19 Haziran 2025 00:11
T24 Kültür Sanat
İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) düzenlediği, 53. İstanbul Müzik Festivali programında yer alan Zorlu PSM'de yapılması planlanan İsrailli piyanist David Greilsammer'ın şefi olduğu Geneva Camerata "Revolta" konseri Beşiktaş Kaymakamlığı tarafından iptal edildi.
İsrail Savunma Kuvvetleri'ne (IDF) bağlı orkestrada görev yaptığını iddia ettiği müzisyen Jonathan Keren’in Türkiye'de konser vereceği gerekçesiyle Kültür Bakanlığı'na tepki gösteren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral yaptığı sosyal medya paylaşımında, "Ülkemde siyonist istemiyorum. Bu yanlıştan derhal dönülmelidir" ifadesini kullanmıştı.
İstanbul Müzik Festivali ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Sayın Oktay Saral,
Paylaşımınızda bahsi geçen besteci Jonathan Keren, konserde yer alan Şostakoviç’in 1937 tarihli 5. Senfoni’sinin oda orkestrası için düzenlemesini yapmıştır ve Türkiye'ye gelmemiştir.
Bu konserle ilgili yapılan paylaşımlarda hem besteci Jonathan Keren hem de konserin şefiyle ilgili yanlış bilgiler verildiğini görüyoruz.
Konserde yer alan Geneva Camerata'nın şefi David Greilsammer, Kudüs'te doğmuş ancak eğitimi için genç yaşta ABD'ye gitmiş, daha sonra uzun yıllar Avrupa'da yaşamış ve son 15 yıldır da İsviçre'de yaşamını sürdüren bir müzisyendir. Doğduğu ülkede yaptığı zorunlu askerlik dışında İsrail Ordusu ile bir ilişkisi bulunmamaktadır. Bu yanlış bilgilerin yayılmaması konusunda desteğinizi saygılarımızla arz ediyoruz.
Saygılarımızla,
İstanbul Müzik Festivali"
Revolta projesi, Dimitri Şostakoviç’in 5. Senfoni'sini Los Angeles’ın banliyölerinde doğmuş bir hip hop stili olan krump dansı ile buluşturuyor. Hoşgörü, cesaret ve özgürlük gibi günümüzün sosyal temaları üstüne kurulu performansta Geneva Camerata (GECA) üyeleri çalarken aynı zamanda dört hip-hop dansçısıyla birlikte dans ediyorlar. Akşamın açılışında ise topluluk, Alexandre Mastrangelo'nun GECA'nın siparişi üzerine yazdığı Battle Zone isimli eseri seslendiriyor.
Geneva Camerata müzik, dans, tiyatro ve sirki birleştirdiği disiplinlerarası gösterileriyle tanınıyor. Bugüne kadar iş birliği yaptığı Isabelle Adjani, Sophie Marceau, Fanny Ardant, Angélique Kidjo, Buika, Emmanuel Pahud, Thomas Hampson, Patricia Petibon, Patricia Kopatchinskaja, Tigran Hamasyan, Avishai Cohen, Abd al Malik gibi isimler dünyanın dört bir yanına turnelere çıkan topluluğun standardını ve sanatsal yelpazesini ortaya koyuyor.
GECA’nın müzik ve sanat direktörü David Greilsammer şefliğinin yanı sıra piyanist olarak da övgüler topluyor. Sanatçının son solo piyano albümü Labyrinth ile kazandığı 10’dan fazla uluslararası ödül bulunuyor. GECA’nın Revolta’da birlikte çalıştığı koreograflardan Kader Attou hip hop dansının en büyük öncülerinden biri kabul edilirken iki kez EBS Dünya Krump Şampiyonu koreograf Grichka ise Avrupa krump hareketinin öncüsü olarak tanınıyor.
Birçok ülkede konserler düzenleyen Greilsammer; Türk, Balkan, Kürt ve Ortadoğu müziğini uluslararası sahnelerde müzikseverlerle buluşturdu.
1977 yılında Kudüs'te doğan İsrailli bir piyanist ve orkestra şefi olan David Greilsammer, müzik eğitimine altı yaşında başladı.
İsrail vatandaşı olarak zorunlu askerlik görevini tamamladıktan hemen sonra New York’a giderek Juilliard School’a kabul edilen Greilsammer, askerlik yıllarının müziğe ara verdiği bir dönem olduğunu ve kendi ifadesiyle “piyano çalamadığı” zamanlar olduğunu çeşitli belirtti.
Greilsammer bir söyleşisinde, "Bunun (askerlik) geleceğini biliyordum çünkü herkes bunu yapmak zorundaydı, ama yine de korkunç bir şoktu. Kelimenin tam anlamıyla bir piyanoya dokunamıyordum ve ilk birkaç ay gerçekten çıldırdım. Bir klişe vardır, ancak bir şey sizden alındığında ne kadar iyi olduğunu anlarsınız; benim başıma gelen de buydu. Kendimi aniden bu durumda buldum ve tüm hayatımı yeniden düşünmek zorunda kaldım" ifadelerini kullandı.
Eğitimini New York’taki prestijli Juilliard School’da tamamlayan Greilsammer, burada Yoheved Kaplinsky ve Richard Goode gibi önemli hocalarla çalıştı. 2004 yılında Lincoln Center’daki solo performansıyla uluslararası sahneye güçlü bir giriş yaptı.
Sanat yaşamında hem geleneksel hem de yenilikçi projelere imza atan Greilsammer, Wolfgang Amadeus Mozart sonatlarını bir günde seslendirdiği maraton konserlerinden, Domenico Scarlatti ve John Cage’i bir araya getiren deneysel programlara kadar cesur repertuvar seçimleriyle tanındı. Bu özgün yaklaşımı, The New York Times ve BBC gibi saygın platformlarca övgüyle karşılandı. Barok, klasik ve çağdaş müzik arasında kurduğu sıra dışı köprüler sayesinde klasik müziğe yeni bir anlatı kazandırdı.
Geneva Camerata’nın ve Medellín Filarmoni Orkestrası’nın müzik direktörlüğünü üstlenen Greilsammer, disiplinlerarası projelerle müziği dans, tiyatro ve görsel sanatlarla buluşturarak izleyiciye çok boyutlu bir deneyim sunuyor.
Hip hop kültürü olimpiyatlardan sonra şimdi de klasik müzik sahnesinde |
© Tüm hakları saklıdır.