Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan "öngörülebilirliği artırmalıyız" mesajı

Yılmaz, enflasyondaki yükselişte gıdanın önemli payı olduğunu belirtti

28 Ağustos 2023 13:03

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Her alanda olduğu gibi tarım alanındaki belirsizlikleri azaltmamız, öngörülebilirliği artırmamız gerekiyor” dedi.

Yılmaz, Ankara’da, “2023 Yılı Tarımsal Üretici Temsilcileri İstişare Toplantısı”nda açıklamalarda bulundu.

“Her alanda olduğu gibi tarım alanındaki belirsizlikleri azaltmamız, öngörülebilirliği artırmamız gerekiyor” diyen Yılmaz, “Ekonominin temeli öngörülebilirliğe dayanıyor. Siyasi belirsizlikler Mayıs ayındaki seçimlerle ortadan kalktı. Bize düşen OVP ve diğer dokümanlarla teknik anlamdaki belirsizlikleri ortadan kaldırmak” ifadelerini kullandı.

"Tarımın stratejik bir sektör olduğunu biliyoruz"

Tarım sektörünün önemine dikkati çeken Yılmaz, şunları söyledi:

"Tarım sektörünün stratejik konu olduğu, milli güvenliği ilgilendirdiği, bu niteliğinin belirgin hale geldiğini belirtiyoruz. Kovid gibi, küresel düzeyde yaşanan iklim değişikliği, jeopolitik gelişmeler, Ukrayna-Rusya savaşı gibi çatışmalar, gıda alanının ne kadar kıymetli olduğunu gösterdi. Tarım hiçbir zaman modası geçmeyecek bir sektördür. Geldiğimiz noktada tarımın en kritik alanlardan biri olduğu, tarihte de sanayiden önce tarım devrimi yapıldığını görmemiz gerekiyor. Tarımdaki gelişmeler makro istikrar açısından son derece önemli. Gıda milliyetçiliğinin kovid döneminde hangi boyutlara ulaştığını gördük. Parası olan ülkeler gıdaya yönelik sıkıntı yaşadılar."

"Enflasyondaki yükselişte gıdanın önemli payı var"

Enflasyondaki yükselişle gıdanın önemli payı olduğunu belirten Yılmaz, "Makro istikrar açısından gelir dağılımı açısından gıdanın tarımın çok kıymetli alan olduğunu ifade etmek isterim. Buradaki katılımcıların üzerinde durduğu ortak nokta planlı üretim. Bütün bu hususları etkili şekilde sürdürebilmek için yerli üretim yapılması gerekiyor. Sürdürülebilirlik bugünkü nesil ile gelecek nesil açısından adalet açısından da çok gerekli.

Sürdürülebilir yapıyı sağlamada girdi maliyetlerinden fiyat dengelerine kadar birçok konunun tartışıldığını ifade edebilirim" diye konuştu.