Gündem

DHA YURT BÜLTENİ 3

Erdoğan'ın açılışını yaptığı zirvedeki cami, dizilerin vazgeçilmezi oldu CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3 yıl önce ibadete açılan Rize'nin Güneysu ilçesindeki Kıbledağı'nın zirvesinde bulutların üzerinde ihtişamıyla büyüleyen cami, diziler

29 Ekim 2018 13:09

Erdoğan\'ın açılışını yaptığı zirvedeki cami, dizilerin vazgeçilmezi oldu

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3 yıl önce ibadete açılan Rize\'nin Güneysu ilçesindeki Kıbledağı\'nın zirvesinde bulutların üzerinde ihtişamıyla büyüleyen cami, dizilerin vazgeçilmezi oldu. Birçok televizyon kanalı dizisi cami ve çevresinde çekilen sahnelere yer veriyor. Camiyi dizilerde gören yerli-yabancı turistlerde ziyarete geliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2011 yılında başbakanlığı döneminde, Güneysu ilçesine 9 kilometre uzaklıktaki 1160 rakımlı Kıbledağı\'na giderek Ayane camisini ziyaret etti. Aynı alanda yeni bir cami yapılmasını ve kent ormanı oluşturulmasını istedi. Bunun üzerine başlatılan çalışmalarla dağın zirvesi yeniden düzenlendi, ardından da çevresinde kent ormanı için çalışma yapıldı. Erdoğan’ın isteği üzerine, Osmanlı döneminin önemli eserlerinden Üsküdar Şemsi Paşa Cami’nin benzeri Kıbledağı’nda inşa edildi. 275 metrekare alana kurulan caminin 70 metrekaresi erkekler, 45 metrekaresi de kadınlar için ayrıldı. Kapalı alanda 200 kişinin ibadet edebileceği caminin kubbesinin yüksekliğinin 13, minarenin yüksekliğinin ise 27 metre olduğu bildirildi. Şadırvanında sürekli olarak sıcak su akacak şekilde düzenleme yapılan camide, kadınlar için ibadet mekanının yanında bir de bebek bakım odası inşa edildi. Yapım masraflarının hayırseverler tarafından karşılanan ve adı Hacı Yusuf Yılmaz olarak değiştirilen cami, 3 yıl önce Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ibadete açıldı.

DİZİLERE KONU OLUYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2010 yılında ilk ziyareti ile gündeme gelen Rize\'nin Güneysu ilçesi Kıbledağı zirvesindeki cami, inşa edilen yeni haliyle ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Kıbledağı\'nın zirvesinde bulutların üzerinde ihtişamıyla büyüleyen cami, dizilerin vazgeçilmezi oldu. Birçok televizyon kanalı dizisi cami ve çevresinde çekilen sahnelere yer veriyor. Camiyi dizilerde gören yerli-yabancı turistlerde ziyarete geliyor.

BELEDİYE BAŞKANI: İLÇEYE FARKLI BİR KİMLİK KAZANDIRDI

Kıbledağı Camii ve mesire alanının Güneysu ilçesine farklı bir kimlik kazandığını belirten Güneysu Belediye Başkanı Halil Turan, \"Güneysu’muz doğal güzellikleri ile görenlerde hayranlık uyandırıyor. Doğu Karadeniz’in tümü aynı ama Güneysu’nun özellikle birkaç noktası var ki akıllardan çıkmıyor. Dua Tepesi diye adlandırdığımız Kıbledağı olarak bilinen 1130 metre yükseklikteki dağ. Eskiden itibaren  burada bir mescidin olduğu, geçmişte büyüklerimizin tefekkür için mescide çıkıp İslami anlamda vakit geçirdiğini biliyorduk. 1960 yıllarda o dönemin Güneysu Merkez Cami İmamı Hafız Yusuf Yılmaz hocamız ve köylülerin iş birliği ile imece usulü sırtta taşlar taşınarak bir mescit yapıldı. Bir müştemilat ve bir cemaat bölümünden oluşan küçük bir mescitti. 2010 yılında o zaman başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan oraya çıktı.50 santimetre karın olduğu bir zamandı. O zaman yörenin, dağın estetiğine yakışır bir mescit olmasın kanaatine vardık\" dedi.

