Politika

DEM Parti, Kobani için "Kürtlerin meşru talepleri" dedi, AKP'li Zengin tepki gösterdi: Şu meşru talepleri arka arkaya sıralasalar da biz de öğrensek

22 Mayıs 2024 22:28

TBMM Genel Kurulu’nda DEM Parti'nin Kobani davasının siyasi boyutunun araştırılması önerisinin görüşmelerinde AKP ve DEM Parti'liler arasında tartışma çıktı. DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, bütün suçlamalardan beraat ettiklerini ifade ederek "Mahkeme salonlarında Kobani yargılaması yaptınız. Niye, siyaseti dizayn etmek, HDP'yi tasfiye etmek, Kürtlerin meşru taleplerini bastırmak için. Siyasi bir dava" dedi. AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ise "Şu meşru talepleri arka arkaya sıralasalar da biz de öğrensek. Kobani diyerek bölgemizi yaktınız, yıktınız" diye konuştu.

DEM Parti'nin, Kobani Davası'nın siyasi boyutunun araştırılması amacıyla Meclis araştırma önergesinin diğer önergelerin önüne alınarak TBMM Genel Kurulu’nun bugünkü birleşiminde görüşülmesi için grup önerisi getirdi.

Önerge üzerine partilerin temsilcilerinin konuşmasının ardından DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, söz alarak Hamas'a mücahitler ordusu dendiğini, Hamas'ın, Filistin'in savunulmasının meşru olarak görüldüğünü belirterek Türkiye'ye sınırı olan Kobani'nin IŞİD tehdidine karşı halkın sokağa çıkmasının, HDP'nin tweet atmasnın neden gayrimeşru olduğunu sordu.

"Sizde vicdan olsa siz sokağa çıkardınız"

Muş Varto'da 7 Ekim'de yaşanann ilk ölümün failini soran Kılıç Koçyiğit, “Muş Varto’da ilk ölüm olayını kim yaptı, kim öldürdü, kim öldürdü? Kolluk; 7 Ekimde kolluk güçlerinin ateşli silahıyla Varto’da ilk ölüm oldu. Peki, nerede faili? Varto’nun Kaymakamını soruşturdunuz mu? O zamanki Muş Emniyet Müdürünü soruşturdunuz mu? Valiye soruşturma açtınız mı? Yok. Ee, ama asker öldürmüş, kolluk gücü öldürmüş, hiç hiç gıkınız çıkmıyor. Varsa yoksa işiniz gelip burada bizim yaptıklarımızı karalamak. Ya, bir halk soykırım tehdidi altında, IŞİD barbarlarına karşı biz insanlara demişiz ki: “Demokratik, barışçıl gösteri hakkınızı kullanın.” Bunda ne var, ne var bunda? Bunu da mı söyleyemeyeceğiz? Bizim kardeşlerimizi orada IŞİD’liler katledecek, öldürecek, alıp köle pazarlarında satacak, biz de burada oturacağız öyle mi? Sizde vicdan olsa siz sokağa çıkardınız" dedi.

"Neden Kobani için 35 tane ili yaktınız, sorunun cevabını arıyoruz"

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ise "Mesele Kobani ile alakalı hassasiyetleri değil bu hassasiyetle alakalı yaptıkları işle alakalı konuşuyoruz. ‘Neden Kobani için 35 tane ili yaktınız’ sorunun cevabını arıyoruz. 35 ili yaktınız, yıktınız. Daha sonrasını hatırlıyorsunuz, işte, hendekler, bunlar tekil olaylar değil, bir bütün içerisinde bundan şekilleniyor” diye konuştu.

Kılıç Koçyiğit ise Zengin'e şöyle karşılık verdi:

"Kobani yargılaması Kürtlerin meşru taleplerini bastırmak için"

"Mahkemenin bile ‘ölümlerden bu insanlar sorumlu değil’ dediği yerde hâlâ Meclis kürsüsünden iftira atıyorlar, yalan söylüyorlar. Açık ve net söyleyelim biz demokratik barışçıl gösteri hakkı için çağırdık çünkü halkımız soykırım tehdidi altındaydı. Sizin, bizim bugün Filistin için gösterdiğimiz hassasiyet ne kadar haklı, doğru ise Kobani için gösterdiğimiz hassasiyet, sokağa çıkmak o kadar doğru. Hiç kimse bizi oralardaki ölümlerle ilişkilendiremez. Bizim partilimiz polis kurşunuyla öldürülmüş. IŞİD'le ticaret yapıyordunuz gıkınız çıkmıyordu. Mahkeme salonlarında Kobani yargılaması yaptınız. Niye, siyaseti dizayn etmek için, HDP'yi tasfiye etmek için, Kürtlerin meşru taleplerini bastırmak için. Siyasi bir dava."

