yere müdahale edip gitti. Şu an tepelerdeki yangın her an buralara gelebilir. Can güvenliğimiz yok. Onlarca hayvanımız var ve nereye gidebiliriz bilmiyoruz" dedi.

'Yangınlar şüpheli, müdahale yetersiz'

Yangın sırasında yanan evleri ve tarlaları inceleyen heyet, inceleme sonrasında basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Yeşil Sol Parti Diyarbakır milletvekili Ceylan Cupolo Akça, "Aynı bölgede çıkan üçüncü yangın. İlk iki yangının failleri belliydi, bu yangının failleri henüz yok. Ancak bunun da şaibeli olduğu, ardında yine küresel ısınmaya suçu atamayacakları bariz bir gerçeklik. Bugün Cudi'de, Gabar'da yangınların çıkarıldığını ve söndürmek isteyen halka müdahale edildiğini görüyoruz. Yine Lice'nin köylerinde ağaç ve doğa katliamının yapıldığını görüyoruz. Bu yangın da bütün bunlardan bağımsız görülemez, düşünülemez. Biz 'kayyımlar siyasi bir karardır' diyorduk, bu yangınlar da politiktir. Bu yangınlara müdahale biçimleri de politiktir. İklim krizi de politiktir. Küresel ısınmaya karşı alınmayan önlemler de politiktir. Bütün bu siyasi saldırgan tutuma karşı biz de Kürt halki olarak, Yeşil Sol Parti olarak kendi örgütlenmemizi kendi öz müdahale biçimlerimizi geliştireceğiz. Buradaki halkın yanında olacağız. Kendi öz gücümüzle kendi kendimize sahip çıkacağız" ifadelerini kullandı.

Bir ay içinde çıkan üçüncü yangın

Birlikte neler yapabileceğimizi konuşmak ve doğaya sahip çıkmak için burada olduklarını belirten Mezopotamya Ekoloji Derneği Başkani Murat Bilgiç, "Bir ay içinde Entax (Kabakaya) ve Bametni (Kutlu) köyleri arasında bulunan bölgede 3 defa orman yangını çıktı. Çıkan 3 yangın da şüpheli. Bu kentin sivil dernek ve kuruluşları olarak bunun takipçisi olacağız. Halkımızla doğamızı birlikte koruyacağız. Burada incelemelerde bulunduk, bundan sonrası için de temaslarımız olacak" dedi.