Dünya

Danimarka Kraliçesi II. Margrethe, tahta çıkışının 50. yılını kutladı: II. Elizabeth'in ölümü nedeniyle törenler küçük çaplı tutuldu

12 Eylül 2022 10:42

T24 Dış Haberler

Kraliçe II. Elizabeth'in ölümünün ardından Avrupa'nın tek kraliçesi olarak kalan Danimarka Kraliçesi II. Margrethe, tahta çıkışının 50. yılını kutladı.

II. Margrethe'ın 'jübile'si, 3. dereceden kuzeni olan II. Elizabeth'e saygı göstermek için küçük çaplı törenlerle kutlandı.

Hem artistik yönü hem de yoğun sigara kullanımıyla tanınan, halk arasında oldukça popüler olan 82. yaşındaki Margrethe'ın kutlamaların kısıtlı olması kararını kendisi verdiği belirtildi. Kraliçe'nin jubilesi ilk olarak Ocak ayında kutlanmış; ancak pandemi nedeniyle törenler kısıtlanmak durumunda kalınca eylülde tekrarlanması planlanmıştı. 

Kral III. Charles'a gönderdiği başsağlığı mektubunda, "Avrupa monarşileri için büyük bir figür; hepimiz için büyük bir ilham kaynağıydı. Onu çok özleyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Danimarka basını, Elizabeth'in ölümünün ardından Margrethe'ın aktif olarak en uzun saltanata sahip monarşi lideri olduğunu öne çıkardı.

II. Margrethe, 14 Ocak 1972'de, 31 yaşındayken tahta çıkmıştı. Tahta çıktığında Danimarka'da Kraliyet Ailesi'nin popülerliği yüzde 45 seviyesinde iken, bu sene halkın yüzde 80'i Kraliyet Ailesi konusunda olumlu görüşlere sahip.