Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Libya'da temaslarını sürdürüyor

07 Şubat 2024 20:00

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Libya'da temaslarını sürdürüyor.

Bakan Fidan, Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliği'nde Libya Merkez Bankası Başkanı Sıddık El-Kebir ve Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ile bir araya geldi.

BM önderliğinde seçilen konseye “Doğu’daki yönetimin” adayı olarak giren el-Menfi, hâlâ Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’le yakınlığıyla biliniyor.

Erdoğan'dan 12 yıl sonra Mısır ziyareti

Erdoğan'ın ajandasında ise Mısır ve BAE ziyaretleri var. Erdoğan'ın 13 14 Şubat tarihlerinde de Birleşik Arap Emirlikleri'ne gideceği bildirildi. Erdoğan'ın BAE ziyareti ardından Mısır'a gideceği söyleniyor.

Erdoğan, şayet ziyaret gerçekleşirse 12 yıl sonra Mısır'a gitmiş olacak.

Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile de bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığı'nın X hesabından yapılan paylaşımda, Fidan'ın Trablus'ta Dibeybe ile görüştüğü belirtildi.

Fidan ayrıca Türkiye'nin Libya Görev Grubu Komutanlığı'nı ziyaret etti. 

Gündemde Gazze ve Libya'daki seçimler için uluslararası çabaların desteklenmesi vardı

Libya Ulusal Birlik Hükümeti'ne bağlı "Hakomitna" adlı platformun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Dibeybe ile Fidan'ın iki ülke arasındaki iş birliğinin yanı sıra siyasi ve ekonomik konuları ele aldığı belirtildi.

Görüşmede Dibeybe, "Türkiye'nin Libya'da istikrarı destekleyen tutumunu, seçimlerin yapılmasına ve geçiş döneminin sonlandırılmasına ilişkin uluslararası çabaların desteklenmesindeki rolünü takdir ettiklerini" ifade etti.

​​​​​​​Dışişleri Bakanı Fidan'ın da Libya ziyaretinin başta "Gazze'deki durum ve Libya'da seçimlerin yapılmasına ilişkin uluslararası çabaların desteklenmesi" konuları olmak üzere bazı ortak öneme sahip konuların ele alınması çerçevesinde gerçekleştiğini ifade ettiği aktarıldı.

TIKLAYIN | Dışişleri Bakanı Fidan, Libya'da

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Malta'dan Libya'ya geçmişti. Dışişleri Bakanı Fidan, dün Valetta’da Maltalı mevkidaşı Ian Borg ile düzenlediği ortak basın toplantısında Trablus’u ziyaret edeceğini açıklamıştı.

Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye’nin Libya’da tekrar bir çatışma yaşanmaması için yapıcı bir politika izlemeyi sürdürdüğüne dikkati çekerek, "Libya'nın sorunlarını diyalogla çözmesini istiyoruz. Doğu ve batı arasındaki mevcut cari bölünmüşlüğün kalıcı hale gelmesini istemiyoruz. Belli bir süreç içerisinde ve diyalog yoluyla bu bölünmüşlüğün bütün tarafların razı olacağı şekilde barışçıl bir yöntemle çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz ve bu yoldaki çalışmalarımız devam ediyor” demişti.

Fidan ayrıca Türkiye'nin Bingazi'deki başkonsolosluğunu kısa süre içinde tekrar açacaklarını açıklamıştı.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın Trablus’taki temaslarını tamamlamasının akabinde bu gece Türkiye'ye dönmesi öngörülüyor.