Politika

DEM Parti: Başak Demirtaş'ın yaptığı adaylık açıklaması bizim açımızdan resmi başvuru niteliğindedir

"Yargı araçsallaştırılmış ve AKP'nin AKP'nin toplumu terbiye etme aracına dönmüştür"

31 Ocak 2024 12:18

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adaylığı konusuna açıklık getirdi. Koçyiğit, “Başak arkadaşımızın yaptığı açıklamanın kendisi bizim açımızdan resmi başvuru niteliğindedir” dedi.

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, partisi adına Meclis'te bir basın toplantısı düzenledi. 

"HSK seçimini meşru görmüyoruz, katılmayacağız"

Konuşmasında bugün TBMM'de görüşülecek HSK seçimlerine de değinen Koçyiğit, "Dün, meclis Can Atalay kararının okunmasından sonra kapandı. Bugün çalışmaya devam edecek ve ardından grup önergelerinden sonra muhtemelen HSK seçimlerine geçecek. Biz partilere kontenjan veren bu HSK seçimini meşru görmüyoruz. HSK'nın yapısının zaten çok sorunlu olduğunu daha önce de buradan ifade etmiştim ve bu seçimleri de protesto edeceğimizi, bu seçimlere de katılmayacağımızı ifade ediyorum. Gittikçe araçsallaştırılmış bu yargının hiçbir kurumunun aslında gerçek anlamda işlevsel olmadığını, AKP'nin birer sopasına döndüklerini, AKP'nin toplumu terbiye etme aracına döndükleri de açık ve nettir" dedi.

Kilise saldırısı

İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Santa Maria Kilisesi'nde pazar ayini sırasında düzenlenen saldırıyı kınayan Koçyiğit, hayatını kaybeden kişinin ailesine başsağlığı diledi.

Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi: Dün TBMM'de bir utanca tanıklık ettik!

Türkiye İşçi Partisinden (TİP) Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin olarak da konuşan Koçyiğit, "Dün Meclisimiz tarihi bir utanca yeniden tanıklık etti. Can Atalay'ın milletvekilliği bir hukuksuz yöntemle Mecliste düşürüldü. Anayasal suç işleyenler, yargı darbesini yapanlar bir de utanmadan, sıkılmadan Mecliste vekilliğin düşürülme gerekçesini 'Anayasa gereği' olarak yazmışlar" ifadelerini kullandı.

Genel Kurul'da ilk defa bir milletvekilinin vekilliğinin düşürülmediğini aktaran Koçyiğit, bu süreçler olurken muhalefet partilerinin de sessiz kaldığını söyledi.

"Emeklilere seyyanen zam yapılacağına dair bir duyum aldık, seyyanen zammı kabul etmiyoruz"

Koçyiğit, emeklilere yapılan zamma da değindiği konuşmasında, şunları kaydetti:

"Bu ülkede açlık sınırı 15 bin lira, halen emeklilere 10 bin lira zam yaptılar diye bunu lütuf olarak görüyorlar. Emeklilere seyyanen zam yapılacağına dair bir duyum aldık. Kesinlikle seyyanen zammı kabul etmiyoruz. Emeklilerimizin yaşam koşullarını düzeltmek istiyorsanız kök maaşlarında bir düzenleme yapmalısınız ve bugün itibariyle de hem asgari ücreti hem de en düşük emekli ücretini en az 25 bin TL'ye çıkarmanız gerekiyor."

"Başak Demirtaş DEM Parti'nin aday adayıdır"

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Koçyiğit, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adaylığı açıklamasının parti için resmi başvuru niteliğinde olduğunu söyledi ve şunları ekledi:

"Başak arkadaşımız,  muhtemel olabilecek en güçlü aday arkadaşlarımızdan birisi. Mayıs kampanyamızı birlikte yürüttüğümüz, mitinglerimizde konuşan bir arkadaşımız, yoldaşımız. O anlamıyla adaylığının önünde tabii ki hiçbir engel yok. Biz de bundan mutluluk duyuyoruz."