"Meşru talepleri arka arkaya sıralasalar da biz de öğrensek"

Zengin ise "Şu meşru talepleri arka arkaya sıralasalar da biz de öğrensek. Mahkeme çok daha ağır bir ceza verdi, dedi ki ‘Yaratılan kaotik ortam devletin birliğini bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemdir’ dedi. Kobani diyerek bölgemizi yaktınız, yıktınız" ifadelerini kullandı.

"Biz bütün bu suçlamalardan beraat ettik"

Kılıç Koçyiğit ise "Mahkeme failleri bulamadı değil bulmak istedi, failler koltuklarının altında. Biz bütün bu suçlamalardan beraat ettik. Miting meydanlarında istismar ettiler Yasin Börü dediler, 8 yaşında öldürülen çocuk var, haberiniz var mı" diyerek Zengin’e tepki gösterdi.

DEM Parti'nin grup önerisi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Kobani davasında yüzlerce yıl ceza yağdı: Demirtaş'a 42 yıl, Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay ceza!

6-8 Ekim 2014 tarihlerindeki Kobani olayları nedeniyle eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu 108 sanığın yargılandığı Kobani davasında 83. duruşmada karar açıklandı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, oybirliğiyle aldığı 130 sayfalık karar metninin özetini sanıkların ve avukatların yokluğunda okudu.

10 yıl önceki Kobani olaylarına ilişkin yargılanan sanıklara ağır cezalar veren mahkeme, 47 ayrı suçtan yargılanan yargılanan Selahattin Demirtaş'a toplam 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a ise 30 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine hükmetti.

Mahkeme, yargılanan 24 sanığa toplamda 407 yıl 7 ay hapis cezası verdi. Davada 5 tahliye, 12 beraat, 13 tutukluluğa devam kararı verilirken, firari 72 sanık hakkındaki dosya da ayrıldı. 

Karar duruşmasına katılmayan Demirtaş, son savunmasında “Vereceğiniz kararı yüzüme okumanıza fırsat vermeyeceğim. Kendinize okuyacaksınız” demişti.

TIKLAYIN - Kobani davasında karar: Demirtaş'a 42 yıl, Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay ceza! 

TIKLAYIN - Kobani Davası kararları: Kime ne kadar ceza verildi?

TIKLAYIN - Kobani kararına Külliye'den ilk yorum Mehmet Uçum'dan: Milli yargımızla ne kadar gurur duysak az

TIKLAYIN - Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel, 7,5 yıl sonra tahliye edildi: Bizim tahliyeye değil, özgürlüğe ve barışa ihtiyacımız var!

TIKLAYIN - Özgür Özel’den Kobani kararlarına ilişkin ilk açıklama: Kim ne derse desin bu davada bir hukuk yok!

TIKLAYIN - Kobani davasında beraat eden Ayhan Bilgen’den ilk açıklama: Tahliye ya da beraat alanları hedef haline getirmek nasıl bir psikoloji!

TIKLAYIN - Hatimoğulları'ndan "yumuşama" açıklaması: Böyle normalleşme olamaz

TIKLAYIN - Kobani kararına iktidar kanadından ilk yorum: "Hayırlı olsun"

TIKLAYIN - Kobani davası kararının ardından DEM Parti'den açıklama: Bu karar IŞİD lehine verilmiştir; İstiklal Mahkemeleri'nin ruhu hortladı

TIKLAYIN - Barolardan Kobani kararına tepki: Türkiye'de yargı bizatihi siyasi hesaplaşmanın tarafı haline gelmiştir

TIKLAYIN - Kobani davasının eski avukatı Bozan, kararı değerlendirdi: Karar sarayın; tercihini, IŞİD çetelerinden, İŞID barbarlığından yana yaptı

TIKLAYIN - Kobani kararının ardından valiliklerden peş peşe yasaklama kararları geldi

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu'ndan Kobani kararlarına tepki: Adalet terazisi bugün bir kez daha kırıldı

TIKLAYIN - Kobani kararlarına CHP'den tepkiler: Kobani davasında çıkan kararlar AKP’nin siyasi intikamı

TIKLAYIN - Kobani davası kararlarına tepki yağdı: "AKP ve normalleşme sözcüklerinin birbirine mesafesini göstermesi bakımından 'tarihi'"

TIKLAYIN - Kobani davasında 10 yıl hapis cezası verilen Ahmet Türk: Demirtaş'ı hedef haline getirdiler, bunu bir intikam davasına dönüştürdüler