Gündem

DEM'li Doğan ve Çandar, Ali Yerlikaya'ya sordu: Nevruz kutlamalarında gazetecileri darp ederek gözaltına almaya çalışan polisler hakkında soruşturma başlatıldı mı?

"Gazetecilere uygulanan şiddet ve gözaltına alma işlemi uluslararası gazetecilik normlarına ve basın özgürlüğüne aykırı değil midir?"

18 Mart 2024 15:09

17 Mart Pazar günü İstanbul Yenikapı’da gerçekleştirilen Newroz Bayramı kutlamasım sonrasında, sloganlarla  dağılmakta olan ve aralarında çocukların da bulunduğu kitleye polis tarafından müdahale edildi. Yaşananları Meclis!e taşıyan DEM Parti Milletvekilleri Ayşegül Doğan ve Cengiz Çandar, Ali Yerlikaya'nın cevaplaması istemiyle bir soru önergesi sundu. DEM'li Doğan ve Çandar, Yerlikaya'ya, "Polis şiddetini görüntülemeye çalışan Bianet muhabirleri Tuğçe Yılmaz ve Ali Dinç’i darp ederek gözaltına almaya çalışan polisler hakkında herhangi bir idari soruşturma başlatılmış mıdır?" diye sordu. 

Gazeteci Tuğçe Yılmaz, polis şiddetini sosyal medya hesabından "Newroz alanından çıkışta polisin yaptığı işkenceyi çekerken gözaltına alınmaya çalışıldım ve işkenceye maruz kaldım. Polisler, üzerime oturdu ve dakikalarca boğazımı sıktı" sözleriyle duyurdu, darp raporu aldığını ifade etmişti.

TIKLAYIN-İstanbul’da Nevruz | İstanbul Valiliği: 70 kişi gözaltına alındı, terörle mücadelemiz kararlılıkla devam edecek

Çandar ve Doğan'ın yayımladığı soru önergesi şu şekilde:

"Polis müdahalesini görüntüleyen Bianet (Bağımsız İletişim Ağı) muhabirleri Tuğçe Yılmaz, Ali Dinç ve Bianet Kürtçe Editörü Aren Yıldırım gazeteci olduklarını söylemelerine rağmen,“çekim yasak” denilerek engellenmeye, ardından polisler tarafından yere yatırılarak orantısız güçle gözaltına alınmaya çalışıldı. 

Gazetecilere yönelik orantısız müdahale ve şiddet görüntüleri sosyal medyada yaygın biçimde paylaşıldı. Gazetecilik örgütleri, polis tarafından gazetecilere yönelik söz konusu orantısız şiddet ve müdahaleye dönük tepkilerini dile getirdi.

Newroz Bayramı kutlamalarında gazetecilerin maruz kaldığı söz konusu şiddet, son yıllarda, gazetecilerin haber takibi sırasında maruz kaldıkları “polis şiddetinin” çıplak bir örneğini oluşturmaktadır. Gazetecilerin, mesleklerini gerçekleştirmesini hedef alan bu ve benzeri saldırılar; gazetecilik mesleğini “yapılamaz” hale getirdiği gibi halkın haber alma hakkına dönük antidemokratik bir müdahale anlamı taşımakta, düşünce ve ifade özgürlüğünü fiilen ortadan kaldırmaktadır

Bu bağlamda,

  1.  Polis şiddetini görüntülemeye çalışan Bianet muhabirleri Tuğçe Yılmaz ve Ali Dinç’i darp ederek gözaltına almaya çalışan polisler hakkında herhangi bir idari soruşturma başlatılmış mıdır?
  2.  Bakanlığınızca, halka ve gazetecilere yönelik orantısız güç ve çıplak şiddete başvurduğu görüntülerle de kayıt altına alınmış olan polisler hakkında nasıl bir yaptırım süreci işletilecektir?
  3.  Newroz Bayramı kutlamalarında haber takibi yapan gazetecilere uygulanan şiddet konusunda, Bakanlığınız veya bağlı birimlerin bir talimatı söz konusu mudur?
  4.  Son beş yılda, haber takibi yapan kaç gazeteci kolluk güçleri tarafından şiddet kullanılarak gözaltına alınmak istenmiş veya gözaltına alınmıştır?
  5. Son beş yılda, kolluk güçleri tarafından haber takibi sırasında gözaltına alınan kaç gazeteci darp raporu almıştır?
  6. Gazetecilere uygulanan şiddet ve gözaltına alma işlemi uluslararası gazetecilik normlarına ve basın özgürlüğüne aykırı değil midir?"