Politika

Dışişleri Sözcüsü'nden "Gazze'ye GKRY üzerinden yardım koridoru" açıklaması: KKTC'nin haklarının zedelenmesine izin vermeyiz

Keçeli, "Biz karayoluyla çok daha kolay, çok daha ucuza, çok daha etkin bir şekilde yardım ulaştırılması mümkünken birtakım daha az etkili denemelerde bulunulmasını doğru bulmuyoruz" ifadelerini kullandı

14 Mart 2024 09:02

T24 Haber Merkezi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Avrupa Birliği'nin Güney Kıbrıs Rus Yönetimi'nden (GKRY) Gazze'ye açılan deniz koridoruna ilişkin açıklamada bulundu. Keçeli, "Biz karayoluyla çok daha kolay, çok daha ucuza, çok daha etkin bir şekilde yardım ulaştırılması mümkünken birtakım daha az etkili denemelerde bulunulmasını doğru bulmuyoruz" dedi. 

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in GKRY'deki Larnaka Limanı üzerinden Gazze'ye insanî yardım koridoru açıldığını duyurmasının ardından geçtiğimiz günlerde İspanyol sivil toplum kuruluşu Open Arms'a ait gemi koridoru kullanan ilk gemi olarak yola çıktı. 

TIKLAYIN | Güney Kıbrıs'tan Gazze'ye ilk yardım gemisi yola çıktı

"Karayoluyla çok daha etkin yardım ulaştırılması mümkün"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, dün Bakanlık'ta düzenlediği basın toplantısında Gazze'ye denizden yardım girişimine çekimser yaklaştı.

Keçeli, ABD'nin Gazze'ye seyyar liman inşa etme planları hakkındaki soruyu yanıtlarken, "Birincisi, bu eğer Amerika'nın Gazze'deki insani felaketi kabul etmesi anlamına geliyorsa iyi bir gelişme. Öte yandan, biz karayoluyla çok daha kolay, çok daha ucuza, çok daha etkin bir şekilde yardım ulaştırılması mümkünken birtakım daha az etkili denemelerde bulunulmasını doğru bulmuyoruz." ifadelerini kullandı.

"KKTC'nin Doğu Akdeniz'deki haklarının zedelenmesine izin vermeyiz"

Gazze'ye yardımın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi üzerinden olmasıyla ilgili Keçeli, "GKRY'nin muhatabı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) makamlarıdır. Dolayısıyla onlar bu konuda gerekli yorumda bulunacaklardır. Bizim açımızdan söyleyeceğim tek şey, biz KKTC'nin Doğu Akdeniz'deki haklarının bir şekilde zedelenmesine, ihlal edilmesine izin vermeyiz" dedi.