\'ÇOK ÖZEL VE GÜZEL BİR YER\'

Caminin etrafına yapılan mesire alanlarıyla beraber Güneysu’ya ayrı bir kimlik kazandırdığını ifade eden Turan, \"Sahile o yakınlıkta ve yükseklikte Doğu Karadeniz’de belki de başka dağ yok. Bir seyir terası gibi. İnsan oraya çıktığı zaman kendini Allah’a daha yakın hissediyor, öyle bir havası var. Günü birlik alanları da insanların o güzelliklerden faydalanmasını sağlıyor. Güneysu’ya bir değer kattı. Bazı filmlerinde jeneriklerinde görünmeye başlandı. İftihar ediyoruz. Her yerde bulunmayacak çok özel ve güzel bir yer\" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
Kıbledağı Camisi drone çekimi
Kıbledağı Camisi görüntüleri
Cami içinden görüntüler
Ziyaretçilerin görüntüleri
Güneysu Belediye Başkanı Konuşması

HABER KAMERA: Aytekin KALENDER/GÜNEYSU, (Rize), (DHA) -


======================================

Trafoya çarptı, arkasına bile bakmadan kaçtı

KONYA\'da kontrolden çıkan hafif ticari araç kaldırımdaki  telefon trafosuna çarptı. Kazada yaralanan olmazken, araç sürücüsünün çevredekilerin tüm uyarılarına rağmen olay yerinden kaçması dikkat çekti. Bu anlar kameralar tarafından görüntülendi.
Kaza, 26 Ekim günü saat 21.00 sıralarında merkez Meram ilçesi Antalya Çevreyolu Caddesi üzerinde meydana geldi. İddiaya göre cadde üzerinde seyir halinde olan bir hafif ticari araç, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kaldırımdaki telefon trafosuna çarptı. Çarpmanın etkisiyle savrulan araçta kimsenin yaralanmadığı öğrenilirken, araç sürücüsü çevredekilerin tüm uyarılarına rağmen durmayıp yoluna devam etti. Bu anlar ise bir iş yerinin güvenlik kameraları tarafından saniye saniye görüntülendi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ 
---------------------
- Aracın, trafoya çarpması 
- Çevredekilerin uyarası
- Araçın uzaklaşması 

Haber: Tolga YANIK KONYA (DHA)


=======================================

Akdeniz\'de 4 büyüklüğünde deprem

DALAMAN (Muğla), (DHA) - AKDENİZ\'de, Muğla\'nın Dalaman ilçesinden de hissedilen, 4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem kısa süreli tedirginliğe neden olurken can ve mal kaybı yaşanmadı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı\'ndan alınan bilgiye göre bugün saat 07.32\'de, merkez üssü Akdeniz olan, Richter ölçeğine göre 4 büyüklüğünde bir deprem oldu. Yerin 6.1 kilometre altında meydana gelen deprem, Muğla\'nın Dalaman ilçesinden hissesildi. Sarsıntı, kısa süreli tedirginliğe yol açtı. İlk belirlemelere göre can ve mal kaybı yaşanmadı. Bu ilk depremin ardından biri 08.05, diğeri ise 08.21\'de olmak üzere 1.7 ve 1.2 büyüklüğünde iki artçı sarsıntı daha meydana geldi.


