Politika

DEM'in kadın cinayetlerinin araştırılması önerisinde 'el hareketi' tartışması: Feminist olarak bu manipülasyonu kabul etmiyorum!

28 Şubat 2024 22:47

TBMM Genel Kurul'da DEM Parti'nin "kadına karşı şiddet ve cinayetlerin araştırılmasına" ilişkin verdiği grup önerisiyle ilgili konuşmalar sırasında DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca'nın AKP Erzurum Milletvekili Fatma Öncü'ye el hareketi yaptığı iddia edildi. Koca, "Kadın özgürlük mücadelesinin, feminist hareketin içerisinden gelen bir kadın vekil olarak asla ve asla bu manipülasyonu kabul etmiyorum. Söylenildiği gibi bir hareket söz konusu olamaz" dedi.

Genel Kurul'da DEM Parti'nin "kadına karşı şiddet ve cinayetlerin araştırılmasına" ilişkin verdiği grup önerisinde DEM Parti adına konuşan Mersin Milletvekili Perihan Koca, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne bir hafta kala Türkiye'de son 24 satte 8 kadının erkekler tarafından katledildiğini söyledi.

Koca, "24 saat içerisinde işlenen 8 kadın cinayeti tesadüfü ya da münferit değildir. Bu cinayetler politiktir. İktidarın yürütmüş olduğu kadın düşmanı politikaların eseri ve ağır sonuçlarıdır. Bizzat burada iktidar koltuklarında oturan milletvekillerinin sorumluluğu vardır bu cinayetlerde" dedi.

AKP'li Öncü: Siyasi rant elde ediliyor

DEM Parti'nin önerisi üzerine AKP Parti adına konuşan Erzurum Milletvekili Fatma Öncü, DEM Parti sıralarındaki Miletvekillerine, "Dinle sana öğreteceğim" diyerek AKP'nin kadın politikalarını anlatmaya çalıştı. Öncü, "Bu konuya siyasi bir pencereden bakmak yanlıştır. O zaman size şunu sorarız, kadına şiddetin en çarpıcı örnekleri terör örgütleridir. Burada alıkoyulan, istismar edilen kadınları neden konuşmuyorsunuz? Siyasi rant elde etmek için çabalarınız boşuna. Biz 2002'den bu yana kadın politikaları üzerine dinle sana öğreteceğim mücadelemiz sınırsız devam etmekte..." dedi.

Öncü Konuşmasının ardından, DEM Partili Koca'nın, kürsüde konuşurken kendisine "el hareketi"nde bulunduğunu söyledi, konuyla ilgili işlem yapılmasını istedi.

Bozdağ: Herhangi bir görüntü yok

Meclis Başkanı Bekir Bozdağ, Fatma Öncü'nün iddiası üzerine, "İddia edilen konuda herhangi bir gözlem yapmadık. TRT ve Meclis kayıtlarını incelediğimizde de herhangi bir görüntü, kayıt söz konusu değil. Bu nedenle de herhangi bir işlem yapma yetkimiz bulunmamaktadır" dedi.

Bozdağ'ın sözlerinin ardından Meclis Genel Kurulu'nda AKP sıralarından tepkiler gelmeye başladı. Bozdağ, "Burada iç tüzüğe göre işlem yapılır. Ben görmedim, divan arkadaşlarım görmedi. Kayıtları incellettim kayıtlarda da yok" diye konuştu.

Koçyiğit: Kadınları yaşatalım diyoruz, AKP biz terör diyor

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, kadın cinayetlerine ilişkin, "Meclis bu konuya eğilsin, bir araştırma komisyonu kurulsun dediğimizde kalkıp bize kürsüden 'terör' diye cevap veriliyorsa bu sorumsuzluktur. Gelin 'kadınları yaşatalım' diyoruz. AKP bize 'terör' diyor." ifadelerini kullandı.

AKP'li Yenişehirlioğlu: Erkeğin bile yapmayacağı o küfür hareketi..

AKP Grup Başkanvekili Bahadır Nihat Yenişehirlioğlu da, konuyla ilgili, "Bir kadın vekilin bizim vekilimize karşı malumunuz kendisi engelli olarak tabir edilir ama biz onu engelsiz olarak kabul ediyoruz... Konuşmasını yaptığı esnada bir erkeğin bile yapmasından hicap duyacağı davranışı bizatihi burada dünya kadar vekil gördü. Meclisin kameraları sabittir görmemiş olabilir ama bu hareketin yapıldığını yok sayamayız. Kadın haklarından bahsederken kendi bir kadın milletvekiline bir erkeğin bile yapmayacağı o küfür hareketi yaparsa özür dilemesi gerekir" dedi.

Koca da, "Kadın özgürlük mücadelesinin, feminist hareketin içerisinden gelen bir kadın vekil olarak asla ve asla bu manipülasyonu kabul etmiyorum. Söylenildiği gibi bir hareket söz konusu olamaz. Bunu kendim için zul görürüm" diye konuştu.

TIKLAYIN - Genel Kurul'da 8. Yargı Paketi görüşülüyor | Bozdağ: Ben FETÖ ile mücadele eden adamım, onları lağıma attım; Fetullah Gülen terörist başıdır