Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Cumhurbaşkanı Sakelaropulu ile görüştü: Bardağın dolu tarafıyla konuşmak çok daha hayırlı olacak

Erdoğan, hedefin ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak olduğunu söyledi

07 Aralık 2023 12:41

T24 Dış Haberler

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin (YDİK) beşinci toplantısına katılmak için Atina'da.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis tarafından karşılanmasının ardından Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu tarafından kabul edildi. 

İkili basına yaptıkları kısa açıklamada Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin tüm fikir ayrılıklarına rağmen olumlu yönde seyrettiğine vurgu yaptı. 

"Etrafımızda cereyan eden olaylara göz atınca iki ülkenin iş birliği elzemdir"

İlk olarak konuşan Yunanistan Cumhurbaşkanı Sakelaropulu, sözlerine "İki ülkenin de yaşadığı trajik olaylar, doğal afetler iki halkta da olan özelliği gösterdi bize. İki halkta da olan dayanışma ve insaniyet duygusudur. Trajik olaylar bunu açık olarak göstermeye vesile oldu" ifadeleriyle başladı.

"İkili görüşmelerimizin daha ileriye götürülmesi ve aramızdaki gergin havanın en yakın zamanda olumlu bir şekilde gelişmesi bize yardımcı olup çok sağlam bir zemin sağlamaktadır" diyen Sakelaropulu, şunları kaydetti: 

"Etrafımızda cereyan eden olaylara göz atacak olursak biz iki ülkenin iş birliği içersinde beraber çalışmamız ve olumlu bir hava içerisinde barışa, refaha, uluslararası hukuka saygı bazında bütün bu değerleri daha ileriye götürmemiz çok açık bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Yunanistan ile Türkiye'nin her zamankinden fazla pozitif siyasi iradeyi geliştirmesi elzemdir. Çeşitli hususlarda farklı yaklaşımların var olduğunun bilincindeyiz fakat bu bilinçle ortak çalışmak, iş birliğini yürütebilmek sanırım bölgedeki barış ve refahı koruyup daha ileri düzeylere götürebilecektir"

Sakelaropulu, sözlerini, "Bu düşüncelerle sizden dost Türk halkına barış ve refah dileklerimizi iletmenizi rica edeceğim" ifadeleriyle sona erdirdi. 

 

"Hedefimiz ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak"

Ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarma hedefini vurguladı. 

"YDİK toplantımızın Türkiye ve Yunanistan arasında yeni bir dönemin güçlenerek devamına vesile olacağına inanıyorum" diyen Erdoğan şunları söyledi: 

"Bugün tabii geniş bir adeta bakanlar heyetiyle buradayız. Bakanlarımız birbiriyle, muhataplarıyla gayet anlamlı görüşmeler yapacaklar. Hedef aramızdaki 5,5 milyar dolarlık ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak. Bu konuda hangi alanlarda ne gibi adımlar atabiliriz, bunları görüşeceğiz. Tabii aramızdaki ön hazırlıkları tüm bakan arkadaşlarımız yapmış vaziyetteler. Bunlarla birlikte imzaları atıp yola çok daha anlamlı, güvenli bir şekilde devam edeceğiz"

"Bardağın dolu tarafıyla konuşmak çok daha hayırlı olacaktır"

Erdoğan, sözlerini "Bardağın dolu tarafıyla konuşmak öyle zannediyorum ki gelecek için çok daha hayırlı olacaktır" ifadeleriyle sonlandırdı. 

Erdoğan'ın Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşmesi ve TSİ 14.00'te ortak bir açıklama yapması bekleniyor.