======================================

Altın biberon ve emzik talep görüyor

ISPARTA\'da kuyumcular altın biberon ve emzik üretimine yöneldi. Kuyumcu Fatih Öksüz, altın biberon ve altın emzik fiyatlarının 1200- 1250\'şer lire arasında değiştiğini söyledi.
Isparta\'da kuyumcular son dönemde rağbet gören altın biberon ve altın emzik üretimine yöneldi. Biberonun kapağı, emziğin ise tutma yerinin müşterinin isteğine göre 14 veya 22 ayar altın olarak yapıldığı ürünlerin fiyatları da değişkenlik gösteriyor. Ağırlığı 4-6 gram arasında değişen altın biberon 1250, emzik ise 1200 liraya kadar alıcı buluyor.
Kuyumcu Fatih Öksüz, son günlerde biberon ve emziğe talebin arttığını anlatırken, \"Son 1- 2 haftadır rağbet görüyoruz. Önümüzdeki günlerde artacağını düşünüyorum. Müşterinin isteğine göre özel üretim yapıyoruz. Burada kullanılan altın gramına göre hesaplama yapılıyor ve müşteriye teslim ediyoruz. Raflarımızda da altın biberon ve emzik bulunduruyoruz. Müşterilerin ilgisini ve dikkatini çekiyor\" dedi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
--------------
- Altın biberon ve emzikten detaylar
- Fatih Öksüz ile röportaj

HABER- KAMERA: Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA)


======================================

Manavgat\'ta uyuşturucu operasyonu

ANTALYA\'nın Manavgat ilçesinde düzenlenen operasyonda, evinde ve otomobilinde bir miktar uyuşturucu ele geçirilen N.Y. tutuklandı.
Manavgat\'ta bir kişinin uyuşturucu ticareti yaptığı istihbaratı üzerine İlçe Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Büro Amirliği tarafından araştırma başlatıldı. Yapılan araştırma sonucunda N.Y.\'nin uyuşturucu madde ticareti yaptığı tespit edildi. Savcılıktan alınan izinle evine baskın yapılan N.Y.\'nin ikametinde ve otomobilinde narkotik köpeğinin de katıldığı arama yapıldı.
Arama sonucunda N.Y.\'nin evinde ve otomobilde, 104.5 gram satışa hazır vaziyette uyuşturucu metamfetamin maddesi, hassas teraziyle uyuşturucu madde ticaretinden elde edildiği değerlendirilen 3 bin 900 Euro, 320 dolar, uyuşturucu madde içiminde kullanılan aparat, 3 ruhsatsız tabanca ile 9 milimetre çapında 12 mermi ve ruhsatsız 2 av tüfeği ele geçirildi.
Hakkında narkotik büro amirliğinde \'uyuşturucu madde ticareti yapmak\', \'uyuşturucu madde bulundurmak ve kullanmak\', \'6136 sayılı kanuna muhalefet\' suçlarından işlem yapılan N.Y. adliyeye sevk edildi. N.Y., savcılık sorgusunun ardından çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince tutuklanarak Alanya Cezaevi\'ne gönderildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
--------------
- Operasyon sırasında çekilen fotoğraflar

HABER: Mithat ABAKAN- KAMERA: MANAVGAT, (DHA)


