Politika

DEVA Partili Kaya Ösen'den Yakışıklı'ya: Asıl dertlerinin bale ve opera olmadığı çok net

22 Ağustos 2023 20:49

DEVA Partisi İzmir Milletvekili ve Kültür, Sanat ve Turizm Politikaları Koordinatörü Seda Kaya Ösen, TV100 yazarı Hacı Yakışıklı’nın “Ben ‘Devlet Opera ve Balesi’ diye bir şeyin olmasına karşı çıkarım. Bizim kültürümüzde olmayan bir şeyi koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti niye sahipleniyor?” sözleri üzerine başlayan tartışmalar hakkında açıklama yaptı.

Bale ve operaya yapılan saldırı girişiminin karşısında kararlılıkla durulmaması halinde aynı kişilerin tiyatro, resim ve müzik için de benzer ifadeler kullanabileceği konusunda uyaran Seda Kaya Ösen, yaptığı basın açıklamasında, “Türkiye’de siyasi yaranmacılığın, kendini mevcut karar vericilere sevdirmenin, bir yerde kraldan çok kralcılık yapanların kendilerine araç olarak kullandıkları konular arasına bale ve opera da girmiş bulunuyor. Kadın, çocuk, toplumsal yaşam üzerinden ayrıştırma yaparak şahsi ikbalini konsolide etme çabası, bu defa hırçın şekilde sanatı ve kültürü hedef alıyor. Belde, ilçe belediyelerinden başlayan konser iptalleri, sanatçılar üzerindeki baskı, şimdi 'kullanışlı aparatlar’ üzerinden sanatın diğer kollarına sirayet ettirilmeye başlandı. Asıl dertlerinin bale ve opera olmadığı çok net anlaşılan sözlerin, modern ve evrensel değerlere karşı atılmaya çalışılan karanlık adımların arkasındaki gizli ajandalar olduğu rahatlıkla okunmaktadır" dedi.

‘Mesele sadece bale ve opera değil’

“Siyasi kıvraklıkla bale ve operanın eski Türk devletlerinde de olmadığını söylemek, sanata karşı farklı kesimleri bir araya getirmeye çalışan son derece ucuz propagandalardır" ifadelerini kullandı. 

"Mesele yalnızca bale ve opera değil, sanatın bu dallarını kolayca feda edeceklerini düşünerek olası saldırılara zemin hazırlamaktır" diyen Kaya Ösen, "Çağdaş müzik alanında nice sanatçıları bağrından çıkarmış bir medeniyetin içerisinde yetişen Ahmed Adnan Saygun’un, Mevlevi dervişlerinden duyduğu ezgileri Yunus Emre Orotoryosu ile dünyaya taşıyarak, en önemli sanat ödüllerini alması mı kültürümüze ters düşmüştür Sözüm ona kültürümüzü düşünenlerin bilmesi gerekir ki; Adnan Saygun’un, Muammer Sun’un, Gürer Aykal’ın derdi üzüm yemektir; üzüm yedirmektir. Öyleyse bu isimlerin ve onların yaptıkları sanat dallarının karşısında durmak demek medeniyetimizin kültürüne karşı gelmek demektir. Bahsi geçen sanat dallarının bu topraklara ait olmadığını iddia etmek, bu topraklar ve onun değerleriyle uzaktan yakından alakamız yok demek anlamına gelmektedir" ifadeleriyle Yakışıklı'ya tepki gösterdi.