Gündem

Depremden sonra Yunan ve Türk şirket, depremzede çocuklar için bir araya geldi

25 Nisan 2023 13:59

ATİNA-

Türkiye'de deprem bölgelerindeki hüzün sürerken, biri Türk; diğeri Yunan iki denizcilik şirketi güçlerini birleştirerek depremzede çocuklara kucak açtılar.

Türkiye’de Zihni Denizcilik; Yunanistan’da Chartworld Shipping şirketlerinin ortaklaşa kurdukları yardım kampanyaları kapsamında toplananlar, çadırlarda yaşayan çocuklara ulaşmaya başladı.

23 Nisan gibi anlamlı bir günde Yunanistan’dan gelen yüzlerce hediyenin dağıtıldığı çadırlarda çocuklara ayrı bir bayram havası estirdi. Ancak bu iki şirketin amacı yalnız çocuklara hediye dağıtmak değil; Türk ve Yunan çocukları bir araya getirmek. Bu çerçevede iki şirket, depremzede çocuklara yardım eden Yunan okullarındaki öğrencilerle depremlerde zarar gören Türk okullarındaki öğrencileri bir araya getirmek için çalışmalarını sürdürüyorlar.

Fikir, Zihni Denizcilik'in Başkanı Asaf Güneri’ye ait.

Türk-Yunan ilişkilerinin, en kötü dönemlerinde bile Türk ve Yunan iş insanları arasında sağlanan yakın işbirliğinde önemli bir rol oynayan Asaf Güneri, bu deneyimini şimdi Türk ve Yunan çocuklarına yansıtmak istiyor.

Güneri, “Yarım asırlık Yunan ortağımızla amacımız Türk ve Yunan çocuklarını bu küçük yaşlarında bir araya getirmek; birbirleriyle tanıştırmak ve uzun vadeli dostluklar kurmalarını sağlamak. İlk aşamada Yunan okulları ile Türk okullarını bir araya getirmeyi planlıyoruz, bunun için Yunan çocukların Türkiye’deki depremlerle ilgili duygularını çizecekleri resimlere, yazacakları kompozisyonlarla kağıda yansıtmalarını isteyeceğiz. Bu yönde düzenlenecek yarışmalarda birinci gelecek çocukları velileri ve öğretmenleriyle birlikte Türkiye’de ağırlayacağız. Türk ve Yunan okulları arasında kurulacak kardeşleşmelerin sayesinde ise Türk öğrencilerin Yunanistan’ı; Yunan öğrencilerin de Türkiye’yi sık sık ziyaret etmelerini ilke haline getirmeye çalışacağız” diyor.

6 Şubat depremleri gerçekten Türk-Yunan ilişkilerinde yeniden yeni bir sayfa açtırdı.

Dışişleri ve Savunma Bakanları arasındaki kopuk temaslar yeniden inşa edildi. Gerginliklere neden olan askeri tatbikatların yaz aylarında yapılmamasını öngören moratoryum ilan edildi. İlişkilerdeki anlaşmazlıklar her iki ülkede de aynı döneme denk düşen seçim kampanyalarında “seçim malzemesi” haline getirilmedi. Her iki ülkedeki yetkililer, “anlaşmazlıkların barış ve diyalog yoluyla giderilmesini öngören görüşmelerin seçimlarden sonra başlatılacağını” açıklıyorlar.

İki ülke arasındaki ilişkilerde sakinlik , ümit ve iyimserlik doğuran bu sayfa 1999 depremlerinden sonra da açılmış; ancak anlaşmazlıklar bir türlü giderilemedeğinden gel zaman git zaman, eski tas eski hamam misali gerginlikler ve krizler hiç eksik olmadı.

Zihni Denizcilik ve boğazlardan her yıl onlarca gemi geçiren Yunan Chartworld Shipping şirketlerinin bu öncülüğü bu kez iş insanları arasında değil; daha uzun vadeli olacak çocuklar arası işbirliği ve dostluk ilişkilerini hedefliyor.

İşadamları ve siyasetçilerin çeşitli nedenlerle yapamadıklarını belki küçük yaşta birbirlerini tanıyacak olan yarının büyükleri yapacak ve iki ülkenin birbirlerine karşı duydukları güvensizlik duygularını yıkmayı başaracaklar. Bu sefer hedef bu..