Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Katar'da konuştu: Gazze'ye kara harekatı vahşeti katliama dönüştürür; saldırılar insanlığa karşı işlenen bir suç niteliğindedir

25 Ekim 2023 12:19

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar ziyaretinde İsrail'in Gazze'ye kara harekatı yapmasının "vahşeti katliama dönüştüreceğini" ifade etti. 

İsrail-Hamas çatışmaları 19. gününde devam ederken Fidan, Doha'da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bir araya geldi. Bakan Fidan ile Katar Emiri Al Sani görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

Fidan, "Filistinli kardeşlerimizin çocuk, hasta, yaşlı demeden okullarda, hastane ve camilerde bile hedef alınması insanlığa karşı işlenen bir suç niteliğindedir. Gazze'de sivilleri vuran saldırıyı kabul etmiyoruz, İsrail bu yanlıştan acilen dönmelidir. İsrail'in olası kara harekatı vahşeti katliama çevirir" dedi.

"İsrail silahla şiddetle kalıcı güvenlik ihtiyacını karşılayamayacağını bilmelidir" diyen Fidan, bağımsız bir Filistin devleti kurulması gerektiğini vurguladı. Fidan, bu yönde somut adımlar atılması gerektiğini söyleyerek, "Bu nedenle biz garantörlük mekanizmasını gündeme getirdik. Hemen ateşkes ilan edilmeli, yardım koridoru açılmalı" ifadelerini kullandı. 

Fidan, "İki devletli çözüm için ciddi çalışmaların başlaması gerekiyor, sadece askeri hedeflerle çözüm getirmiyor. Batı'nın İsrail'e rasyonel baskıda bulunması gerekiyor, aksi takdirde bölgemiz daha büyük risklere gebe" değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin Filistin halkının haklarını destekleyen duruşunu takdir ettiklerini" dile getiren Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, "Uluslararası hukukun ihlaline karışan tüm taraflar hesap vermeli" açıklamasında bulundu.