Kültür-Sanat

Nevşehirli heykeltıraş, Yunan ve Mısır mitolojisindeki eserlerini yurt dışına da satıyor

Çocukluğunda sabun kalıplarına şekil vererek çeşitli modeller çıkaran Erikçi, geçen süreçte taş işçiliğinde ustalaşarak, heykellere merak sardı

Nevşehirli heykeltıraş, Yunan ve Mısır mitolojisindeki eserlerini yurt dışına da satıyor

20 Aralık 2024 14:15

Güncelleme: 20 Aralık 2024 15:40

T24 Haber Merkezi

DEM Parti İstanbul Milletvekilleri Özgül Saki ve Burcugül Çubuk, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla yaptıkları ortak açıklamada, Türkiye’de ve dünyada göçmen ve mültecilerin maruz kaldığı yapısal hak ihlallerine, ayrımcılığa ve devletler arası pazarlıklara dikkat çekerek, insan hakları temelli acil bir göç politikası geliştirilmesi çağrısında bulundu.

Açıklamada, Türkiye’de kayıtlı göçmen sayısının 3 milyon 875 bini aştığı, kayıt dışı göçmenlerle birlikte bu sayının 5 milyona yaklaştığı belirtilerek, göçmenlerin çalışma yaşamında emek sömürüsüne, gündelik yaşamda ise ırkçılık, dışlanma ve şiddete maruz bırakıldığı vurgulandı. Geri Gönderme Merkezlerinde hak ihlallerinin sistematik hale geldiği, hukuksuz sınır dışı uygulamalarının, keyfi tahdit kodlarının ve zorla “gönüllü dönüş” dayatmalarının yaygınlaştığı belirtildi.

Milletvekilleri, özellikle göçmen kadınların ve LGBTİ+ bireylerin, çoklu ayrımcılığa maruz bırakılarak daha da kırılgan hale getirildiğine işaret etti. Göçmen çocukların eğitimden dışlanması, çocuk işçiliği ve erken yaşta evlilik gibi ihlallerin ciddi toplumsal sonuçlar doğurduğu belirtildi.

Açıklamada, Ortadoğu’da İsrail’in Gazze ve Lübnan’a dönük saldırıları ve Türkiye’nin Suriye politikası gibi gelişmelerin yeni ve büyük çaplı göç dalgalarına yol açabileceği, buna karşı hâlâ “geçici misafir” anlayışıyla hareket edilmesinin büyük bir risk olduğu ifade edildi.

TIKLAYIN - DEM Parti'den yeni göç dalgalarına karşı “savaşları durdurma” çağrısı

Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık başta olmak üzere Batılı ülkelerin “üçüncü ülkelerde geri gönderme merkezleri” kurma girişimleri, yeni sömürgeci ve insanlık dışı politikalar olarak nitelendirilirken; ABD’deki ICE baskınlarına karşı göçmenlerin direnişi uluslararası dayanışma ve mücadelenin önemine örnek olarak gösterildi.

Saki ve Çubuk, devletlerin göç politikaları ile savaş politikalarının birbirine bağlı olduğunu vurgulayarak şu talepleri kamuoyuyla paylaştı:

- AB ile imzalanan Geri Kabul Anlaşması derhal feshedilmeli,

- Geri Gönderme Merkezleri kapatılmalı,

- Mültecilere yasal geçiş ve statü hakkı tanınmalı,

- Göçmen emeği sömürüsüne son verilmeli,

- Yeni göç dalgalarına yönelik hazırlıklar insan hakları temelli yapılmalı.

“Sınırsız, sınıfsız, sömürüsüz bir dünyada eşit ve özgür bir yaşam için göçmenlerle birlikte mücadele edeceğiz.” denilen açıklamada, tüm toplumsal kesimlere, hak örgütlerine ve demokratik kamuoyuna göçmenlerle dayanışmayı büyütme çağrısı yapıldı.

 


 
Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir