Gündem

Depremler için “sorumluluk” davası: Cumhurbaşkanlığı, alınmayan tedbirlerden doğrudan sorumlu

04 Eylül 2023 10:25

Avukat Doğan Erkan’ın, 6 Şubat depremlerinin ardından devleti temsil eden idarelerin sorumluluğuna ilişkin yaptığı başvurulara yanıt gelmemesi nedeniyle ilk kez “sorumluluk” davası açıldı. M.T. adlı yurttaşın depremde yaşamını yitirdiği, çocuklarının destekten mahrum kaldığı ve manevi acı çektikleri vurgulanan dilekçede, idari kusurlar sıralanırken, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne işaret edilerek, “Cumhurbaşkanlığı, bu deprem nedeniyle alınmayan tedbirlerden doğrudan sorumludur” denildi.

Hatay İskenderun’da yaşayan dört çocuk babası M.T., 6 Şubat’ta meydana gelen depremde yaşamını yitirdi. Cumhuriyet'te yer alan habere göre, ailenin avukatı Doğan Erkan, M.T.’nin çocuklarının destekten yoksun kaldığını ve manevi acı yaşadığını belirterek, Cumhurbaşkanlığı'nın yanı sıra İçişleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Hazine ve Maliye bakanlıklarına, Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne, İskenderun Kaymakamlığı’na ve İskenderun Belediyesi’ne başvurdu.

Yanıt alamayan Erkan, konuyu Ankara’da idare mahkemesine taşıdı. Erkan, depremde yıkılan binanın yapı ruhsat/izinlerini yeterli zemin etüdü yapmadan veren, denetlemeyen, arama kurtarma faaliyetlerine geciken idarelerin kusurlu olduğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne de dikkat çekilen dilekçede, “Cumhurbaşkanlığı, bu deprem nedeniyle alınmayan tedbirlerden doğrudan sorumludur. Tüm yürütme yetkisini tekelinde toplayan cumhurbaşkanının sorumluluk sahibi olmaması düşünülemez” denildi. İdarelerin imar affı nedeniyle de doğrudan sorumlu olduğu aktarıldı.