======================================

Kemer\'in 5 yıldızlı hayalet oteli

ANTALYA\'nın Kemer ilçesinde 27 yıl önce turizme açılan ve 2014 yılında kapanan 5 yıldızlı Naturland Eko Park ve Resort Otel, hayalet otel görüntüsüne büründü. Özellikle yabancı turistlerin ilgisini çeken atıl durumdaki otelin akıbetinin ne olacağı merak konusu.
Kemer\'de 1988 yılında inşaat ruhsatı verilen, 1991 yılında turizme açılan dönemin en ünlü eko tatil oteli olan 130 bin metrekarelik alan üzerine kurulu Naturland Eko Park ve Resort Otel, 2013 yılının 9\'uncu ayında kapandı. 2014 yılında kısa süreli işleten başka bir şirketin de bırakmasının ardından otel tamamen atıl durumda kaldı.
HAYALET KASABAYI ANDIRIYOR
İçerisinde 692 yatak kapasiteli 564 otel odası, 3 kral dairesi, 11 bio ev, 39 apart ve 4 taş evin yanı sıra 300 kişilik lokanta, 330 kişilik konferans salonu, 100 kişilik disko, tırmanma kayası, 500 kişilik amfitiyatro, ahırlar, geleneksel değirmen, inka mağarası, akvaryum, fuaye ve servis alanı, tenis kortu, açık yüzme havuzları, aquapark, teleferik, çocuklar için mini gezi treni gibi birçok alan ve aktivite merkezinin bulunduğu otelin şu anki görüntüsü, hayalet kasabayı andırıyor.
HIRSIZLIK OLAYLARI DA YAŞANDI
Milyonlarca lira elektrik ve su borcunun yanı sıra çalışanların ve alacaklılarından gelen icralarla birlikte otelin içerisinde bulunan taşınır demirbaşlara el konuldu. Bunun yanında otelde çok sayıda hırsızlık olayı yaşandı. Bu olaylara karşı yoğun mesai harcayan jandarma ekipleri tüm hırsızlık olaylarının şüphelilerini yakaladı.
TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI OLDU
Tamamen harabeye dönen Naturland Eko Park ve Resort Otel, son dönemde bölgeye gelen yerli ve yabancı tatilcilerin ilgi odağı oldu. Özellikle duvarlarda Rusça ve Ukraynaca yazıların yer aldığı görülürken, içeri girip fotoğraf ve video çeken turistler, böylesine büyük ve içerisinde birçok aktivitenin bulunduğu otelin halini görünce şaşkınlıklarını gizleyemedi. Otelin neden işletilmediğini anlayamadıklarını belirten tatilciler, buranın ne olacağını merak ettiklerini söyledi.
\'ÇOK ÜZÜLDÜM\'
Rusya\'nın başkenti Moskova\'dan tatil için Kemer\'e gelen Andrey Sergeev (27), \"3\'üncü kez Türkiye\'ye geliyorum ama Kemer\'e ilk defa geldim. Bu yeri ziyaret etmek istedik arkadaşlarımla ama ne yazık ki burada harcanan tüm paranın boşa gittiğini gördüm. Çok üzüldüm. Ama yer çok güzel ve bunu tüm bölgeyi ziyaret eden turistler biliyor\" dedi.
\'ÇOK İLGİNÇ BİR YER\'
Rusya\'nın Samara şehrinden tatil için gelen Aleksander Posipaiko (55), \"Bu yeri arkadaşlarımızdan duyduk ve elektrikli bisiklet kiralayarak buraya geldik. Çok ilginç bir yer. Sanki başka bir dünyadayız. Herkes tabii ki merak ediyor, neden böyle büyük ve güzel bir otel bu kadar bakımsız kaldı. Ama maalesef sorularımıza cevap alamadık. Ne olacağını da bilmiyoruz\" diye konuştu.
\'ÇOK ŞAŞIRDIK\'
Rusya\'nın Ural şehrinden Kemer\'e tatil için eşi ve arkadaşlarıyla gelen Stanislav Mihalapov (48) da şöyle dedi:
\"Bize buraya kesinlikle gezmemiz tavsiye edildi. Burayı ziyaret ettiğimizde ise çok şaşırdık. Neden böyle güzel bir yerin bu kadar kötü ve bakımsız olduğuna anlam veremedik. Biz burada geziyoruz ve birçok da fotoğraf çekiyoruz, daha sonra tabii ki arkadaşlarımıza ve çocuklarımıza anlatacağız burayı. Bizim bir yıl içerisinde sadece 14 gün tatilimiz var onu da sadece Türkiye\'de geçiriyoruz. Çünkü Türkiye en güzel tatil yeri bizler için.\"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
------------------
- Otel dış plan görüntüsü
- Otelin içersinden detay görüntüler
- Oteli gezen turistlerden detay görüntü
- Kemer muhabiri Levent Yenigün\'ün anonsu
- Parçalanan otel malzemelerinden detay görüntü
- Kemer muhabiri Levent Yenigün\'ün anonsu
- Detaylar 
- DRONE görüntüleri

463 MB/4.11- HD
Haber:Levent YENİGÜN- Kamera:Emrah GÜL/ANTALYA,(DHA)

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir