Gündem

DİSK, 1 Mayıs için Taksim'de ısrarlı; AYM kararını paylaşıp, çağrı yaptılar

29 Nisan 2024 11:31

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Anayasa Mahkemesi'nin Taksim'de 1 Mayıs kutlanmasının yasaklanmasına ilişkin kararını paylaşarak, "Bir elimizde karanfillerimiz, bir elimizde alttaki karar metni... 1 Mayıs'ta Taksim'e" açıklaması yaptı.

TIKLAYIN - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Taksim Meydanı, toplantı ve gösteri yürüyüşü için uygun değildir

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmeyeceğini açıklarken, DİSK, X hesabından Anayasa Mahkemesi'nin Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmasını hak ihlali saydığı kararını yeniden paylaştı. DİSK tarafından yapılan paylaşımda, "Bir elimizde karanfillerimiz, bir elimizde alttaki karar metni... 1 Mayıs'ta Taksim'e"  ifadeleri kullanıldı. 

 

AYM, Taksim’in 1 Mayıs’a kapatılmasını hak ihlali saydı: "Taksim işçi ve emekçilerin ortak hafızası, kuşaklar boyunca aktarmalı"

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2014 ve 2015 yılında 1 Mayıs kutlamalarının Taksim Meydanı’nda yapılmasının Valilik kararıyla engellenmesini hak ihlali saydı. “Toplantı ve gösteri yürüyüşü” düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmeden Yüksek Mahkeme, başvuruculara 18’er bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. Kararında, Taksim'in işçi ve emekçilerin "ortak hafızası" ve "sembolik değeri" olduğuna vurgu yapan AYM, "Kendisini o kültürün bir parçası olarak gören her kişinin 1 Mayıs günlerinde Taksim Meydanı'nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyunca aktarmak için burada bulunma hakkı vardır" dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 2014 ve 2015 yılları 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının Taksim'de yapılmasını engelleyen Valilik kararlarını AYM’ye taşımıştı. AYM, 2016 yılında yapılan başvuruları gündemine alarak 7 yıl sonra karara bağlamış, karar 15 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

TIKLAYIN - AYM, Taksim’in 1 Mayıs’a kapatılmasını hak ihlali saydı: "Taksim işçi ve emekçilerin ortak hafızası, kuşaklar boyunca aktarmalı" 

TIKLAYIN - AYM "Taksim işçilerin ortak hafızası, kuşaklar boyunca aktarmalı" dedi, Bakanlık ve Valilik izin vermedi: Hangi miting meydanını istiyorlarsa emirlerinde...