Dünya

Diwali festivalinin ardından Hindistan'ın başkentinde zehirli pus

Hindistan'ın başkenti Delhi sakinleri, Diwali festivalinin ardından hava kalitesinin düşmesiyle dumanlı bir gökyüzüne uyandılar.

13 Kasım 2023 12:16

T24 Dış Haberler

Hindistan'ın başkenti Delhi'deki insanlar, yüksek kirlilik seviyeleri nedeniyle havai fişek yasağına rağmen Diwali festivalinde geç saatlere kadar havai fişek patlattı. Araç emisyonları ve toz gibi faktörler nedeniyle şehir yıl boyunca yüksek kirliliğe maruz kalırken, Delhi, hükümetin çocukları korumak amacıyla okullara erken kış tatili ilan etti ve haftalardır zehirli havayla mücadele ediyor. 

Federal kirlilik kontrol kurulu verilerine dayanarak saatlik güncellemeler sağlayan Sameer uygulamasına göre, Delhi'deki 37 izleme istasyonundaki Hava Kalitesi Endeksi (AQI) 200'ün üzerindeydi ve birçok yerde 350'nin üzerinde ölçümler kaydedildi. Havadaki PM 2,5 (akciğerleri tıkayabilen ve birçok hastalığa neden olabilen ince partikül madde) seviyesinde kaydedildi. Delhi'deki AQI, Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği seviyeden 13-20 kat daha yüksek tespit edildi. Akciğer uzmanları, başkentin zehirli havasını solumanın günde 25-30 sigara içmeye eşdeğer olduğunu söylüyor.

101 ile 200 arasındaki seviyeler orta, 201 ile 300 arasındakiler ise zayıf olarak kabul edilirken, 300'ün üzerindeki değerler "çok zayıf", 500'ün üzerindeki değerler ise "ciddi" olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, yüksek düzeydeki kirliliğe uzun süre maruz kalmanın insanlarda rahatsızlığa ve nefes alma zorluklarına neden olabileceğini açıkladı. Ayrıca cilt ve göz tahrişini tetikleyebilir ve astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, bronşit, akciğer kapasitesi kaybı, amfizem, kanser gibi ciddi nörolojik, kardiyovasküler ve solunum yolu hastalıklarına ve ölüm oranlarının artmasına neden olabileceği de belirtildi.

Hindistan Yüksek Mahkemesi, Diwali sırasında havai fişek kullanımını yasakladı ancak bu kural uygulanmadı. Havai fişek yasağı da siyasi bir hava yarattı; bazıları bunun Hindu festivallerini hedef alma girişimi olduğunu öne sürdü. Pazartesi günü Delhi çevre bakanı Gopal Rai, ülke genelinde iktidarda olan ancak Delhi'de muhalefette yer alan Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) liderlerinin insanları havai fişek yakmaya "kışkırttığını" iddia ederek, "Havai fişeklerin patlaması Delhi'deki kirlilik seviyelerini artırdı. Havai fişek patlatan pek fazla kişi olmadı ama bu bazı yerlerde hedefli bir şekilde yapıldı" dedi.