Gündem

Deprem Erken Uyarı Sistemi EDİS: Olası İstanbul depreminde hayati 30-40 saniye!

12 Nisan 2024 11:20

Yer bilimciler, Türkiye’yi depreme karşı hemen her gün uyarıyor. Depreme dirençli kentler için kamu otoritelerine çağrı yapıyorlar, vatandaşı bilinçlendirmek için her kanalı kullanıyor. Girişimciler de deprem konusunda çalışıyor. Deprem Erken Uyarı Sisemi EDİS’i geliştiren ekip, olası İstanbul depreminde hayat kurtarabilecek 30 saniyeye dikkat çekiyor.

Deprem Erken Uyarı Sistemi (EDİS), Fay hatlarına yerleştirilen hassas sensörlerin depremi algılamasıyla harekete geçen bu sistem, kişiyi depremin gerçekleştiği yere olan uzaklığına göre uyarıyor. Böylece deprem dalgaları  gelmeden önce 5-10 saniye de olsa kaçma ya da korunma fırsatı sunuyor.

Hürriyet’ten Emre Eser’in haberine göre; 7 yıldır üzerinde çalışılan 2 yıldır ise Marmara Bölgesi için hazır olan sistemin 5 yıl içinde Türkiye geneline yayılması bekleniyor. Hatta şu anda EDİS, Türkiye’de kamu yatırımı ile devleşen bir unicorn olma yolunda. Şimdilik hangi kamu kurumunun bu yatırımı yapacağı saklı tutulsa da Türkiye Cumhuriyeti, yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla bu sistemden her konut ve binanın yararlanmasını amaçlıyor.

Uygulamayı Türkiye’de Artaş İnşaat, Akçansa, Bayer, Esas Holding, Vadi İstanbul, Karaca, Arçelik, Vakıfbank, Ziraat Bankası, BOTAŞ, İnovia, Botaş, Akmerkez, Rönesans Holding, Pegasus gibi kurumlar kullanmaya başlarken ABD, Meksika, Japonya, Tacikistan, Pakistan, Yunanistan ve Fas gibi ülkeler de şimdiden görüşmelere başlamış durumda. Bu konuda en fazla ilerleme kaydedilen ülke ise Meksika.