Dünya

Danimarka Başbakanı 1 Kasım'da erken seçime gidilmesi çağrısında bulundu; güvenoyu oylamasını önledi

05 Ekim 2022 15:09

T24 Dış Haberler

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, 1 Kasım'da erken genel seçime gidilmesi için çağrıda bulundu. 

Frederiksen çarşamba günü yaptığı konuşmada, "Siyasetin merkez çizgisinin iki farklı tarafında da yer alan partilerin temsil edildiği geniş bir hükümet istiyoruz" dedi.

Birçok siyasi analist, Frederiksen'in hükümetinde yer alan müttefik partilerden birinin güvenoyu oylaması başlatmasını önlemek için bugün erken seçim çağrısında bulunmasını bekliyordu.

Anketler, yapılacak bir seçimde Frederiksen'in liderlik yaptığı Sosyal Demokrat azınlık hükümeti ve onu destekleyen sol partilerle Muhafazakar veya Liberal partinin liderlik edeceği sağcı bloğun çok yakın oylar alacağını gösteriyor.

44 yaşındaki Frederiksen, 2019 yılında liberal yönetimler tarafından küçültülen sosyal yardım hizmetlerini tekrar güçlendirme vaadinde bulunarak ülke tarihinin en genç Başbakanı seçilmişti. 

Danimarka, aynı zamanda Rusya'dan Avrupa'ya Baltık Denizi üzerinden doğal gaz taşıyan iki boru hattının zarar görmesiyle küresel bir siyasi krizin de ortasında bulunuyor. Bazı dünya liderleri hasara 'sabotajın' sebep olduğunu savunuyor.