Gündem

Demirtaş: Yargı yok, adalet yok, kanun yok, hâkim yok; sadece bize değil, hiçbirinize yok

20 Eylül 2019 17:50

T24

Yaklaşık 3 yıldır Edirne F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, avukatlarının yaptığı mahsup etme ve tahliye talebiyle yaptığı başvurunun ardından Ankara Başsavcılığı’nın uzun süredir rafta bekleyen ve yargılandığı ana dava kapsamındaki bir dosyayla ilgili tutuklama istemesi konusunda açıklama yaptı.

TIKLAYIN - Tahliyesi beklenen Demirtaş için farklı dosyadan tutuklama istemi

Kendisi adına avukatları tarafından kullanılan Twitter hesabından yaptığı açıklamada Demirtaş, AKP’nin bugün MHP’ye metnini sunduğu ‘Yargı Reformu’na gönderme yaparak, “Yargıda adalet ve reform mu? Alın size reform” dedi ve hem kendisinin hem de aynı dönemde eş başkanlık yaptıkları Figen Yüksekdağ hakkında halihazırda 3 yıldır tutuklu yargılandıkları suçlama kapsamında ‘yasaya aykırı olarak’ işlem yapıldığını belirterek “Yani yargı yok, adalet yok, kanun yok, hakim yok. Sadece bize değil, hiçbirinize yok” diye ekledi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının Yüksekdağ ve kendisi hakkında bu sabah ayrı bir soruşturma üzerinden tutuklamaya sevk kararı çıkardığını ifade eden Demirtaş, “Biz iyiyiz, moralliyiz, haklıyız, suçsuzuz ve güçlüyüz. Herkese selamlarımızı, sevgilerimizi gönderiyoruz” mesajını da iletti.

Ne olmuştu?

Eski HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından başka HDP'li milletvekilleriyle birlikte Kasım 2016'da "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "terör örgütü üyesi olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "örgüt adına suç işlemek" iddialarıyla gözaltına alınmış, ardından da tutuklanmıştı.

Hakkında 33 dava açılan ve 142 yıla kadar hapsi istenen Demirtaş'ın avukatlarının uzun tutukluluk süresini gerekçe göstererek yaptıkları başvuru, AİHM tarafından Kasım 2018'de kabul edilmiş ve Demirtaş'ın serbest bırakılması ve tutuksuz yargılanması gerektiği yönünde karar verilmişti. Bu kararın hemen ardından Demirtaş'ın İstanbul'da yargılandığı davadan aldığı 4 yıl 8 ay hapis cezası beklenmedik bir hızla 4 Aralık 2018 tarihinde onanmış ve Demirtaş'ın tutuklu statüsünden hükümlü statüsüne geçmesiyle AİHM kararı boşa çıkmıştı. 

Türkiye ile Demirtaş'ın avukatlarının AİHM kararına itirazı sonrasında belirlenen Büyük Daire görüşmesine günler kala, 2 Eylül'de Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi oy birliğiyle yargılandığı ana davada HDP'li siyasetçi hakkında tahliye kararı vermişti. Savcılığın tahliyeye yaptığı itiraz da 20. ACM tarafından reddedilirken; avukatlar da tutukluluk süresini kesinleşen cezadan mahsup etme ve tahliye talebinde bulundu. 

26. ACM 20 Eylül'de avukatların mahsup etme talebini kabul etse de, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ana dava kapsamındaki farklı bir dosyayı gündeme getirerek Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında ana davada da hakkında yargılandıkları '6-8 Ekim olayları'ndan tutuklama istedi. Tutuklama kararı verilirse, Demirtaş, hüküm giydiği cezanın infazı mahsup edilse bile serbest kalamayacak. Demirtaş'a yönelik tutuklama talebinin kabul edilmesi durumunda bu kez de 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği mahsup etme kararı boşa düşecek ve tutukluluk devam edecek.