Gündem

Demirtaş'ın yeni bir soruşturma kapsamında ifadesi alınacak

07 Ekim 2019 17:35

Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2018 yılında başlatılan bir soruşturma kapsamında ifadesi alınacak. “Örgüt propagandası yapma” iddiasıyla başlatılan soruşturmanın gerekçesini Demirtaş’ın 3 Eylül 2016 tarihinde Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine verdiği röportaj, HDP’nin 24 Ocak 2016 tarihinde yapılan 2. Olağan Kongresi’nde yaptığı konuşma ve Youtube’de yer alan bir konuşmasının şikayet edilmesi oluşturuyor.

Soruşturma kapsamında Demirtaş, bugün tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile savcıya ifade verecek.
 
Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine verdiği röportajda Demirtaş, “PKK’yı hükümetin ve devletin tanımladığı gibi de tanımlamak zorunda değiliz. Kürt halkı yüz yıldır devlet terörüne maruz kalıyor" ifadelerini kullanmıştı.
 

"Özyönetimin barikatla alakası yok"

Demirtaş’ın soruşturma gerekçesi yapılan 24 Ocak 2016 tarihindeki HDP 2. Olağan Kongresi’nde yaptığı konuşma ise şöyle: 
 
“Herkesin beklentisi çözüm sürecinden kalıcı bir barış çıkmasıydı. O dönemde de bizi ‘vatan hainliğiyle’ suçlayanlar oldu. Özellikle Türkiye’de ırkçı çevreler ‘devleti parça parça ettiğimizi’ iddia ederek saldırıyorlardı. Ülkemizde bütün vücudumuzu taşın altına koyduğumuzda da bizi ‘vatana hainliğiyle’ suçladılar. Bugün de çözüm sürecini bitirenler bizi ‘vatan hainliğiyle’ suçluyorlar. Türkiye’nin tek Türkiye partisi biziz. Israrla ‘siz bölücüsünüz’ diyenlerin tuzağına düşmeden ülkede yeni bir birlik kurmaya çalıştığımızı anlatmak zorundayız. Biz öz yönetimi savunduğumuz için yine ‘vatan haini’ ilan ediliyoruz. Ama Türkiye’nin, toplumun bölünmesini engelleyecek bir modelden bahsediyoruz. ‘Madem özerkliği savunuyorsunuz neden şehir savaşları var’ eleştirisi yapılıyor. Öz yönetimin barikatla alakası yok doğru, doğal bir şey değil.
 

"Ana soruna bakmamız lazım"

Bizim savunduğumuz modelde her yerde hendek olacak diye bir şey yok. Biz hendek ve barikat anlayışına yol açan ana soruna bakmamız gerekir. Eğer onu anlarsak diyalog ve müzakere ile bu sorunları çözmek çok kolaydır. Hükümet ise ‘Ben ev ev temizlik yapacağım. Gerekirse sivil katliamları da göze alacağım’ diyerek, bu meseleyi çözmeye çalışıyor. Bizler mevcut durumu kamu güvenliğinin bozulduğu bir durum olarak görüyorsak gelin o zaman bunu çözecek ortak diyalog yolunu kullanalım. 2016 Türkiye’sinde siyasetçiler bakanları devreye sokmaya çalışıyor, kavga yürütüyor, yaralıları aldıramıyoruz. Halen Cizre’de bir bodrumda yaralılar."