Gündem

Dem Parti’den Van’da kazanan Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının geri alınmasına ilişkin açıklama: Halkın iradesine saygı duyun!

Adalet Bakanlığı, Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etmiş, karar seçime iki gün kala kesinleşmişti

02 Nisan 2024 13:26

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Van Büyükşehir Belediyesi eş Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının geri alınmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Halkın ortaya koyduğu iradeye saygı duymak zorundasınız. Bu bir lütuf değil. Kimseden herhangi bir şeyi bize bahşetmelerini beklemiyoruz. Hakkımız olanı alnımızın teriyle büyük bedellerle büyük gayret ve cesaret, özgüvenle ortaya koyduğumuz hakkı sonuna kadar savunacağımızı ve bu hakkı gasp edilmesine izin vermeyeceğimizi, yetkililerin de gerekli duyarlılığı göstermeleri gerektiğini ifade etmek isteriz” dedi. Doğan, “Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülsün” diye seslendi.

Abdullah Zeydan, HDP'nin Hakkâri Milletvekili iken 2016'da HDP eş başkanlarıyla birlikte tutuklanan ve yedi yıllık hapis cezasının ardından geçen yıl tahliye edilmişti.

Memnu haklar, daha önce ceza almış kişilerin seçme ve seçilme hakları dahil bazı haklarını tanımlamak için kullanılıyor.

Ayşegül Doğan’ın açıklaması şöyle:

“Tüm incelemeleri yapılmış hukuki tüm prosedürler usulüne uygun gerçekleştirilmiş buna dair herhangi bir itirazın gelmediği ama tam da sandığa saatler kala adalet bakanlığı aracılığıyla bahaneler uydurulup mazeretler yaratıp olmayan gerekçeler yaratıp bir halkın iradesini gaspetmeye çalışanlara karşı halk en güçlü şekilde alanlarda DEM Parti il ve ilçe nöbetlerinde adeta adalet nöbeti tutarak en güçlü cevabı veriyor, vermeye devam edecek. Van halkı 14’te 14 yapmış bir halk. Böyle bir zaferi tüm engellemelere tüm kuşatmalata rağmen ortaya çıkartmış bir halk iradesinin Gasp edilmesine o halkın izin vereceğine inanıyorsanız çok yanılıyorsunuz.

Kürt meselesinde güvenlikçi meselesine sarıldığınız için bugün ortaya çıkan bu hezimetle karşı karşıya kaldınız. Görünen o ki yine ders çıkarmadınız ve güvenlikçi politikaları artırma niyetindesiniz. Kürt meselesi çözemeyen Kürt meselesinde diyalog uzlaşı yol ve yöntem olarak esas alınmayan bir politika güdüldüğü sürece diğer çözülen iktidarlar gibi bu iktidar da erimeye ve çözülmeye mahkum olacak.

İdari bir karar ve yazıyla 2021 yılında üstelik 2 yıl önce memnu  haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarına itirazınız bizim için Kürt meselesine yaklaşımınızın göstergesidir. Yetkili savcılık bu talimat niteliğindeki idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararı veren mahkemeye  yeniden başvuruyor. Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak. Kararını geri almış ve memnu hak talebini reddediyor. Karar henüz kesinleşmeden yani itiraz ve temyiz hakkı kullandırtılmadan hemen YSK’y bildirimde bulunuluyor. Ve Zeydan’ın memnu  haklarını  iadesini kabul kararını veren aynı mahkeme aldığı kararı çiğnemiş ve bu vesileyle bu araçla hukuk güvenliğini yok etmiş oluyor.

Bir kez daha altını kalın çizerek ifade etmek istiyoruz, biz bunu kabul etmeyeceğiz. Biz halkın bu denli güçlü bir şekilde ortaya koyduğu iradenin gasp edilmesine müsaade etmeyeceğiz.

Halkın ortaya koyduğu iradeye saygı duymak zorundasınız. Bu bir lütuf değil. Kimseden herhangi bir şeyi bize bahşetmelerini beklemiyoruz. Hakkımız olanı alnımızın teriyle büyük bedellerle büyük gayret ve cesaret, özgüvenle ortaya koyduğumuz hakkı sonuna kadar savunacağımızı ve bu hakkı gasp edilmesine izin vermeyeceğimizi, yetkililerin de gerekli duyarlılığı göstermeleri gerektiğini ifade etmek isteriz. Bu hukukun gereğidir, bu bir lütuf değildir. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülsün."

TIKLAYIN - Van'da kazanan Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkı geri alındı; DEM Parti “Halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz!" dedi

TIKLAYIN - Van'da kazanan DEM'li Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınmasına tepki yağdı: Halka siyasi pusu kuruluyor

Memnu haklar nedir?

Memnu haklar, diğer bir deyişle yasaklanmış haklar, kişinin ceza mahkumiyeti nedeniyle, ceza kanununun dışında farklı kanunlardan kaynaklanan mahrum edildiği haklardır. Memnu hakların iadesi ise, bu hakları geri almak için düzenlenen bir ceza hukuku kurumudur.

TIKLAYIN - Van İl Seçim Kurulu, mazbatayı DEM Partili adayın yarısından daha az oy alan AKP'li adaya verdi!

TIKLAYIN - Özgür Özel'den 'Van' açıklaması: Bunu iptal ettirmek, Van halkının iradesini hiçe saymak, ona pusu kurmaktır

TIKLAYIN - Van'da kazanan Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkı geri alındı; DEM Parti “Halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz!" dedi

TIKLAYIN - Van İl Seçim Kurulu Başkanı'ndan Zeydan kararına muhalefet şerhi: Kararı YSK vermeli

TIKLAYIN - Dem Parti’den Van’da kazanan Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının geri alınmasına ilişkin açıklama: Halkın iradesine saygı duyun!

TIKLAYIN - Başak Demirtaş'tan Abdullah Zeydan tepkisi: Halk iradesinin yanında olmak için yarın ben de Van’dayım

TIKLAYIN - HÜDA PAR'dan Van açıklaması: Kazanan adaya mazbatanın verilmemesi, halk iradesinin gasp edilmesidir

VİDEO - Van’da Abdullah Zeydan’ın memnu hakların iadesinin iptalini protesto eden vatandaşlara polis müdahalesi

GALERİ - Van'da kazanan DEM'li Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınmasına tepki yağdı: Halka siyasi pusu kuruluyor