Politika

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Washington'da; bugün Senato üyeleriyle görüşecek

Bakan Fidan, yarın mevkidaşı Antony Blinken ile görüşecek; Fidan'ın ayrıca Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile de görüşmesi bekleniyor

07 Mart 2024 08:17

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın daveti üzerine Washington'a giden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan iki gün boyunca diplomatik temaslarda bulunacak. Bugün ABD Senato üyeleriyle toplantı yapması beklenen Bakan Fidan, yarın ABD'li mevkidaşı Blinken ile görüşecek. ABD Başkanı Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile de görüşmesi bekleniyor.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Fidan, resmi ziyaret için Washington'a gitmek üzere dün Ankara'dan ayrıldı. Bakan Fidan'ın resmî ziyaret kapsamında bugün ABD Senato üyeleriyle toplantı yapması bekleniyor. Ziyaretin gündeminde bölgesel ve küresel meseleler gündemde olacak.

Fidan, ziyareti kapsamında 8 Mart'ta ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüşecek. Ziyaret esnasında Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma Toplantısı da yapılacak. 

Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma Toplantısı

Fidan'ın ziyareti sırasında düzenlenecek 7. Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma Toplantısı çerçevesinde, taraflar, geniş yelpazedeki ikili işbirliği alanlarını ilgili kurumların temsilcilerinin de katılımıyla etraflıca ele alacak. Taraflar, önemli küresel ve bölgesel gelişmeler hakkında kapsamlı diyalog gerçekleştirecek.

F-16 programı

Savunma sanayisi alanında atılması gereken adımlar, F-16 programına ilişkin sürecin sağlıklı şekilde ilerletilmesi, F-35 programında ilgili prosedürlerin tamamlanması, Türkiye'nin ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) yaptırımlarından çıkarılma talebi ve ortak savunma sanayisi projelerinde ilerleme sağlanması için kısıtlamaların kaldırılması gibi konular da ziyaretin gündeminde yer alıyor.

NATO Vilnius Zirvesi'nde alınan kararlar gereği, müttefikler arasındaki savunma sanayisi kısıtlamalarının tüm ülkeler arasında kaldırılması gerektiğini vurgulayan diplomatik kaynaklar, NATO'nun güney sınırlarının güvenliği açısından bu hususun önem teşkil ettiğine dikkati çekti.