Gündem

DEVA Partili Esen'den zam tepkisi: 'Üç çocuk yapın ama bezini de siz düşünün’ politikası

14 Temmuz 2023 19:14

Cumhurbaşkanı kararıyla, bebek bezi, temizlik ve hijyen ürünlerinin KDV oranının yüzde 8’den yüzde 20’ye yükseltilmesine tepki gösteren DEVA Partili Elif Esen, "Kadınlara ‘üç çocuk yapın’ demekle olmaz. Bunu önemsiyorsanız kadınları, aileleri de bu dev masraflarla baş başa bırakmayacak, destekleyeceksiniz" dedi.

Cumhurbaşkanı kararıyla temizlik ve hijyen ürünlerinin KDV oranı yüzde 8’den yüzde 20’ye yükseltilmesiyle ilgili TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen, iktidarın en az üç çocuk yapmaya teşvik eden politikalarına tepki gösterdi. Esen, açıklamasında şöyle dedi:

"En düşük bebek bezi fiyatı 134 liraydı. Şimdi bu zamla anneler için iyice erişilmez hale gelmiştir. Asgari ücretin 11 bin 402 TL olduğu ülkemizde 10 bin 500 TL’ye dayanan açlık sınırı ile ‘Çocuk yapın ama bezini de siz düşünün’ politikasını anlamakta zorlanıyoruz. Kadınlara ‘üç çocuk yapın’ demekle olmaz, çocuk dünyaya ihtiyaçlarıyla doğar. Bunu önemsiyorsanız kadınları, aileleri de bu dev masraflarla baş başa bırakmayacak, destekleyeceksiniz."

'KDV artışları, deprem bölgesini vuracak'

Vergi oranlarındaki artışın ardından hijyen malzemeleri ve bebek bezine erişim sorunu yaşayan deprem bölgesini etkşleyeceğini de söyleyen Esen, şöyle devam etti:

"Bu vergi zamlarıyla halkın sağlığına verdiğiniz değeri mi gösteriyorsunuz? Deprem bölgelerindeki kadınlar ve çocuklar için neden acil önlemler almıyorsunuz? Hijyen ürünlerine ulaşmak için neden bu kadar çok engelle karşılaşılıyor? Milyonlarca kadının ve çocuğun hayatını olumsuz etkilemek yerine, bu yük niçin iktidarın tanıdıklarına dağıttığı ihalelerle zenginleştirdiği ve üstüne bir de vergi zammı yerine vergi indirimi uyguladığı zengin şirketlere yüklenmiyor?"