Medya

"Deprem fotoğrafına edebi yazı” serisi tepki çeken Oksijen gazetesi özür diledi: Kullandığımız anonslarda bazı sorunlu ifadeler kullanıldığını kabul ediyoruz

"Oksijen'in acıdan nemalanmaya çalıştığına' yönelik eleştirileri hak etmediğimizi düşünüyoruz"

10 Şubat 2023 13:37

Haftalık gazete Oksijen’in, “deprem fotoğraflarına edebi yazı” serisi, sosyal medyada tepkilere neden oldu. Gazete Oksijen, tepkilerin ardından, "Kullandığımız anonslarda bazı sorunlu ifadeler kullanıldığını kabul ediyor ve özür diliyoruz. Ancak buradan hareketle 'Oksijen'in acıdan nemalanmaya çalıştığına' yönelik eleştirileri hak etmediğimizi düşünüyoruz" açıklamasını yaptı.

Haftalık gazete Oksijen, Kahramanmaraş merkezli, 10 ilde yıkıma neden olan 7,7 ve 7,6 depremlerin ardından çekilen fotoğrafları söze dökmeleri için yazarlarından yazı istedi.

Gazetenin Twitter’dan yaptığı tanıtımda, “Fotoğrafların dili yoktur, konuşmazlar. Ama istedik ki bu kez sesleri duyulsun. Sözü işin üstatlarına bıraktık. Depreme dair en çarpıcı kareleri Ayfer Tunç, Buket Uzuner, Tuna Kiremitçi, Aslı Perker, Nedim Gürsel, İsmail Güzelsoy ve Seray Şahiner kaleme aldı" ifadeleri kullanıldı. 

Tuna Kiremitçi: Gazetenin hem okurlardan hem de zor duruma düşürdüğü yazarlardan özür dilemesi gerekir

Dosya ve tanıtım, sosyal medyada tepki çekti. Dosyada yazısı olan Tuna Kiremitçi, Twitter hesabından, "Yazarların duygu ve düşüncelerini yazması sorun değil. Herkes yazıyor sonuçta. Ama bu sunumda kullanılan pazarlama dili çok itici olmuş. Gazetenin hem okurlardan hem de zor duruma düşürdüğü yazarlardan özür dilemesi gerekir" paylaşımını yaptı. 

 

Ayfer Tunç: Gazete Oksijen’in talebinin bu derin acıya karşı 'umut' olacağını sandığım için kendimi asla affetmeyeceğim

Dosyada yazan Ayfer Tunç da, "Gazete Oksijen’in talebinin bu derin acıya karşı 'umut' olacağını sandığım için kendimi asla affetmeyeceğim. Haklısınız. Acı aklımı uyuşturmuş olmalı. Sözüm yok" düşüncelerini dile getirdi.
 
İsmail Güzelsoy da, "Oksijen'deki yazıya ilişkin: Birlikte olduğum insanın Maraş'taki evleri çöktü. Bu acının içindeyken, bir ağıt yazdım kendimce. Dışarıdan, üstten, öteden bakan değil, aynaya bakan birinin sözleriydi onlar. Kırdığım herkesten içtenlikle özür dilerim" dedi. 
 
Buket Uzuner de yazısına ilişkin olarak, "İçinde bulunduğumuz büyük acı, çaresizlik ve öfke duygularını ifade etmek niyetiyle, depremde çekilmiş bir fotoğrafa alt yazı yazmayı kabul ettim. İyi niyetin mazeret olmadığını bilen birisi olarak, yapmasaydım çok iyi olurmuş, içtenlikle özür dilerim." açıklamasını yaptı. 
 

Tepkilerin ardından Gazete Oksijen özür diledi

Gazetenin sosyal medya hesabından ise şu açıklama yapıldı: 

"Kullandığımız anonslarda bazı sorunlu ifadeler bulunduğunu kabul ediyor ve özür diliyoruz. Ancak buradan hareketle, 'Oksijen'in acıdan nemalanmaya çalıştığına' yönelik eleştirileri hak etmediğimizi düşünüyoruz. Piyasaya henüz saatler önce çıkan gazetenin iç sayfaları da incelendiğinde bizi eleştiren okurlarımızın görüşlerinin değişeceğini umuyoruz. Bu nedenle internet sitemizde gazetenin tüm içeriğini okurlara açık hale getirdik. Tüm eleştiri ve görüşlere açık olmaya, ciddiyetle dikkate almaya devam edeceğiz."